Társadalmainknak szüksége van az imáinkra, hogy bölcsen tudjanak dönteni

Interjú az Európai Egyházak Konferenciájának új főtitkárával az egyházak szerepéről a járványhelyzetben

Az Egyházak Világtanácsa a világkeresztyénség különböző hangjait szólaltatja meg interjúsorozatában az élet védelméről a világjárvány és a korábban kiadott közös ökumenikus nyilatkozat kapcsán.

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) és a regionális ökumenikus szervezetek március 26-án hozták nyilvánosságra történelmi jelentőségű közös pársztori üzenetüket, megerősítve az összefogás jelentőségét az élet védelmében a koronavírus világjárvány közepette. Az EVT a közös nyilatkozat kapcsán összegyűjti a különböző világrégiók véleményét az egy emberi család védelmének fontosságáról. A sorozat részeként rövid interjú készült Jørgen Skov Sørensen dán lelkésszel, az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) főtitkárával.

image_preview.png

Dr. Jørgen Skov Sørensen, a CEC főtitkára, a Dán Misszió korábbi vezetője

Fotó: Fotó: Rolando Niquet/CEC

– Miért gondolta úgy, hogy fontos támogatnia a regionális ökumenikus szervezetek történelmi jelentőségű nyilatkozatát a koronavírus-járvány kapcsán?

– A koronavírus egy világméretű járvány. Ennélfogva muszáj, hogy globálisan nézzünk szembe vele, és közösen lépjünk fel a vírus ellen. Szerencsére a regionális ökumenikus szervezetek formájában már rendelkezünk egy jólműködő hálózattal, amelyik különösen ilyen kritikus időkben bizonyul értékesnek. Az ökumenikus mozgalom mindenkori kulcsszava az egység. Egy ilyen időszak, mint a mostani, arra kötelez minket, hogy ne csak beszéljük az egységről, hanem egységben is cselekedjünk, hogy leküzdjük ezt az életveszélyes betegséget.

– Mit gondol, mi lehet a legpozitívabb hatása az üzenetnek?

– Mindig is fontos volt számomra, hogy regionális ökumenikus szervezetként jelentős tagegyházakkal a soraiban, az Egyházak Világtanácsával összefogva határozott üzenetet közvetítsünk a keresztyéneknek és a keresztyén vezetőknek: kövessék a helyi egészségügyi hatóságaik útmutatásait és az előírásait. Másodszor pedig tudjuk, hogy egyes vallási csoportok – akaratlanul ugyan, de – hozzájárultak a koronavírus terjedéséhez nagyszabású rendezvényeikkel. Hiszek abban, hogy ezzel a nyilatkozattal elvitathatatlanul bebizonyítottuk a szélesebb nyilvánosságnak, hogy vallási közösségekként és szervezetekként a vírus terjedése ellen harcolunk azzal is, hogy nem tartunk nagy tömegeket vonzó istentiszteleteket és közös imádságokat.

Mi a szerepe az egyházaknak az Ön régiójában a mostani időben?

– Európa egy ideje már a vírus terjedésének epicentruma. Kiváltképpen Olaszország, de Spanyolország is egyre inkább szenved ettől a problémától. Az egészségügyi munkatársak fáradhatatlanul azon dolgoznak, hogy a lehető legtöbb életet meg tudják menteni. Hiszek abban, hogy ezeknek az egészségügyi dolgozóknak, valamint társadalmaink felelősségteljes döntéshozóinak és politikusainak igenis szükségük van az imáinkra, hogy bölcs döntéseket tudjanak hozni és legyen bennük elegendő erő ahhoz, hogy megbirkózzanak a lehetetlen munkakörülményekkel. Európa egyházai kreatívnak bizonyultak abban, hogy online alternatívákat találjanak a hagyományos istentiszteletek és gyülekezeti alkalmak helyettesítésére, hogy lelki támogatást nyújthassanak a híveknek ebben a nehéz helyzetben.

Véleményem szerint ez a legfontosabb szerepe az egyházaknak a jelenlegi helyzetben: a reményt és bizalmat támasztani Isten feltétel nélküli szeretetéről tanúskodó evangélium erejével.

Fordította: Farkas Bálint

Forrás:

oikoumene.org