Kihívás az egyházaknak?

„A fiatalok foglalkoztatottsága Európában – kihívás az egyházaknak?" volt a témája a március 24-26 között megrendezésre kerülő CSC CALL hálózat konferenciájának Brüsszelben.
A fiatalkorú munkanélküliség lehetséges megoldásairól 60 ember tárgyalt, akik Európa 17 országának egyházaiból és egyházi szervezeteiből jöttek, fiatalok ugyanúgy megjelentek a konferencián.

Fiatalok, akiket érint a munkanélküliség kifejezték, hogy „jól képzettek, tanultak, jó képességekkel rendelkezők, de munkanélküliek, akik egyre inkább azt érzik, hogy értéktelenek". Mások megfogalmazták azt, hogy a cégek úgy használják ki ezen fiatalok helyzetét, hogy fizetés nélküli szakmai gyakorlatokat ajánlanak nekik, ami nem tükrözi a tudásukat és szakmai kompetenciájukat, melyekkel ezek a jól képzett fiatalok rendelkeznek.

Ifjúsági és szociális munkások elemezték a problémák ellipszisét: vannak fiatalok, akiknek meg kell tanulniuk dolgozni; saját magukat meggyőzően képviselni a munkaadójuk előtt; de ugyanakkor politikai és gazdasági akadályokkal is szembe kell nézniük. A jól képzett fiatalok körében a munkanélküliség példátlan szintet ér el nagyon sok európai országban, a kevésbé képzettek viszont azzal küzdenek, hogy a társadalom véleménye szerint nem teljesítik az elvárhatót.

Az Európai Parlament konferencián tárgyalta a fiatalkorú munkanélküliség problémáját az Európai Unió országaiban. Max Uebe, az Európai Bizottság Foglalkoztatás, Szociális Ügyek és Társadalmi Befogadás főigazgatóság osztályvezetője tájékoztatott az uniós megközelítésről, melynek tárgya a mobilitást támogató, színvonalas szakmai gyakorlati keretek kialakítása, melynek elnevezése az Európai Szövetség a szakmai gyakorlatokat illetően. Az Ifjúsági Program létrehozásának célja, hogy minden 25 év alatti fiatal lehetőséget kapjon oktatásra, képzésre, vagy álláslehetőségre 4 hónapon belül.

Jürgen Klute MEP (DE, EUL/NGL) kiemelte azt a problémát, hogy azoknak az országok, melyeknek a válságnak köszönhetően költségvetési konszolidációs eljárást kell bevezetniük, azoknak ezen pénzügyi elkötelezettségek a fent megnevezett európai politikák végrehajtására nagyon kis lehetőségük van vagy egyáltalán nincs. Sari Essayah (MEP, FI/EPP) kiemelte, hogy Európa a tagállamoknak csak azokat a fő erőfeszítéseit tudja támogatni, amelyek az oktatás struktúráját és munkaerőpiacát változtatják meg. Giorgio Zecca, az EU Ifjúsági Fórum munkatársa kihangsúlyozta az „autonómia, szabadság, és saját akarat" kritériumokat, melyek az irányadó fényei minden ifjúság politikának.

A konferencia résztvevői bemutattak különböző méretű és jellegű projekteket a bevált gyakorlatokról. A dániai „Kofoeds Skole"-nak nagy hagyománya van a fiatalok képesítésére különböző képzési és szemináriumi ajánlatokkal. Az „Egy a millióból" nevű program az Egyesült Királyságban megfelelő technológiával látja el a fiatal munkásokat, akik, ezáltal lényeges és aktuális információkat kapnak a munkájukkal kapcsolatban. A Protestáns Egyházak Szövetsége Rómában jelenleg egy „találkozási pontot" állít fel, azon fiatal munkanélküliek számára, akik igénylik az orientációt a „szakmai gyakorlatok dzsungelében".

A konferencia végeztével egy fontos következtetésre jutottak: ebben a helyzetben az európai egyházaknak hangsúlyozniuk kell az emberi méltóság és tagadhatatlan értékét minden emberi lénynek, figyelmen kívül hagyva az oktatási és szakmai hátterét, az által megalapozva, hogy Isten képére vagyunk teremtve az Ő feledhetetlen elismerésével és szeretetével mindenki iránt Jézus Krisztuson keresztül.

Továbbá a konferencia résztvevői megalkottak egy átfogó listát a követelményekről az egyházi struktúra és egyéb érdekeltek irányában helyi, nemzeti és EUs szinteken, valamint egy sor gyakorlati ötletet, amelyeken keresztül az egyházak is hozzájárulnak a fiatalok helyzetének javításához Európában.

A CALL, Egyházi Fellépés a Munka és Életért, egy olyan hálózat, mely magában foglalja az Egyház és Társadalom Bizottságát és az Európai Egyházak Konferenciáját. A 2012-es brüsszeli gyűlésen a CALL arról határozott, hogy felállít egy munkacsoportot az európai fiatalkorú munkanélküliek érdekében. Eredményeiket a következő gyűlésen fogják bemutatni, melyet 2014. szeptember 22-24. között tartanak Rómában.

************

Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) egy közösség, melynek 115 tagja van, akik ortodox, protestáns, anglikán és régi katolikus egyházi tagok Európa összes országából, a közösségnek 40 partnerszervezete van. 1959-ben alapították. A CEC-nek vannak irodái Genfben, Brüsszelben és Strasbourgban. 

2013 augusztusában az Eurostat adatai alapján több mint 5 millió fiatal munkanélküli volt nyilvántartva az EU 28 tagállamában, ami több mint Dánia teljes lakossága. A válságnak köszönhetően ezek a fiatalok olyan helyzetekben találhatják magukat, ahol nem érzik magukat biztonságban és nincs biztos jövőképük. Ez arra kényszeríti őket, hogy elfogadjanak rövidtávú állásokat és fizetés nélküli gyakornoki munkákat, annak érdekében, hogy valamennyire a munkaerőpiacon legyenek. A fiatalok többsége elveszíti bizalmát a társadalomban. A keresztény hitben az ember méltósága Isten által adatott, függetlenül a munkájától, az erőfeszítésétől és az elért eredményektől. A CALL munkacsoport (Egyházi Fellépés a Munka és Életért) konferenciát szervez annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a fiatalkorú munkanélküliségre és a fiatalok mai helyzetére. Mindez annak érdekében történik, hogy közelebb hozzák a fiatalokat és az Európai Egyházak képviselőit, hogy megértsék az elvárásokat és szükségleteket és felhívják a figyelmet az európai fiatalkorú munkanélküliségre.

További információ:

CEC Főtitkárság
Telefon: +41 22 791 6228
Fax: +41 22 791 627
E-mail: GenSecretariat@cec-kek.org

Külügyi Iroda
Fordította: Gyarmati Tímea
Forrás: Ceceurope.org