Ne féljünk „bemocskolni a kezünket” az igazságosság munkálása közben

Május 9-től Libanonban ülésezik a Református Egyházak Világközösségének (REV) Végrehajtó Bizottsága. A találkozót a fenti mondattal nyitotta meg Jerry Pillay elnök.

A Református Egyházak Világközösségének vezetőtestülete évente egyszer találkozik. A dél-afrikai Jerry Pillay elnöki megnyitójában két jelenséget külön is kiemelt, amelyek kihívás elé állítják az egyházakat, valamint a gazdasági, környezeti és társadalmi igazságosság melletti elkötelezettségéről elhíresült református világközösséget is. Az igazságtalanság és a széttöredezettség az, ami még inkább arra kell indítson minket, hogy „az igazságosságért és az egységért küzdjünk úgy az egyházban, mint a világban”.

A világ krízisben van, mondta Pillay, „sokféle igazságtalanság sújtja, a kapzsiság és mohóság uralja.”. Az elnök, aki többször járt hazánkban és a DRHE díszdoktora, a másik súlyos gondnak az egység hiányát nevezte. Korunkat nem az egység és összefogás jellemzi, ami az egyházra és az ökumenikus mozgalomra is igaz.

Pillay az igazságtalanság és széthúzás példájaként említette a Közel-Keletet. Nem véletlen, hogy idén Libanonban, Bejrúthoz közel találkozott a Végrehajtó Bizottság. Izrael és Palesztina viszonyát érintve az elnök az emberi jogok sérülése mellett azt is megjegyezte, hogy a „keresztyének sem egységesek abban, hogy kinek a pártján álljanak”.

A széthúzás és a krízis ugyanakkor lehetőség és ösztönzés arra, hogy reformátusok világszerte, így maga a REV is újból középpontba állítsa az igazságosság, béke és megbékélés ügyét. Ez határozza meg a REV működését sokféle módon: „hogyan viszonyulunk egymáshoz tagegyházakként, hogyan működünk együtt valódi egyházi közösségként, amikor az igazság, béke, megbékélés és saját egységünk előmozdításán fáradozunk”.

„Az igazságosságnak kell a közösségünk szívében lennie, amikor arra készülünk, hogy »kezünket bemocskoljuk«” – zárta Pillay.

Külügyi Iroda

Forrás: www.wcrc.ch