Egyházunk

Hírek

Szabóné László Lilla interjú

Nem korfüggő

Református teológiánk szerint a Szentlélektől ugyanazt a hitet kapják a gyermekek, mint a felnőttek, gondolkodásunk különbözik csupán. Szabóné László Lilla lelkipásztor, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának adjunktusa szerint hitünknek hetvenévesen is van hova fejlődnie, hiszen Isten végtelen.

Tovább a cikkhez
Balog Zoltán püspök 2022 június - Fotó: Hirling Bálint

Hitbéli megújulástól a református szaknévsorig

Az egyház akkor lehet hiteles, ha a saját életével példát mutat a világnak – vallja Balog Zoltán. A Zsinat lelkészi elnökét egy éve szentelték püspökké, azóta sok energiát fektetett abba, hogy megbékítse a korábban vitázó feleket, munkatársaival, a Zsinat vezetőségével átfogó stratégiát fogalmazzanak meg, új egyházszervezeti formát vezessenek be, rendezzék a lelkészek javadalmát, valamint megerősítsék a református egyház belső lelki és szellemi védelmi vonalait.

Tovább a cikkhez
punkosd_ivola (13).jfif

Jövel, Szentlélek Úristen

„Pünkösd: ma újra hívjuk és várjuk Isten Szentlelkét, a teremtőt, az újjáteremtőt, a megelevenítőt, az életet formálót, a megfoghatatlant, a kikutathatatlant, aki olyan, mint a szél, amelynek zúgását halljuk, de nem tudjuk, honnan jön és hová megy, mégis érezzük valóságát személyes életünkben, a gyülekezet, az anyaszentegyház közösségében.” Pásztor Dániel tiszáninneni püspök írása a Reformátusok Lapjából.

Tovább a cikkhez

Koronavírus-járvány

omikron fekvo - Fotó: Nagy Károly Zsolt

Omikrontól ómegáig

A járvány alatt egyre kevésbé egymással tartottunk kapcsolatot, inkább egymás képernyőn megjelenő részével. „A képernyő-másikkal pedig bármit meg lehet tenni: le lehet némítani, láthatatlanná lehet tenni...” Ennek következményeiről írt publicisztikát a Reformátusok Lapjában Nagy Károly Zsolt, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia oktatója.

Ökumenikus Imádság a járvány áldozataiért , 2021. november 28. - Fotó: Sebestyén László

Felfelé mindig vezet út

Közösen imádkoztak a koronavírus-járvány áldozataiért a Szent István Bazilikában Balog Zoltán református, Fabiny Tamás evangélikus püspök és Mohos Gábor római katolikus segédpüspök. A betegséggel küzdőkért is imádságot mondtak. Balog Zoltán arra hívott fel, hogy jöjjünk össze mi, magyar keresztények, úgy, ahogyan a bajban össze kell jönniük azoknak, akik segíteni akarnak.

Covid védőoltás Bethesda Fotó (és a képen) Kalocsai Richárd

Vigyáznunk kell egymásra

Felfutóban a koronavírus-járvány negyedik hulláma, egyre több a fertőzött gyermek is. A védőoltás fontosságáról, a most „észbe kapó” oltakozókról és a maszkviselésről a Bethesda Gyermekkórház belgyógyász főorvosával, Czelecz Judittal beszélgettünk.

További tartalmak

További hírek

Jog és keresztyénség harmóniában

Missziójának tekinti a keresztyénség és a jogi hivatás összehangolását Badacsonyi Zoltán, a Keresztény Jogakadémia szakmai igazgatója, a Zsinati Hivatal Jogi és Közigazgatási osztályának vezetője, aki szerint a megtérő bűnös számára azért születhet meg a felmentő ítélet, mert ugyan elismeri és bevallja bűnét, de a büntetést már valaki más, Jézus Krisztus elhordozta.

Az erdélyi nyolcvanas évek egy kisfiú szemén keresztül

Sokan várták Fábián Tibor Ilyenek voltunk című könyvének újabb kiadását, hiszen a 2020-ban megjelent kötet pár hónap alatt elfogyott. A baróti Tortoma Kiadó tavaszi könyvújdonságként jelentette meg a szerző népszerű tárcanovelláit, amelyek az erdélyi nyolcvanas évekbe röpítenek vissza, egy kisfiú szemén keresztül. Mészáros Zoltán Endre könyvajánlója.

Megjelent a szárszói konferencia programja

Az idei, „Mi, reformátusok – magyar református nemzetstratégia" című tanácskozást augusztus 11. és 14. között tartják. A konferencia megújult formában várja az érdeklődőket.

Református nemzetstratégia és lelki támogatás a veszélyben

A református egyház nemzetstratégiájáról és a veszélyek korában nyújtott lelki támogatásról tárgyalt Balog Zoltán és Orbán Viktor, írja az MTI. A református nemzetstratégia lesz egyébként a témája ebben az évben a Reformátusok Szárszói Konferenciájának is.

Hétindító vers - Arany János: Itthon

A magyar költészet világirodalmi rangú nagysága, a magyar nyelv páratlan művésze, Arany János lírájából kínálunk a héten egy gyöngyszemet az olvasónak, becses figyelmébe ajánlva egyúttal e Biblia világától áthatott költészet egészét. Tartsanak velünk ezúttal is, olvassunk, értelmezzünk verset együtt!

További tartalmak

Videók és galériák

Események

térkép no