Cseh és magyar lelkészek találkoznak

Csütörtöktől vasárnapig tanácskoznak Mátraházán magyarországi, felvidéki és cseh lelkészek - számolt be a Parókia portál.

A honlap írásából kiderül, két évtized után kerül sor ilyen eseményre, amelyet most a Dunamelléki Református Egyházkerület és a Cseh Testvéregyház szervezett közösen.

A találkozó témája, hogy mire használták fel az egyházak a rendszerváltás után adódó lehetőségeket. A fő cél az egyházak közötti kapcsolatteremtés, a közös gyökerek és vallásgyakorlat felfedezése - mondta el Kardos Ábel, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöki titkára a Parókiának.

A találkozót Hamar István nyugalmazott református lelkipásztor kezdeményezte, mert úgy érzi, a csehek és a magyarok hiába állnak a legközelebb egymáshoz a történelemszemlélet, az életérzés és a kegyesség dolgában, mégis alig tudnak egymásról valamit.

Az eseményen részt vesz Jaromir Plisek, külügyi államtitkár, Csehország korábbi budapesti nagykövete, a Cseh Testvéregyház zsinatának korábbi tagja. A négynapos konferenciát Szabó István dunamelléki püspök nyitja meg.