Egyházunk

Hírek

Pásztor Dániel püspökké szentelése

A leghatározottabban beszélni az igazságról

Felszentelték Pásztor Dánielt, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspökét Miskolcon. Székfoglaló beszédében a püspök az egyház legfontosabb küldetésének az evangélium hirdetését, ezáltal pedig az emberek életének megmentését nevezte.

Tovább a cikkhez
dsc5678-62db630d9f.jpg

Felszentelték Balog Zoltánt

Pünkösdhétfőn felszentelték Balog Zoltán református püspököt, a zsinat lelkészi elnökét a nagykőrösi református templomban. Az egyházvezetőt tavaly novemberben választották meg a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökévé.

Tovább a cikkhez

Koronavírus-járvány

Social_distance_signs_in_a_church_in_Paris_3-1-980x551.jpg

A járvány és Krisztus feltámadásának tisztító szele

Virtuális tanácskozáson vitatták meg egymással a kontinens protestáns egyházainak képviselői a járványhelyzetben szerzett tapasztalataikat, teológiai belátásaikat és számoltak be arról, hogyan reagált közösségük a pandémia okozta társadalmi kihívásokra.

gecse_attila_05.jpg

Belépés az öröklétbe

Mi lehet a reménységünk ebben a nehéz helyzetben? Gyászról, gyerekek és felnőttek haláláról beszélgettünk Gecse Attila kórházlelkésszel, gyászterapeutával.

balazs_attila_vakcina_2_mti.jpg

Legyen biztonságos a szolgálat

A papok, lelkészek és hitoktatók mielőbbi beoltását kérik katolikus, evangélikus és református egyházi vezetők „a gyermekek és a hívek védelme, valamint az egyházi szolgálat fenntartásának érdekében”.

További tartalmak

További hírek

„Rengeteg álmunk van”

A hit ereje, nagyot álmodó munkatársak ötlete és egy pályázati lehetőség eredményezte, hogy négy évvel ezelőtt, 2018 júniusában elindult a Magyarországi Református Egyház eddigi legnagyobb esélyteremtő programja, a Bárka tábor első turnusa. Az európai uniós pályázati forrásokból megvalósuló projekt négyéves időtartamra szólt – ez tehát az utolsó év. A nagy sikerre és a hatalmas igényre tekintettel azonban a Zsinati Hivatal Pályázati Irodája folyamatosan azon dolgozik, hogy legyen folytatása a programnak. Az eltelt évek tapasztalatairól és a jövő terveiről Kósa Mónikával, az iroda vezetőjével beszélgetett a Reformátusok Lapja – ebből közlünk most részletet. A teljes interjút az újság legfrissebb számában olvashatják el.

A keresztyén egységről

„Ma már hál’ Istennek csak emlékeinkben él az a korszak, amikor a felekezeti küzdelmek rányomták bélyegüket a közélet, sőt a magánélet szinte minden területére.” A keresztyénség előtt álló új világnézeti kihívás a „kultúrharc”, a progresszív és a konzervatív világképek összecsapása. Köntös László publicisztikája.

A lelkészjelöltek utolsó megmérettetése

Június 11-én, 12-én, 22-én és 24-én zajlanak idén az egységes lelkészképesítő vizsgák. Több mint nyolcvan, teológiát végzett jelölt érkezik a budapesti Abonyi utcában lévő székházba, hogy gyakorlati és elméleti tudásáról, valamint elhivatottságáról adjon számot az egyházi vezetők előtt. Balogh-Zila Teodóra a Kossuth Rádió református félórájában, a Minden időben című műsorban lejátszott összeállítása nyújt bepillantást abba, hogyan dönti el az egyházi vezetés, ki kerüljön a szószékekre.

Nem szabad a múltból élni

„Aki hitét örömmel megvallja, mind presbiter, bár nem az a rangja, de kedves élet Isten előtt: megáldja és megszenteli őt” – írja versében Füle Lajos. Egyházunkban immár hagyomány, hogy tematikus vasárnapjai sorában a presbiterek szolgálatára is felhívja a figyelmet. Bor Imrével, a Dunamelléki Református Egyházkerület újonnan szolgálatba állt presbiteri főjegyzőjével, a Magyar Református Presbiteri Szövetség (MRPSZ) áprilisban megválasztott elnökével beszélgetett feladatairól, szolgálatáról, a szövetség életéről, a közeljövőre vonatkozó és hosszú távú terveiről a Reformátusok Lapja. Ebből közlünk most részletet.

További tartalmak

Videók és galériák

Események

térkép no