Egyházunk

Hírek

Balog Zoltán

Balog Zoltán püspök karácsonyi gondolatai

„Mindaz, aminek meg kell testesülnie és megtestesülhet közöttünk karácsonykor, az el van készítve, nála ott, Jézus Krisztusnál, Istennél. A szeretet, a hűség és a béke úgy, ahogy ő adja, csak rajtunk múlik, hogy akarjuk-e.” Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnökének karácsonyi gondolatai.

Tovább a cikkhez
Gér András - 2022 - Fotó: Hirling Bálint

Menedék energiaválság idején

A Magyarországi Református Egyház zsinati elnökségének megbízásából Gér András zsinati tanácsos a magas rezsiköltségek okozta gondok enyhítésén fáradozik. Martoni Molnár Sándor, a Külső-Kelenföldi Református Egyházközség lelkésze pedig a gyülekezetek előtt álló kihívásokról beszélt. A Reformátusok Lapja cikke.

Tovább a cikkhez

További hírek

Rádöbbenni a valóságra

A válsághelyzetek pokolisága éppen abban áll, hogy félelmetesen gyorsan alakulnak a dolgok – tartja Seress Zoltán. A Blokád című filmben a Jászai-díjas színművész formálja meg Antall József miniszterelnököt. A színész, aki a budahegyvidéki református gyülekezet tagja, az akkor történteket feldolgozó játékfilm forgatásának kulisszatitkait is felfedi az olvasó előtt.

Nemzeti himnuszunk és a református hagyomány

A Debreceni Református Kollégium Múzeumában kiállítás nyílt, amely Kölcsey Ferenc és nemzeti imádságunk debreceni kapcsolatait mutatja be. Az egész évben látogatható kiállítás forgatókönyvének néhány gondolatát felidézve az alábbiakban Kölcsey versének születésnapjára emlékezünk, amely néhány évtizede a magyar kultúra napja is.

Lelkipásztorokat lehet jelölni a Dobos Károly-díjra

Az egyházmegyék lelkészi kara vagy lelkészi kiskörök tehetnek javaslatot és terjeszthetik fel arra érdemes szolgatársukat a Dobos Károly-díjra. A beérkezett javaslatokat ad hoc bizottság vitatja meg, mely döntését a Zsinat tavaszi ülése elé terjeszti.

Irodalmi emlékév Debrecenben

Jelentős eseménnyel, az országos Petőfi 200 emlékév egyik programjával kezdődött Debrecenben a 2023-as esztendő. A város viszont nemcsak Petőfit, hanem a kétszázötven évvel ezelőtt született költő, Csokonai Vitéz Mihály előtt is tiszteleg. Ráadásul nemzeti imádságunk, Kölcsey Ferenc Himnusza szintén idén kétszáz éves. A közös emlékezésben oroszlánrészt vállalnak a Tiszántúli Református Egyházkerület Közgyűjteményei, valamint a Debreceni Református Hittudományi Egyetem.

Mire jók az áhítatos könyvek és mire nem?

Egyre több áhítatos könyv, illetve a református egyház által kiadott bibliaolvasó kalauzhoz hasonló, minden napra szóló igerészt és annak magyarázatát, abból kiinduló gondolatokat tartalmazó kötet érhető el a keresztyén könyvpiacon. Mire alkalmasak és mire nem ezek a kiadványok? Molnár Sándorral, a Külső-Kelenföldi Református Egyházközség lelkészével beszélgettünk a témáról.

További tartalmak

Videók és galériák

Események