Nélkülözhetetlen segítség menekülteknek

2017. augusztus 28., hétfő

Folyamatosan jelen van a menekültek között a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) a röszkei és a tompai tranzitzónában, valamint a nyírbátori menekülttáborban. Egyre több keresztyén menekült érkezik hazánkba, számukra megkönnyebbülés, amikor keresztyénekkel, akár lelkészekkel beszélhetnek. Juhász Mártont, az MRSZ ügyvezető igazgatóját kérdeztük

Százmillió forintot kapott az MRSZ a Karitatív Tanács tagjaként a kormánytól arra, hogy a hazánkba érkező menekülteket segítsék. Mire fordították ezt az összeget?

Az MRSZ már évekkel ezelőtt megkezdte menekülteket segítő szolgálatát: rendszeresen jártunk a debreceni befogadó állomásra, amíg az be nem zárt. Most minden héten kedden megyünk a röszkei és a tompai tranzitzónába, pénteken pedig a nyírbátori Menekültügyi Őrzött Befogadó Központba, ahova egyedüli segélyszervezetként járunk. Tartós élelmiszereket, higiéniai termékeket, ruhákat, gyermekholmikat osztunk, emellett próbálunk arra is fókuszálni, hogy a várakozók hasznosan tudják eltölteni szabadidejüket. Szervezünk foglalkozásokat, sportprogramokat, és feltöltöttük angol, urdu, pastu és arab könyvekkel a könyvtárakat. A forrásokból infrastrukturális fejlesztésekre és képzésekre is jut: vettünk adományszállításra alkalmas haszongépjárművet, tábori konyhát és tíz kis pavilonszerű sátrat, utóbbit gyermekfoglalkozásokhoz, hitéleti tevékenységhez és ételosztáshoz, illetve képzéseket tartunk különböző szakcsoportjainknak, így a műszaki mentőcsoportnak, a krízisintervenciós csoportnak és orvosainknak.

Hogyan segíti az MRSZ a hitéletet a tranzitzónákban vagy a nyírbátori befogadóközpontban?

Az MRSZ munkavállalói, valamint önkéntes lelkipásztorok által: Nyírbátorba például rendszeresen a helyi lelkipásztorral együtt járnak munkatársaink. Ilyenkor hitéleti és pszichoszociális szolgálatot végeznek angolul vagy tolmács segítségével. Augusztusban két erdélyi teológus is segítette a szolgálatot.

Keresztyén menekültekkel foglalkoznak, vagy vallástól függetlenül mindenkit lelkigondoznak?

Nyitottsággal vagyunk, ahogy más akcióink során is. Minden rászorulónak segítünk, aki fizikailag vagy lelkileg éhezik. Nincs ez máshogy a tranzitzónákban sem. A kollégáim arról számoltak be, hogy a foglalkozások során a gyerekek egyszerűen „my friend”-nek, barátomnak hívják az MRSZ munkatársait.

Felidézne olyan esetet, amely megerősítette önt abban, hogy az MRSZ-nek fontos helye van a menekültek között?

Egy Szíriából menekült keresztyén egy kollégánknak mesélte el szívszorító történetét. Elmondta, milyen viszontagságokon keresztül érkezett Magyarországra. Most épp az egyik tranzitzónában várja menekültkérelme elbírálását. Őt tetőtől talpig új ruhákba tudtuk öltöztetni, és más adományokat is adhattunk neki. Nagyon örült, hogy keresztyénektől kapott segítséget. Ez csak egyetlen történet, kollégáim több száz ilyen esettel találkoznak. Hatékony és humanitárius segítséget tudunk nyújtani, amely nélkülözhetetlen a tranzitzónákban.

Hegedűs Márk

Tanszergyűjtés zajlik országszerte
Az MRSZ jelenlegi legnagyobb akciója az iskolakezdési tanszergyűjtés, amellyel rászoruló diákokat segítenek a Kárpát-medencében. A tárgyi felajánlásokat országszerte húsz helyszínen várják, valamint az adományozók a 1358-as szám tárcsázásával hívásonként 250 forinttal támogathatják a programot. Országszerte számos gyülekezet kapcsolódott be a gyűjtésbe, a helyszínekről a www.jobbadni.hu honlapon tájékozódhatnak. Juhász Márton ügyvezető igazgató szerint másoknak apróságnak tűnő dolgok is nagy segítséget és örömet jelenhetnek egy nehéz körülmények között élő iskolásnak, ilyen lehet akár egy készlet színes ceruza is.

A cikk megjelent a Reformátusok Lapja augusztsu 27-i számában.  

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió