Krízisalapot hoztak létre az olasz protestánsok

A valdens és metodista egyház 8 millió eurót ajánl fel a koronavírus elleni küzdelemre

A Tavola, a Valdens Egyház vezetőtestülete véglegesítette tervét a koronavírus-járvány miatt kialakult krízishelyzet enyhítését szolgáló 8 millió eurós segélycsomag első üteméről. A rendkívüli alapból első körben az egészségügyi rendszert és ellátást közvetlenül segítő programok részesednek. A kritikus időszakot követően a járvány társadalmi és gazdasági következményeit kezelő és az újjáépítést támogató projektek kerülnek sorra.

A pillanatnyilag futó kezdeményezések orvosi felszerelések, védőeszközök beszerzését, az orvosok és ápoló személyzet munkájának támogatását szolgálják Bergamo, Brescia, Pesaro, Genova és Nápoly kórházaiban. Olaszország-szerte helyi egészségügyi szolgáltatások is segítségben részesülnek, a megelőzés jegyében, hogy rövid és középtávon biztosítani lehessen a megfelelő egészségügyi ellátást kórházon kívüli környezetben is.

A második támogatási körben szociális intézmények, idősotthonok, informális települések, hajléktalanok és a társadalmilag leginkább kiszolgáltatott közösségek részesülnek. Ezt a kezdeményezést egészíti ki hamarosan két fontos projekt az Olaszországi Protestáns Egyházak Szövetsége (FCEI) szervezésében, a Mediterrán Reménység nevű, menekültek befogadását támogató nagyszabású program keretében. Az informális településeken lakó menekültek kiemelt támogatásának egészségügyi és gazdasági vetülete egyaránt fontos a helyi valdens gyülekezetek bevonásával megvalósuló segélyprogramban.

A „Mediterrán Reménység” az olaszországi protestáns egyházak kezdeményezése, amelyet nem sokkal a Tunéziához közel eső, Európa legdélibb pontjaként ismert Lampedusa szigeténél 2013. október 3-án bekövetkezett, menedék reményében Európába tartó 368 migráns halálát okozó katasztrófa után indítottak el. A program több, egymással összefüggő területen támogatja a menedékkérők befogadását. Lampedusa szigetén megfigyelőállomást létesítettek, hogy megbízható adatokhoz és valós információkhoz jussanak a migráció kapcsán. Az állomás munkatársai egyben a szigetre érkező menekültek fogadásában is részt vesznek a helyi hatóságokkal és civil szervezetekkel együttműködve. Szicíliában a „kultúrák háza” nemcsak szállást biztosít a legkiszolgáltatottabb menedékkérők, kisgyermekes anyák és kíséret nélküli fiatalkorúak számára, hanem orvosi és pszichológiai támogatást nyújt és az integrációt elősegítő kulturális és lelki programokat szervez.

2019.jpg

A Valdens Egyház idei kampányfotója

Fotó: ottopermillevaldese.org

Az „Otto per mille” forrásokból finanszírozott gyülekezeti diakóniai és szociális programok támogatását a vészhelyzetre tekintettel megduplázza idén a Valdens Egyház, ezzel is felvértezve a helyi közösségeket arra, hogy a társadalom legkiszolgáltatottabb csoportjait környezetükben élelmiszerrel és alapvető higiéniai termékekkel segítsék. Az egyház ezentúl országszerte ingatlanokat ajánl fel a rászorulók számára, akiknek a kórházakat elhagyva nem biztosított a lakhatása, vagy nem tudják a hatósági karantént otthonaikban megoldani.

A több mint 2,8 milliárd forintnyi forrás a személyi jövedelemadó 1%-ának magyarországi felajánlásához hasonlóan működő úgynevezett „Otto per mille” rendszerből származik. Az olasz állampolgárok befizetett adójuk 8 ezrelékét irányíthatják az egyházakhoz. A Református Egyházak Világközösségéhez tartozó, 25 ezer lelket számláló Valdens Egyház hitelessége, diakóniai szolgálata és társadalmi elismertsége miatt a tényleges tagságát messze meghaladó támogatói körrel bír. 2018-ban több mint 500 ezer felajánló jóvoltából 106 országban 1135 projektet támogatott csaknem 33 millió euró összeggel.