A világjárvány sem lehet ürügy a vallásszabadság indokolatlan korlátozására

Az Európai Egyházak Konferenciája emberi jogi munkacsoportjának nyilatkozata

A modernkori történelem során még soha nem volt példa a vallásszabadság és számos más alapvető jog olyan mértékű korlátozására, mint amit napjainkban tapasztalunk. Az európai keresztyén teológusok és szakértők éppen ezért intenek az indokoltnál és méltányosnál nagyobb korlátozástól, ugyanakkor együttműködésre ösztönzik a vallási közösségeket és arra kérik őket, hogy „tartsák be a törvényes intézkedéseket, amelyek célja mások megóvása a fertőzéstől, és ajánlják fel segítségüket ott, ahol a társadalmi érintkezés korlátozásai különös nehézségeket okoznak”.

image_preview (4).jpg

Az idei évben eddig soha nem látott helyzet állt elő Európa, sőt az egész keresztyénség történetében. A világ számos országában nem gyűlhettek össze a keresztyén közösségek, hogy húsvéti istentiszteleti alkalmakon ünnepelve megemlékezzenek Jézus Krisztus keresztre feszítéséről, haláláról és feltámadásáról. A templomi húsvéti alkalmak tilalma csak egyike az emberi és szabadságjogok gyakorlását korlátozó széleskörű, világszerte bevezetett intézkedéseknek.

Mivel a modernkori történelem során még soha nem volt példa a vallásszabadság és számos más alapvető jog ilyen mértékű korlátozására, és mivel Európában ezekre a jogokra általában demokráciánk és a jogállamiság alapjaként tekintünk, az Európai Egyházak Konferenciája emberi jogi tematikus munkacsoportja alaposan megvizsgálta az ezzel kapcsolatos kérdéseket.

A járvány kordában tartásának legjobb módja az emberek közötti fizikai kapcsolatok jelentős lecsökkentése. Ez pedig azt jelenti, hogy minimálisra kell szorítani valamennyi, nem létfontosságú tevékenységet. A munkahelyek és üzletek bezárása, a kereskedelmi, kulturális és sportesemények lemondása, sőt a magánszemélyek által szervezett események és ünnepségek betiltása azonban csak a nemzeti, nemzetközi és európai jogban biztosított számos alapvető jog korlátozásával lehetséges.

Ezek a korlátozások a vallás vagy meggyőződés szabadságára is vonatkoznak, amely magában foglalja mindenki számára „a vallásnak vagy meggyőződésnek mind egyénileg, mind együttesen, mind a nyilvánosság előtt, mind a magánéletben istentisztelet, oktatás és szertartások végzése útján való kifejezésre juttatásának jogát” (Emberi Jogok Európai Egyezménye, 9. cikk).

38e53a21-a999-4dab-9f18-ac6f9e671d87.jpg

Dr. Elizabeta Kitanovic (b), a CEC emberi jogi referense szíriai egyházvezetőkkel az Európai Parlament Szíria jövőjéről tartott szemináriumán 2019 áprilisában

Fotó: Erin Green/CEC

Habár egyes alapvető jogok – mint a lelkiismereti szabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága – nem függnek a társadalmi érintkezéstől, mások szükségszerűen függnek attól. A vallás vagy meggyőződés szabadsága, illetve a gyülekezés és egyesülés szabadsága olyan jogok, amelyek szorosan kapcsolódnak a közösséghez és a csoportos találkozókhoz, ezért ezeket a szabadságjogokat különösen érintik a jelenlegi intézkedések.

Az Emberi Jogok Európai Egyezménye, valamint más emberi jogi eszközök konkrétan nevesítik a közegészség védelmét, mint a vallás vagy meggyőződés szabadságát korlátozó intézkedés lehetséges okát. Egyes államok országos veszélyhelyzetet vagy szükségállapotot is hirdettek, amely szintén lehetőséget ad az alapvető jogok bizonyos mértékű korlátozására az Emberi Jogok Európai Egyezménye értelmében.

Az alapvető jogok jelenlegi korlátozásai tehát, beleértve a vallás vagy meggyőződés szabadságát, általánosságban jogszerűek és elfogadhatók az emberi jogok szemszögéből. Az elesettek és sérülékenyek védelme vallási szempontból is jelentős értéknek számít, és egyensúlyban kell maradnia a közösség és a gyülekezés szükségességével szemben.

Ugyanakkor az alapvető jogok bárminemű korlátozásának megfelelő jogi alappal kell rendelkeznie; emellett szükségesnek, megfelelőnek, ésszerűnek és általánosságban arányosnak kell lennie a korlátozást szolgáló céllal és a korlátozás tárgyát képező joggal.

A jelenlegi fenyegetés – bármily közvetlen és veszélyes is legyen – nem menti fel általánosságban a kormányzat végrehajtó vagy akár törvényhozó ágát a fenti követelmények betartása alól, hiszen egész jogrendünk ezektől függ.

Mindezek mellett – habár egyes intézkedésekkel kapcsolatban egyértelműen felvetődik a kérdés, hogy valóban megfelelőek és arányosak-e, illetve garantálják-e a társadalom különböző szereplői számára az egyenlő bánásmódot – azt kérjük az állampolgároktól, bármely vallás vagy meggyőződés hívei is, hogy türelemmel és jó szándékkal viseljék a jelenlegi helyzetet. Továbbra is tartsák be a törvényes intézkedéseket, amelyek célja mások megóvása a fertőzéstől, és ajánlják fel segítségüket ott, ahol a társadalmi érintkezés korlátozásai különös nehézségeket okoznak.

A nyilatkozat eredeti, angol nyelvű változata

az Európai Egyházak Konferenciájának honlapján érhető el.