Porajmos: a CEC a roma holokausztra emlékezett

A brüsszeli székhelyű Európai Egyházak Konferenciája (CEC) egyenesen népirtásról beszélt a roma holokauszt augusztus 2-i emléknapján kiadott nyilatkozatában, amit alább közlünk.
Augusztus 2. a roma holokauszt emléknapja, amelyen a cigányok ellen a második világháborúban elkövetett népirtásra emlékezünk. Az Európai Parlament által 2015-ben kijelölt napon az Ausschwitz-Birkenau-i koncentrációs táborban 1944-ben meggyilkolt több mint 3000 cigány emberre emlékezünk. 

A második világháborúban a cigányokat az állam ellenségének kiáltották ki és széles körben üldözték és gyilkolták meg őket. Bár több mint 70 év telt el az Ausschwitzi események óta, a cigányok ma is előítélettel és kirekesztéssel szembesülnek Európában. Gyakran válnak a gyűlöletbeszéd és gyűlöletből fakadó bűncselekmények áldozataivá és diszkriminációval szembesülnek a képzéshez, foglalkoztatáshoz és lakhatáshoz való hozzáférésben. „Reméljük, hogy ez az emléknap megerősíti az igazságosságért és megbékélésért vállalt erőfeszítéseket” – fogalmazott Guy Liagre, a CEC főtitkára.

„A roma kisebbségek egész történelmük során a marginalizáció, szenvedés és erőszak tapasztalatával szembesültek.” – tette hozzá Doris Peschke, az Európai Egyházak Menekültügyi Bizottságának (CCME) főtitkára. „Az emlékezés az első lépés a múlt sebeinek gyógyításában és a nemzeti kisebbségek tiszteletén alapuló jövő építésében” – mondta a német főtitkár.

Az Európai Romák és Vándorlók Fóruma (ERTF) arra buzdította az európai polgárokat, hogy egyperces néma csenddel emlékezzenek augusztus 2-án a cigány származású áldozatokra. A felhíváshoz a CEC és a CCME is csatlakozott. Az Európai Roma Információs Iroda (ERIO) pedig honlapján tette közzé a roma és szinti holokauszttal kapcsolatos források gyűjteményét, valamint egy rövid filmet is publikált a témában.

 Külügyi Iroda

 Forrás: www.ceceurope.org