Biztos Kezdet Gyerekházak

TÁJÉKOZTATÓ PROJEKTZÁRÁSRÓL

MENEDÉK GYEREKHÁZ

MENEDÉK GYEREKHÁZ.jpg

EFOP-1.4.3-16-2017-00033 Menedék Biztos Kezdet Gyerekház Bódvaszilason

A Magyarországi Református Egyház 40 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert az EFOP-1.4.3-16-2017-00033 azonosító számú, Menedék Biztos Kezdet Gyerekház Bódvaszilason pályázatával. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap finanszírozásával valósult meg.

A projekt 2018.02.19-én kezdte meg működését a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bódvaszilason. A koragyerekkori esélyteremtést támogató Biztos Kezdet program keretében létrejött a Menedék Gyerekház, mely a 0-3 éves korú kisgyermeket nevelő családokat segíti és támogatja, különböző programok, szolgáltatások és fejlesztések segítségével.

2020. január 1-jével jogutódlással került át a projekt a Magyarországi Református Egyháztól a Magyarországi Református Egyház Diakóniai Irodájához, majd egy névváltozást követően a Református Szeretetszolgálat fenntartásában zárult 2022.02.18-án.

A 40 millió forint európai uniós támogatás segítségével megvalósult projekt előkészítő szakasza után 2018. 08. 15-én nyitott meg a gyerekház, ideiglenes helyszínen. A munkatársak sikeresen kialakították a szakmai kapcsolatot a szakmai partnerekkel, megismertették a településen élő családokat a szolgáltatásaikkal, elvégezték a munkájukhoz szükséges Biztos Kezdet alapképzést, a partnerek pedig a partnerképzést. A végleges helyszínt a Petőfi út 11. szám alatt alakították ki.

A gyerekház a település része lett, a szakemberek ajánlják a várandósoknak, édesanyáknak a házat, és a szülők között is terjed a szolgáltatások híre. A kisgyermekes családok komplex szolgáltatásokban részesültek a gyerekházban, úgy mint beszélgetőkörök, tanácsadások, tízórai, közösségi rendezvények, ügyintézési lehetőség, emellett gyógytornász, gyógypedagógus, majd korai fejesztő járt rendszeresen a házba. A családok között igen népszerű szolgáltatás volt a mosási és a közös főzési lehetőség. A szolgáltatás a projektidőszak után hazai finanszírozásban működik tovább.

További információ és kapcsolat:

Református Szeretetszolgálat

Felzárkózási Osztály

E-mail: felzarkozas@diakonia.hu

Széchenyi 2020 logó