Egyházunk

Hírek

mohács esperesbeiktatás - f.: Kiss László

Beiktatták a baranyai esperest

Beiktatták tisztségébe a Baranyai Református Egyházmegye új esperesét január 13-án Mohácson. Wébel Zsoltot, a Mohács–Kölkedi Református Társegyházközség lelkipásztorát választották az egyházmegye élére. Az ünnepi istentiszteletet követő közgyűlésen az új tisztségviselőkről is döntöttek. A Parókia portál tudósítása.

Tovább a cikkhez
arany_jános_karvezető_fotó_zelenka_attila_6

A zene művelése egész lényünket megrendítő élmény

„Arany János volt az énektanárom, az általa felépített, remek színvonalú iskolai kórusba csöppenve kaptam igazán kedvet a kórusmuzsikához. Karnagyi tevékenységét tapasztalva láttam rá először, mi mindennel jár ez a munka. Különös tehetséggel, belelátással elemzett nekünk zeneműveket, kórusműveket” – nyilatkozta róla korábbi tanítványa, Cseri Zsófia karnagy. A híres nevet viselő zenepedagógussal, karvezetővel sikeres kórusainak közösségi életéről, az énektanítás gondjairól és Kodály Zoltán szellemi örökségéről is beszélgettünk.

Tovább a cikkhez

További hírek

Gondozni az identitást és a szőlőt

„Milyen magyar református ember vagy te, hogy nem tudod, ki az a Bethlen Gábor?!” – ezt a kérdést tízévesen kapta meg nagyapjától Alkonyi László borász, író, újságíró, akivel a Kárpát-medencei Református Szőlészek és Borászok Fóruma, azaz a Borum előtt beszélgettünk a Tokaj-hegyaljai borvidékhez tartozó Tállyán, ahol presbiterként is szolgál a gyülekezetben. Alkonyi László szerint a szőlő segít jobban érteni az Igét, valamint azt, hogy az önmegvalósítás csak közösségben értelmezhető.

Kisded a mennyezeten

Sárospatak otthont és otthonosságot nyújt a kollégiumtól a Rákóczivárig, a Bodrog partjától a könyvtárig és a levéltárig. A méltán nevezetes iskolavárosban, a magyar puritanizmus fővárosában a hittudományi főiskola február első napjától egyetemként működik tovább. Petrőczi Éva gondolatai a Reformátusok Lapjából.

Nem elég szavakkal hirdetni az evangéliumot

„Járj színem előtt, és légy feddhetetlen!” Ez az Ige indította el szolgáló élete útján, ez határozza meg mindennapjait, hivatását ma is. Munkálkodott daganatos beteg gyermekek és szüleik, illetve fogyatékkal élők körében egyaránt. Oláh István, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség elnök-lelkipásztora akkor bizonyosodik meg róla, hogy Istennek tetsző a gyülekezeti tettek sora, ha látja ezek gyümölcsét, az áldást. Pályájáról és az eklézsia folyton újuló életéről, színes programkínálatáról is kérdeztük.

Hálaadás a Duna partján

Akár gyógyfürdőt is nyithattak volna templomuk tornyában a Pozsonyi úti reformátusok, miután az alapozás előkészítésekor kénes víz bugyogott fel a földből. Fürdő végül nem épült, de rendhagyó módon színháznak ad helyet az altemplom, ahol a második világháború alatt – a gyülekezet előtt is titkolva – zsidókat bújtatott az akkori lelkipásztor, Bereczky Albert. A budapesti Hálaadás templomából feburár 25-én istentiszteletet közvetít a Duna Televízió.

Az egyház templomokba szorítva rab szobafogságban

A kommunizmus egyházsorvasztó módszere sorra félreállította és szilenciumra ítélte a neki nem tetsző, behódolásra nem hajlandó embereket. Büntették őket hitükért, beszűkítették mozgásterüket. Ennek az időszaknak tiszta hangú, szelíd határozottságú igehirdetője volt Berényi József református lelkipásztor. Egyike lett azoknak, akik megmentették a kommunista korszak lelkipásztori becsületét.

Randiguru

Az ismerkedéssel annyi probléma van! „Végre találok valakit, akire érdemes lenne időt szakítanom, de az hirtelen köddé válik, és nem válaszol az üzeneteimre.” És ez csak egy panasz a sok közül, amelyeket szingliktől hallunk. A címünk csalóka: nem találtunk keresztyén randigurut, de néhány akadályt igen, amelyek megkeseríthetik az élet egyik legszebb időszakát – a házasság előtti randizást. Szőke Etelka család- és párterapeuta szerint keresztyénként is fontos szabály: legyen vonzó a másik fél!

További tartalmak

Videók és galériák

Események