Bajban ismerszik meg az igaz barát

A VEM 1 millió eurót szabadít fel afrikai és ázsiai partnerei támogatására

A legnagyobb németországi protestáns missziói szervezet rendkívüli pénzügyi alapot szabadított fel a koronavírus elleni küzdelem támogatására, és összefogásra hívja partnereit is.

A világjárvány komoly kihívás elé állította az egyik legnagyobb német missziói egyesületet, az Egyesült Protestáns Missziót (VEM) is, hiszen valamennyi tagegyházát, így a németországi központját is elérte a koronavírus. A krízisre a támogatás növelésével válaszolt. 35 afrikai, ázsiai és német protestáns egyház közösségeként a szervezet napi szintű kapcsolatot ápol számos, a járvány által sújtott országgal a világ hátrányos helyzetű térségeiben is. Afrikai és ázsiai központjához számos olyan tagegyház tartozik, amely alapvető ellátási gondokkal szembesül a mindennapok során.

„Mindig szeret a barát, de testvérré a nyomorúságban válik.” Péld 18,24

A szervezet ügyvezetője már március végén úgy nyilatkozott, hogy „a bajban ismerszik meg a barát. Olyan igazság ez, amit valamennyien megtapasztalunk ezekben a napokban. Igaz, élő barátság köt össze minket”. Timo Pauler ennek jegyében szolidaritásra és összefogásra szólította fel a német tagegyházakat, ami alól nem adhatnak felmentést saját nehézségeik sem. A kölcsönös teherhordozás bibliai parancsára emlékeztetve hívta adakozásra a közösség tagjait, amire éppen a kritikus időkben van elengedhetetlenül szükség. A közösség ugyanis a meglévő programjai mellett a leginkább kiszolgáltatott emberek és közösségek támogatására új kezdeményezéseket is indít Ázsiában, Afrikában és Németországban.

A szervezet a napokban jelentette be, hogy a koronavírussal szembeni küzdelemre rendkívüli, egymillió eurós pénzügyi alapot hoz létre, amiből tagszervezeteit támogatja valamennyi régióban. „Ezt a jelentős összeget a természeti katasztrófák esetén mozgósítható tartalékaink felszabadításával biztosítjuk. Afrikában és Ázsiában emberek milliói nélkülözik az alapvető, mindennapi ellátást, miután munkájukat elvesztették” – mondta Volker Dally, a VEM főtitkára.

92461133_2844280429022643_7502411128480202752_o.png

A koronavírus elleni összefogás térképe

Fotó: vemission.org

Dally ismételten szolidaritásra és támogatásra hívta a közösség tagjait, egyházakat és gyülekezeteket egyaránt. A VEM egyének és cégek támogatására is számít, hogy egy „hathatós támogatási csomagot” állíthasson össze, amellyel hatékonyan vehetik fel a küzdelmet az afrikai és ázsiai egyházak.

A segélyprogram több elemből áll. A leginkább kiszolgáltatott közösségek élelemmel, higiéniai termékekkel és tiszta vízzel történő ellátása, az alapvető szükségletek biztosítása mellett támogatásban részesülnek tájékoztató kampányok és a tagegyházak egészségügyi intézményei is. Gyülekezetek pályázhatnak az istentiszteletek online közvetítéséhez szükséges eszközök finanszírozására éppúgy, mint védőeszközök, maszkok, fertőtlenítőszerek és szappan beszerzésére. A program része a tesztelési kapacitások növelése is.

Bildbearbeitung65.jpg

A VEM közgyűlésének résztvevői

Fotó: vemission.org

„Elhívott közösségként veszünk részt Isten missziójában a világban. Együtt teszünk tanúbizonyságot az evangéliumról, arról, hogy Isten megbékéltette magával az emberiséget Fia, Jézus Krisztus által. A Szentlélek erejében bízva, az Ő segítségéért imádkozva munkálkodunk az igazságosságért, a békéért és a teremtett világ védelméért. Ennek fényében felelősségünk része, hogy kritikusan értékeljük missziói szolgálatunk történetét” – fogalmaz a szervezet küldetésnyilatkozata.

A VEM 35 afrikai, ázsiai és német protestáns egyház közössége. A szervezet vezetőtestületében egyenlő számú képviseletet biztosít mindhárom régiónak, a közgyűlés összetétele ugyanakkor az afrikai és ázsiai egyházak többségi jelenlétét tükrözi. 1996 óta nemzetközi szervezetként működik, németországi központtal. a holisztikus missziót szem előtt tartva küldetésében az evangélium hirdetésének szerves részeként tekinti az evangelizációra, a diakóniára, a társadalmilag kiemelt ügyek és az emberi jogok nyilvános, politikai képviseletre, a fejlesztési projektekre és a partneri, szakmai együttműködésre egyaránt. A missziói szolgálatra való felkészülésben az az elv vezérli a szervezetet, hogy a partnerek kölcsönösen megosztják egymással ajándékaikat és erőforrásaikat, többek között munkatársaik és önkénteseik csereprogramokban való részvételével.

Forrás:

vemission.org

Kapcsolódó cikkek: