Közel-keleti keresztyének köszönetet mondtak Iraknak a pápalátogatásért

A Közel-Keleti Egyházak Tanácsa, a térség katolikus, ortodox és protestáns egyházait tömörítő ökumenikus szervezet főtitkára, Michel Abs levélben gratulált és köszönte meg Irak és a Kurdisztáni Autonóm Régió elnökeinek a Ferenc pápa történelmi látogatása során tanúsított vendégszeretetet.

euronews.jpg

Fotó: euronews

A Közel-Keleti Egyházak Tanácsa (MECC) főtitkára, Michel Abs ortodox szociológia professzor levélben mondott köszönetet Barham Salih iraki elnöknek és Nechirvan Barzaninak, Iraki Kurdisztán elnökének a rendkívüli vendégszeretetért és gondos előkészületekért, amivel a pápát, a béke küldöttét fogadták.

„A Közel-Keleti Egyházak Tanácsa főtitkáraként, a térség valamennyi egyháza nevében szeretném kifejezni őszinte hálámat és egyben elismerésemet Őszentsége Ferenc pápa látogatásának sikeres lebonyolításáért Irakban és a kurdisztáni régióban” – áll a táviratban.

„A pápa meleg fogadtatása, a kifinomult emberség és nyitottság jelei, amit a legcsodásabb valójóban tanúsítottak, ismertek mindannyiunk előtt. Önökkel együtt hisszük, hogy a nyitottság az emberiség kijelölt útja és sorsa, a fejlődés és felvirágzás kulcsa. Tartós stabilitást kívánunk Önöknek és szeretett országunknak, Iraknak, amelyik annyi tragédiával volt kénytelen megküzdeni a múltban” – zárul az üzenet.

Abs kifejezte kívánságát, hogy a Kurdisztáni Autonóm Régió Barzani vezetése alatt továbbra is maradjon úticélja mindazoknak, akik biztonságot és az új élet lehetőségét keresik.

Dr.jpg

Michel Abs

Fotó: mecc.org

A MECC vezetőtestülete 2020. szeptember 18-án választotta főtitkárává az elkövetkező négy évre Michel Abs ortodox közgazdászt és szociológust, aki a szociológia professzorként immár 42 éve kutatja a gazdasági viselkedést. Akadémiai pályafutása mellett tapasztalatot szerzett az üzleti életben, az oktatásszervezésben és fejlesztési projektek menedzselésében is. A bejrúti Szent József Egyetem etikai bizottságának tagjaként kutatásai során mélyrehatóan foglakozott a keresztyénség közel-keleti jelenlétével, társadalmi-gazdasági és kulturális kérdéseivel. Mindemellett évtizedek óta figyelemmel követi a vallás- és etnikumközi párbeszédet, a szociokulturális fejlődést, valamint aktívan támogatja a párbeszéd, nyitottság és társadalmi igazságosság ügyét. Számos civil szervezet alapítója és a stratégiai bizottságának tagjaként, valamint kincstárnokként korábban is meghatározó szerepet játszott a Közel-Keleti Egyházak Tanácsában.

A protestáns ökumenikus törekvések eredményeként jött létre 1924-ben a Közel-Keleti Keresztény Tanács. Negyven évvel később, 1964-ben jelentős változás történt, amelynek keretében immár nem amerikai missziói társaságok, hanem a helyi, elsősorban a református egyházak családjához tartozó evangéliumi és presbiteriánus egyházak alapították meg a Közel-Keleti Egyházak Tanácsát (Near East Council of Churches - NECC). Tíz évvel később, a NECC 1974-es libanoni közgyűlésén hivatalosan is csatlakoztak az ortodox egyházak a szervezethez, amely ekkor vette fel mai nevét.

„Az egyházak közötti egyetértést munkálni egy olyan időszakban, amelyikben a megosztottság a norma, nem könnyű feladat. De az egységben rejlik a mi erőnk” – írta Ioan Sauca, az Egyházak Világtanácsa (EVT) főtitkára Michel Abs-nak megválasztása alkalmából 2020 szeptemberében. „Amikor háborúság és szembenállás, éhezés és szomjúság, fájdalom és veszteség gyötri testünket és nyomorítja lelkünket, akkor csak az Isten adta reménység, szeretet és vigasztalás vihet minket előre, hogy állhatatosan és Jézus és a tanítványok nyomdokában járva haladjunk az úton, ami Jeruzsálembe, Antióchiába, Damaszkuszba, Szidónba és Tíruszba vezet” – jellemezte a közel-keleti emberek és egyházak sorsát a MECC legfontosabb partnerének vezetője.

Forrás

www.mecc.org