Biztos Kezdet Gyermekházak

Biztos Kezdet Gyerekház - Sellye

Projekt címe: Biztos Kezdet Gyerekház Sellye
Projekt kódja: EFOP-1.4.3-16-2017-00034
Projekt kezdete és vége: 2018.02.19 - 2022.02.18.
Támogatás összege: 40 000 000 Ft
Kedvezményezett neve: Magyarországi Református Egyház – MRE Diakóniai Iroda
Támogatási intenzitás: 100%
Pályázati Iroda feladatai: pályázatírás, projektmenedzsment, pénzügyi vezetés
Megvalósulási helyszín: Sellye

A hazai Biztos Kezdet Gyerekház egy olyan programcsomag, mely számos szolgáltatást tartalmaz, mind univerzális, mind pedig célzott formában a hátrányos helyzetű térségek vagy csoportok számára. Ennek keretében korai gyermekellátást szorgalmaz, ami korai fejlesztéssel, oktatással és más, egészségügyi és családtámogató szolgáltatásokkal kapcsolódik össze.

A Magyarországi Református Egyház 2018-ban indította el Biztos Kezdet házait az ország 4 hátrányos helyzetű településén, többek között a Baranya megyei Sellyén is - Európai Uniós támogatásból. A településen, szoros együttműködésben a védőnői illetve az SZGYF által biztosított mentorhálózattal a korai gyermekellátással összesen több, mint 11 családot érünk el rendszeresen a településen. Programjaink között rendszeresen szerepel külső szakemberek bevonása (gyógypedagógus, dúla), fejlesztő foglalkozások, közös ünnepek. Nagy segítségünkre volt továbbá a helyi református gyülekezet az előkészítés során, mind a toborzás, mind pedig az ideiglenes helyszín kialakítása során, valamint a nyitó rendezvény megszervezésében.

A helyi beágyazódást elősegítendő részt veszünk az óvoda programjain, valamint a saját fenntartásban működő helyi tanoda közösségi programjain, így is eljutva a családokhoz.

A település lelkésze aktívan segíti munkánkat, elsősorban hitéleti tevékenységgel erősíti az egyházi jelleget a Gyerekházas családok körében. A program megvalósítása intézményi előírások miatt 2020. január 1-től átkerült az MRE Diakóniai Iroda fenntartásába.

Link, videó, újságcikk:

https://www.parokia.hu/v/biztos-kezdet/

infoblokk_kedv_final_RGB_ESZA.jpg
Széchenyi 2020 logó