Hálaadó ünnepség az egyetemmé alakulás alkalmából Sárospatakon

Több évtizednyi tudatos előkészítő munka és fejlődés eredményeként a Sárospataki Református Teológiai Akadémia alkalmazott tudományok egyetemeként Sárospataki Református Hittudományi Egyetem néven működik tovább február elsejétől. Az Országgyűlés még tavaly, december 12-én fogadta el a törvénymódosítást az intézmény egyetemi címének jóváhagyásáról. A mai ünnepi alkalmon az egyház és az intézmény vezetői mellett öregdiákok méltatták az egyetemmé válás jelentőségét.

A Sárospataki Református Egyházközség templomában tartott ünnepi eseményen áhítatot tartott Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke. A történelmi jelentőségű eseményen egyházi és világi vezetők, a fenntartó képviselői, öregdiákok, hallgatók, sárospataki városvezetők, társintézmények képviselői és lelkészek képviselték a Kárpát-medence magyarságát és református közösségeit. A köszöntőkben az építkezés, a változás, a küldetés, a lehetőség és a keresztyén indentitás kerültek előtérbe.

Sárospataki ünnepi istentisztelet 2024.02.01. (fSárospataki református Teológiai Akadémia Facebook oldala)

Fotó: Facebook/Sárospataki Református Teológiai Akadémia

Beszédet mondott többek között Enghy Sándor rektor, Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, Szemán Ákos, az egyetem fenntartói testületének elnöke, Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár, valamint egykori öregdiákok. Az eseményen a zenei szolgálatot a Sárospataki Református Kollégium Kórusa látta el.

Az ünnepi alkalomról részletes tudósítást később olvashatnak a reformatus.hu oldalán.