Biztos Kezdet Gyermekházak

Biztos Kezdet Gyerekház - Bánréve

Projekt címe: Tündérkert Biztos Kezdet Gyerekház Bánréve
Projekt kódja: EFOP-1.4.3-16-2017-00035
Projekt kezdete és vége: 2018.02.19 - 2022.02.18.
Támogatás összege: 40 000 000 Ft
Kedvezményezett neve: Magyarországi Református Egyház – MRE Diakóniai Iroda
Támogatási intenzitás: 100%
Pályázati Iroda feladatai: pályázatírás, projektmenedzsment, pénzügyi vezetés
Megvalósulási helyszín: Bánréve

A hazai Biztos Kezdet Gyerekház egy olyan programcsomag, mely számos szolgáltatást tartalmaz, mind univerzális, mind pedig célzott formában a hátrányos helyzetű térségek vagy csoportok számára. Ennek keretében korai gyermekellátást szorgalmaz, ami korai fejlesztéssel, oktatással és más, egészségügyi és családtámogató szolgáltatásokkal kapcsolódik össze.

A Magyarországi Református Egyház 2018-ban indította el Biztos Kezdet házait az ország 4 hátrányos helyzetű településén, többek között a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bánrévén is - Európai Uniós támogatásból. A településen, szoros együttműködésben a családsegítő illetve az SZGYF által biztosított mentorhálózattal a korai gyermekellátással összesen több, mint 10 családot érünk el rendszeresen a településen.

Működésünket a szakmai munka előkészítésével kezdtük el. A szakmai munka előkészítésének első lépéseként a fenntartó kiválasztotta a szakmai vezetőt és a munkatársat. Alkalmazásunkat követően elsajátított a Biztos Kezdet szemléletet, majd a település sajátosságairól tájékozódtunk. Majd felvettük a kapcsolatot a településen elérhető szolgáltatások vezetőivel (védőnő, családsegítő, önkormányzat, óvoda, gyermekorvos). Ezt követően a védőnő által szervezett csoportos tanácsadáson találkoztunk az érintett családokkal (édesanyákkal), ez alkalommal megismertettük őket a Gyerekházak munkájával (esélyteremtés, korai fejlesztés, integráció), a házban elérhető szolgáltatásokkal, az igénybevétel formájával. Közben felvettük a kapcsolatot a családsegítő szakemberrel is, aki, teamülés keretében felvilágosított minket a településen élő családok helyzetéről.

A szakmai munkával párhuzamosan megkezdtük az ideiglenes helyszín kialakítását, mely a fenntartó és az önkormányzat megállapodása alapján az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanban lett kialakítva. A szolgáltatásunk folyamatos, a helyi és környékbeli családok örömmel látogatják Gyerekházunkat.

A település lelkésze aktívan segíti munkánkat, elsősorban hitéleti tevékenységgel erősíti az egyházi jelleget a Gyerekházas családok körében. A program megvalósítása intézményi előírások miatt 2020. január 1-től átkerült az MRE Diakóniai Iroda fenntartásába.

infoblokk_kedv_final_RGB_ESZA.jpg
Széchenyi 2020 logó