Egyházunk

Hírek

Ökumenikus imahét 2022

Közös fényből

A napkeleti bölcsek története ihlette a keresztyén egyházak közös évindítását. Az ökumenikus imahét a zsúfolásig telt budapesti Deák téri evangélikus templomban kezdődött, január 16-án este. Számos egyházi vezető imádsága és felolvasása mellett Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház (MRE) lelkészi elnöke és Erdő Péter római katolikus bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek hirdetett igét.

Tovább a cikkhez
nemes-nagy-agnes_elte.hu.jpg

„Ő irodalmi tudatom iniciáléja”

Száz éve született a református felmenőkkel megáldott Nemes Nagy Ágnes költő, esszéíró. Művészetére nagy hatással volt református származása, a versei, prózája tükrözte kulturális szemléletéből a protestáns etika alapelvei köszönnek vissza. Életművét idén több cikkünkben járjuk körbe. Ez alkalommal az esszéíróval foglalkozunk, Babits-könyvét fellapozva.

Tovább a cikkhez

Koronavírus-járvány

Ökumenikus Imádság a járvány áldozataiért , 2021. november 28. - Fotó: Sebestyén László

Felfelé mindig vezet út

Közösen imádkoztak a koronavírus-járvány áldozataiért a Szent István Bazilikában Balog Zoltán református, Fabiny Tamás evangélikus püspök és Mohos Gábor római katolikus segédpüspök. A betegséggel küzdőkért is imádságot mondtak. Balog Zoltán arra hívott fel, hogy jöjjünk össze mi, magyar keresztények, úgy, ahogyan a bajban össze kell jönniük azoknak, akik segíteni akarnak.

Covid védőoltás Bethesda Fotó (és a képen) Kalocsai Richárd

Vigyáznunk kell egymásra

Felfutóban a koronavírus-járvány negyedik hulláma, egyre több a fertőzött gyermek is. A védőoltás fontosságáról, a most „észbe kapó” oltakozókról és a maszkviselésről a Bethesda Gyermekkórház belgyógyász főorvosával, Czelecz Judittal beszélgettünk.

További tartalmak

További hírek

Szeretetből gyógyítani

Erdélyi Dániel gyermekhematológussal annak apropóján beszélgettünk, hogy tavaly megkapta az Érintettek Egyesület díját, amellyel azoknak mondanak köszönetet a szülők, akik kiemelkedően sokat tesznek a daganatos gyerekekért és családjukért. Korábban dolgozott Indiában és Angliában, de cserbenhagyásnak érezte volna, ha nem tér haza. Hegedűs Bence interjúja.

„Ugyanannak az Istennek a teremtményei vagyunk”

„A történelem azt mutatja: vannak, akik örülnek mások bajának, vannak, akik meggyalázzák az embert. Csak akkor tudunk kijönni ebből a gyűlöletspirálból, ha arra gondolunk: ugyanannak az Istennek a teremtményei vagyunk” – hangsúlyozta Balog Zoltán református püspök, a Zsinat lelkészi elnöke Bonyhádon, a Magyarországi Németek Elhurcolásának és Elűzetésének Emléknapja alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten.

Hinni taníts, Uram!

A hittanoktatás éve lesz az egyházban a 2022-es. Közvetett cél az is, hogy az egyházi iskolák értékként szerepeljenek a közbeszédben. Az év mottóját – Hinni taníts, Uram! – Bruckner László, a Református Oktatási Szolgálat újonnan kinevezett főigazgatója értelmezi.

A keresztyén élet mint Isten szerinti változás

„A keresztyén ember élete só és világosság, azaz arra való, hogy láthatóvá tegye az Isten szerinti változást, hogy ezáltal megváltoztassuk a környezetünket. Ezért amikor a keresztyén ember közömbös a környezete iránt, akkor haszontalan az élete.” Molnár Ambrus írását ajánljuk a Reformátusok Lapjából.

További tartalmak

Videók és galériák

Események

térkép no