Mit tanulhatunk a koronavírus-járványból?

Online konzultációt szervez az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE), a Református Egyházak Világközösségének európai régiója (REV Európa), valamint a Svájci Református Egyház (EKS) a koronavírus-járvány teológiai és etikai kihívásairól. Az angol nyelvű nyilvános konferenciára március 17 és 19 között kerül sor.

Social_distance_signs_in_a_church_in_Paris_3-1-980x551.jpg

Fotó: REV

A koronavírus-járvány számos kihívás elé állítja az egyházakat, legyen szó liturgiai gyakorlatról, spiritualitásról, lelkigondozásról, diakóniai szolgálatról, pénzügyekről, kommunikációs gyakorlatról, vagy arról, hogy miként éljék meg a közösséget és gyakorolják a szolidaritást partneregyházaikkal. Végül, de nem utolsó sorban a vírus teológiai és politikai kihívást is jelent az egyházaknak.

A világjárvány szociálpolitikára és egészségügyre gyakorolt hatása befolyásolja az egyház szolgálatát és bizonyságtételét is. Sokan egészen biztosak benne, mások csak feltételezik, hogy a „válság elmúlása” nem jelenti és nem is jelentheti azt, hogy visszatérünk a megszokott életünkbe, a korábbi "normalitásba". A krízis egyben esély arra, hogy az egyházak megvizsgáljanak és újragondoljanak olyan kérdéseket, bevett szokásokat amelyeket eddig magától értetődőnek, vagy megkérdőjelezhetetlennek gondoltak.

A konferenciára nem csak az etika, a társadalmi felelősségvállalás, és aktuális teológiai kérdések szakértőit várják, hanem mindazokat, akiket érdekel, hogy milyen válaszokat ad az egyház a világjárványra.

Az angol nyelvű konzultációra 2021. március 17–19. között kerül sor. A jelentkezési határidő március 12., regisztrálni a wcrc-europe@gmx.eu címen lehet.

A szórólap és a program a GEKE honlapján érhető el.

A márciusi alkalom folytatásaként a szervezők újabb konzultációt terveznek 2021. október 8–10-ig, amelyre a tervek szerint a Valdens Egyház Teológiai Akadméiáján kerül sor Rómában.