Egyházi szervezetek kérése az Egyesült Államokhoz

Az egyházak és egyházi szervezetek több szíriai menekült befogadására szólítják fel az Amerikai Egyesült Államokat.

Az Egyházak Világszolgálata (CWS), az Evangélikus Bevándorlási és Menekült Szolgálat (LIRS) és további vallási szervezetek arra kérik az Amerikai Egyesült Államokat, hogy százezer szíriai menekült letelepítését vállalja a következő költségvetési évben, továbbá növelje a világ más részeiről érkező menekültek letelepítésére tett korábbi vállalásukat.

A CWS és az Evangélikus Egyházak Bevándorlási és Menekültügyi Szolgálata amerikai egyházakkal, köztük az Egyházak Világtanácsa tagegyházaival együttműködő szolgálatok.  „Több mint hatvan millióan kényszerültek elhagyni otthonaikat” – mondta Erol Kekic, a CWS Bevándorlási és Menekültügyi Programjának ügyvezető igazgatója. „Jelenleg a szír krízis a legsúlyosabb, de nem szabad megfeledkeznünk Szomáliáról, Afganisztánról, és a Kongói Demokratikus Köztársaságról sem.”

Az egyházi szervezetek világszerte arról számolnak be, hogy a II. világháború óta nem kényszerültek ilyen nagy számban az emberek hazájukat elhagyni. „De a jelenlegi amerikai válaszunk meg sem közelíti az akkorit” – mondta Kekic. A krízis kezdete óta az Amerikai Egyesült Államok 1517 szíriai menekültet telepített le. „A jelenlegi helyzet nemzedékünk válsága, és morális kötelességünk ebben a helyzetben cselekedni.” A CWS szeptember 9-én elindított egy aláírásgyűjtő petíciót, a menekültügyi válságban komolyabb szerepvállalásra szólítva fel az Egyesült Államokat. A petíciót már hatvanezren aláírták, a CWS célja százezer aláírás összegyűjtése szeptember 30. előtt.

"Emeljük fel fejünket"

Az Egyesült Államok költségvetési éve szeptemberben 30-án ér véget, ez a petíció pedig egyértelmű üzenetként szolgál majd a kormányzat számára, miszerint komolyabb lépésekre van szükség a menekültek letelepítésének érdekében – mondta Linda Hartke, az Evangélikus Menekült Szolgálat (LIS) elnök-vezérigazgatója.

Sokan fejezték ki együttérzésüket és felháborodásukat az Egyesült Államokban a 3 éves Aylan Kurdi a törökországi partra mosott holttestéről megjelent képek láttán, aki családjával a szíriai erőszak elől próbált menekülni. „Mégis, fel kell emelnünk fejünket és túllépni bánatunkon, és feltenni a kérdést: Hogyan segíthetünk az Aylanhoz és családjához hasonló menekülteken?” – javasolta Hartke. Miközben a CWS, a LIRS és további amerikai EVT tagegyházak igyekeznek elérni, hogy az állam több menekültet telepítsen le, folyamatos segítséget nyújtanak azoknak, akiknek sikerült eljutniuk az Egyesült Államokba.

Doris Peschke, az Európai Egyházak Menekültügyi Bizottságának (CCME) főtitkára dicsérően szólt azon amerikai egyházakról, amelyek segítettek a menekültek letelepítésében, és sürgetik az USA kormányának erősebb reakcióját a menekültválság kérdésében. „Remélem a menekültek letelepítésében résztvevő amerikai egyházak megosztják majd történeteiket az európaiakkal, hiszen egységben járunk zarándoklatunkon, hogy segítsünk rászoruló embertársainkon. Hangunkat hallják a kormányok, vallási közösségeink, és mindenek előtt a menekültek is – azt a hangot, ami azt mondja: nem maradunk némán, mint ajtóikat bezáró országok.”

A CWS által kezdeményezett petícióra érkező válaszok nagy száma megindítóan pozitív. Ez pedig szöges ellentétben áll a nyíltan kirekesztő csoportok hozzáállásával – nyilatkozta Erol Kekic. „Vannak olyan csoportok az Egyesült Államokban, akik csak a keresztényeket fogadnának. Félnek mindentől és mindenkitől, aki, és ami nem olyan, mint ők.” Ahogy az aláírások száma napról napra növekszik, Kekic bízik a pozitív változás lehetőségében. „Ez elmondhatatlanul bátorító. Ez a valódi Amerikai Egyesült Államok. Ez a mi nemzetünk.”

CWS a második világháború hatására 17 felekezet közös ügynökségeként jött létre 1946-ban. A keresztyén szervezetet küldetése evangéliumi alapokon nyugszik: ételt adni az éhezőknek, felruházni a mezíteleneket, gyógyítani a betegeket, vigaszt adni az időseknek és menedéket biztosítani a hajléktalanoknak. 1946-47-ben az amerikai egyházak „megnyitották szívüket” és 11 millió fontot adakoztak ételre, ruházatra, gyógyszerekre és egészségügyi ellátásra a háború sújtotta Európának és Ázsiának. Protestánsok és katolikusok egyesítették emberi és anyagi forrásaikat a döbbenetes menekültáradat láttán. A szervezet ma már önálló, nemzetközileg is elismert Migrációs és Menekült Programot tart fent, amely alapítása óta csaknem félmillió menekült áttelepítésében vett részt.

Forrás: oikumene.org

Fordította: Kara Melinda