Keresztyén egészségügyi hálózatok globális méltányosságot és szolidaritást sürgetnek

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) több mint 30 keresztyén egészségügyi szervezethez csatlakozva adott hangot aggodalmának az egyenlőtlen hozzáférésével kapcsolatban a koronavírus elleni védőoltáshoz és az egészségügyi szolgáltatásokhoz. A nyilatkozatban kormányokat, a nemzetközi közösséget és gyógyszercégeket sürgetnek, hogy foglalkozzanak a problémával.

50138342476_7843be57e3_o.jpg

Fotó: Mike DuBose/UM News

Míg a biztonságos és hatásos vakcinák kifejlesztéséért tett erőfeszítéseket elismerik, az ökumenikus egészségügyi szervezeteket aggodalommal tölti el, hogy „a gazdagabb országokban felesleges mennyiségeket halmoznak fel annak érdekében, hogy a teljes lakosságukat kétszer vagy többször is beoltsák. Ezzel egyben növelik a vakcina eladási árát a szegény országok számára és az oltások csökkenését vagy teljes hiányát eredményezik az alacsony jövedelmű országokban.” Ugyanolyan aggasztónak találják azt is, hogy a védőoltás kapcsán még a gazdag országokban is háttérbe szorulnak a faji/etnikai kisebbségek és az alacsony jövedelemmel rendelkezők.

A nyilatkozat súlyos gazdasági következményekre figyelmeztet, amelyeket koronavírus elleni és egyben a világjárvány lezárását elősegítő védőoltások hiánya okozhat. A világ számos részén jelentős egészségügyi szolgáltatást nyújtó keresztyén hálózatok elkötelezték magukat, hogy „továbbra is kivegyék részüket a világjárvány elleni küzdelemből, Jézus tanításait követve az egészséget és gyógyítást népszerűsítve, elsőbbséget biztosítva a betegeknek és kiszolgáltatottaknak, erőt merítve a gyengeségből, szolgáló vezetői hozzáállással és az evangélium erejéről és szeretetéről tanúskodva."

A teljes nyilatkozat elérhető angol nyelven az EVT honlapján.

Forrás:

oikoumene.org