A REV főtitkára köszöntötte az új katolikus egyházfőt

Setri Nyomi kifejezte reményét, hogy a református és katolikus egyház közti párbeszéd továbbra is eredményes és gyümölcsöző lesz.
Március 13-án, szerda este hét óra körül felszállt a füst a Vatikánban, ami azt jelentette, hogy a pápaválasztó konklávé döntött a katolikus egyház új vezetőjéről. Bő egy órával később kiderült, Ferenc néven az argentin Jorge Mario Bergoglio bíboros lesz az első dél-amerikai és egyben az első jezsuita pápa, a februárban lemondott XVI. Benedek utóda.

Az új pápa megválasztása azután vált szükségessé, hogy XVI. Benedek pápa február 11-én bejelentette, egészségi állapota miatt többé nem képes ellátni egyházvezetői feladatait.

Setri Nyomi, a Református Egyházak Világközösségének (REV) főtitkára is köszöntötte az új pápát és elismeréssel szólt a szociális igazságosság iránti elkötelezettségéről.

„Önnek, mint az első latin-amerikai pápának megválasztása annak a bizonyítéka, hogy a Katolikus Egyház komoly hatással van az egész világra és ez végre elismerésre is került." – fogalmazott köszöntőjében a főtitkár. „Meg vagyunk hatva az alázatosságától. A név, amit választott pedig azt jelzi nekünk, hogy a szegények felkarolása és az igazságosság előmozdítása fontos lesz az Ön számára."

„Mai világunknak nagy szüksége van egy hiteles vezetőre, aki képes szembeszállni a halál erőivel, amelyek a világgazdaság igazságtalanságai, a környezet iránti érdektelenség, a militarizmus és a leginkább nők és gyermekek ellen elkövetett erőszak képében jelennek meg. Reméljük, hogy pápaként olyan vezetője lesz egyházának, aki hozzájárul a változáshoz e világban."

Ezen felül Setri Nyomi kifejezte reményét, hogy a református és katolikus egyház közti párbeszéd továbbra is eredményes és gyümölcsöző lesz. Ezen felül biztosította Ferenc pápát a REV támogatásáról, és arról, hogy szolgálatát imában hordozzák.

Simigh Fruzsina
Forrás: World Communion of Reformed Churches