Szokatlan a megszokottságban

Teológus hallgatók és fiatal lelkipásztorok találkoznak június 8. és július 1. között az indonéziai Yogyakartán, hogy egy olyan országban tanulmányozzák a teológiai kérdéseket, ahol több vallás és kultúra él együtt.
A Református Egyházak Világközössége (REV)a harmadik Global Institute of Theology (GIT) elnevezésű, kétévenként megrendezésre kerülő programján harminckilenc nemzetközi és tíz indonéz diák vesz részt. A világ legnagyobb muszlim közösségét számláló országban megrendezett konferencián egyházunkat Kóczián Viktória és Barnóczky Anita képviseli.

A dél-afrikai Frans du Plessis örömmel vesz részt a konferencián: „Nagy megtiszteltetés, hogy részt vehetek ezen a rendezvényen. Segít, hogy korlátozott ismereteim ellenére globálisan lássam a problémákat, hogy észrevegyem a szokatlant a megszokottságban."

A konferenciát június 10-én, vasárnap úrvacsorás istentisztelettel nyitották meg. Jávai szokás szerint főtt rizs, tempeh és gyógynövényből készült ital került az Úr asztalára. Korábban pedig a gejayani egyházközség vasárnapi istentiszteletére látogattak el a résztvevők.

Idén a konferencia felvette a kapcsolatot a yogyakartai Duta Wacana Keresztény Egyetem teológiai karával. Az intézményben észak-amerikai, európai, ázsiai és egy afrikai tanárok tartják a kötelező kurzusokat, a választhatókat – amelyek általában helyi kötődésűek – pedig indonézek tanítják. Minden konferencia-résztvevő látogatja a kötelező kurzusokat és két választhatót is.

Korunk kihívásai közül olyanokat helyeznek előtérbe, mint a gazdasági egyenlőtlenség vagy a környezetszennyezés. Azzal a szándékkal hangsúlyozzák ezeket, hogy olyan teológusokat képezzenek, akik elkötelezettek a vallásközi szolidaritás, lelki megújulás, egyházi befogadás és a keresztyén egység iránt.

„A konferencia célja, hogy a jövő ökumenikus vezetőit képezzük a református közösségen belül, és tudatosítsuk bennük, hogy Isten missziói parancsát teljesítik" – mondja Douwe Visser, a REV Teológiai, Missziói és Közösségért felelős Iroda vezetője, valamint a Global Institute of Theology konferenciát koordináló munkatársa.

Fordította: Török Boglárka
Forrás: http://www.wcrc.ch/