Koreai díszdoktort avattak Debrecenben

A 480. tanévét nyitotta meg a Debreceni Református Hittudományi Egyetem (DRHE) szeptember 8-án, szombaton délelőtt. Az ünnepségen díszdoktorrá avatták Jooseop Keum koreai református lelkipásztort, az Egyházak Világtanácsa volt missziói igazgatóját, szöuli egyetemi tanárt, a kortárs ökumenikus mozgalom egyik meghatározó református alakját.

Egyházunk intenzív testvéri kapcsolatokat ápol és élénk teológiai párbeszédet folytat Kelet-Ázsia egyik legerőteljesebb keresztyén közösségével, a dél-koreai reformátussággal, amiben a tiszántúli egyházkerület élen jár. A szöuli Presbiteriánus Egyetem és Teológiai Szeminárium (PUTS) és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem között évek óta szoros az együttműködés, amelyet idén nyáron a hallgatói csereprogram beindításával, szeptember elején pedig a díszdoktori cím átadásával erősítettek. 

képJooseop Keum 1967-ben született Szöulban, szakmai pályafutását a Koreai Presbiteriánus Egyház Országos Ifjúsági Szövetsége főtitkáraként kezdte, majd egyháza Ökumenikus Osztálya vezetőjeként szolgált. 1997-től 2007-ig a londoni székhelyű Világmissziói Tanács missziói programigazgatója volt. 2007-től az Egyházak Világtanácsa Missziói Osztályának vezetője, 2010-től az EVT missziói igazgatója, és az EVT Missziói és Evangélizációs Bizottsága titkára. Ő koordinálta az EVT új missziói állásfoglalásának kidolgozását - Együtt az Élet felé. Misszió és evangélizáció egy változó világban címmel -, melyet az EVT X. Nagygyűlése 2013-ban Busanban fogadott el.

Keum professzor már edinburghi tanulmányai alatt elkezdett kapcsolatokat építeni magyarországi és erdélyi református teológusokkal, és azóta is intenzíven részt vesz a magyar-koreai református teológiai kapcsolatok szervezésében, például a 2009-es  Kálvinizmus a perifériákon konferencia megrendezésében. Támogatója az oktatói és hallgatói csereprogramunknak, kezdeményezője és egyik társelnöke a Magyar-Koreai Teológiai Fórumnak, mely korábban Debrecenben (2015) és Gwangju-ban (2016), idén pedig Sárospatakon (2018) rendezett konferenciát.

kép

A hittudományi egyetem vezetése a díszdoktori cím adományozásával többek között a keresztyén egyházak együttműködéséért folytatott munkáját ismeri el Jooseop Keum-nak. „Egy olyan jelentős kortárs koreai református teológus, aki az ökumenikus mozgalomban végzett szolgálata által széles körben gyakorol hatást korunk református és ökumenikus egyházi életére és teológiai gondolkodására" – méltatta őt Fekete Károly püspök, a DRHE doktori tanácsának tagja.

A debreceni Nagytemplomban tartott tanévnyitón Fekete Károly hirdetett igét. A 480. tanévet több mint százhúsz új hallgató kezdi meg a hittudományi egyetemen. Tanító szakon 76 diák tanulhatja meg, hogy kell az alsós tagozatos gyerekeket tanítani. 48 diákot vettek fel a hitéleti képzésekre, ezek közül a vallástanár, azaz a református hittanár-nevelőtanár volt idén a legnépszerűbb szak.

Forrás: DRHE, fotó: Barcza János / ttre.hu