Árvíz Erdélyben is – Egyházkerületi segély a rászorulóknak

2010. július 05., hétfő

altA magyarországi árvíz után Erdélyben is sok helyen öntöttek ki a folyók, több helyen volt árvíz. Az egyik legsúlyosabb helyzet Magyarlapádon és környékén alakult ki.

 

Az erős esőzések következtében több kisebb patak lépett ki medréből, és sodort el szinte mindent, amit útjában talált. Az Erdélyi Református Egyházkerület küldöttsége Veress Károly tanácsos vezetésével június 30-án a Nagyenyedi Egyházmegyébe látogatott, hogy gyorssegélyt nyújtson több árvízkárosult család számára.

Csombord és Magyarbagó érintésével a küldöttség Magyarlapádra ment, itt volt a legnagyobb árvíz. A rövid idő alatt másfél méterre megnőtt ár végigsöpört a falu legmélyebben fekvő utcáin, és kerítéseket kidöntve, utánfutókat sodorva magával nagy pusztítást végzett. Nagy szerencse – mondták a presbiterek, amikor megérkeztünk a parókiára –, hogy az ár nem éjjel érkezett, hanem este. Így mindenkinek lehetősége volt saját magát, rokonait és néhány állatot megmenteni. Különben – mondták többen is később a faluban – több halálos áldozat is lett volna.

Az egyházkerület küldöttsége (Kovács István diakóniai tanácsos, Bódi Sándor főkönyvelő, Kovács István ügyintéző, Veress Károly gazdasági tanácsos) a gyülekezetek gyűjtése nyomán összegyűlt pénzből mintegy 50 ezer lejt különített el, ezt pedig több mint 80 magyarlapádi családnak osztotta szét (egyenként 500 lejes adományokat).

Az udvarokba, házakban betóduló víz semmit sem kímélt: eláztatta a fészerben levő kukoricát, takarmányt, elmosta a pincéket, tönkretette az udvarokon álló autókat. Feláztatta a padlót, parkettet, használhatatlanná tett hűtőket, ágyakat, ruhákat, szőnyegeket, háztartási gépeket. Sokan hajnalig padlásokon, háztetőkön vészelték át az éjszakát. Sok állat odaveszett, az életben maradottak viszont nem eszik meg az átázott takarmányt.

Megrázó történeteket meséltek mindazok, akiket meglátogattunk. Egyik nénit már az árvíz másnapján beutaltak a kórházba, végtagjai lebénultak. Többen sírva fogadtak, hiszen sokaknak egy élet munkája ment tönkre néhány perc alatt.  – Örvendünk, hogy eljöttek, s meglátogattak. Nekünk már az is jól esik, ha valakivel beszélhetünk, s ha látjuk, hogy érdeklődnek.

Az emberek most krízishelyzetben vannak – mondja Borbándi András helybeli lelkipásztor. Ilyenkor jobbra is, balra is mehet az útjuk. Nem mindegy, hogy egyházként hogyan viszonyulunk hozzájuk, milyen segítséget adunk. Nem csak anyagilag kell segítenünk őket.

Somogyi Botond

Árvíz Magyarlapádon

{youtube}b30JfQWDo_8{/youtube}

Istent keresem

Jel 20,1–6

„…vele fognak uralkodni ezer esztendeig” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →