Szeretetszolgálat

Hírek

MRSZ KRE együttműködési megállapodás 2024 június - Fotó: MRSZ

Szeretetszolgálat a Partiumban

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület 2024. június 3-án Nagyváradon – olvashatjuk a jobbadni.hu oldalon. A cél, hogy a jövőben szervezett keretek között tudják támogatni és előmozdítani a határon túli missziói szolgálatot, és hogy az alapítványon keresztül hatékonyan tudják segíteni a Partiumban élő testvérek a kárpátaljai magyarságot.

Tovább a cikkhez
Szeretethíd_Zugliget_Hajni.Borítóképjelölt_2024

A Szeretethíd építői

Látványosan épült és épített a Szeretethíd idén. Határon innen és túl tizenötezer önkéntes vett részt a hétvégi szeretetszolgálati programsorozaton. A kreatív falfestéstől a szociális intézményekben való éneklésen át a lelki elsősegélynyújtásig rengeteg alulról jövő kezdeményezés közül választhattak az önkéntesek. Budapesten mi is bekapcsolódtunk az eseménybe, és megtapasztaltuk a Szeretethíd lényegét: sokat meríthetünk az egyszerű segítségnyújtásból. Május 24-én az önkéntes munkákkal egybekötött nyitóeseményen, másnap a Szilágyi Dezső téri gyülekezet programjain vettünk részt.

Tovább a cikkhez

Hírek a Bethesdából

Szerző Nelli, Bethesda 2024 május - Fotó: Sebestyén László

Szeretet és elfogadás övezze őket

Mennyire ingathatja meg az Istenbe vetett hitet egy nem várt diagnózis? Milyen próbatételeket rejt az együttélés egy autistával? Hogyan lehet közösségbe integrálni valakit, aki más szemüvegen keresztül látja a világot? Ilyen és hasonló kérdésekről beszélgettünk az autizmus hónapja alkalmából Szerző Nellivel, a Bethesda Gyermekkórház autistákra specializálódott gyermekpszichiáter szakorvosjelöltjével, aki szakmai munkássága mellett személyesen is érintett a témában.

Bethesda Gyermekkórház, robotika 2. 2024.03.26. (f.Bethesda Gyermekkórház)

Robotterápiás eszközökkel gyógyulhatnak a kis betegek a Bethesdában

A Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházban minden évben több száz súlyos agy-, koponya-, gerincvelő-, traumás-, illetve égési sérült, valamint neurológiai betegségben szenvedő gyermek rehabilitációja zajlik. Minél hatékonyabb, gyorsabb gyógyulásukat segítik a most beszerzett, fejlett technológián alapuló, speciális eszközök, amelyeket kedden mutattak be.

ujszulott-sma-program Forrás: bethesda.hu/Ligeti Nóra

Újra ingyenesen kérhető az SMA-szűrés

Az újszülöttek SMA-szűrésének nemzeti kutatási programját a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza koordinálta tavaly decemberig. Ennek révén 2022 novemberétől Magyarországon is elérhetővé vált az újszülöttkori szűrés. A program eredményeit látva – az egészségügyi államtitkárság által kidolgozott szakmai koncepció alapján – a szűrés 2024. március 1-jétől ismét kérhető a huszonhat másik kötelező és ingyenes újszülöttkori szűrés mellett. A szűrés és a betegség kezelésére kifejlesztett gyógyszerek ma már hazánkban is alkalmazhatók állami támogatással.

További tartalmak

További hírek

Véges szavammal végtelent dícsérek

Mintegy hatvan fő részvételével rendezte meg nyári táborát a Magyar Református Szeretetszolgálat égisze alatt működő Református Vakmisszió Tahitótfalun. Az eseményen látássérült és ép látó felnőttek és gyermekek egyaránt jelen voltak, így nagy közösségként tudták megélni az imádság témája köré épített tábort.

Kicsiben megélni, együtt formálódni

Mindannyian Isten küldetésének részesei vagyunk, amelyet a cigány közösségekkel együtt kell végeznünk – állapította meg Pena-Sztojka Szabina lelkipásztor a cigánymisszió legfőbb küldetéséről. Mit ad az evangélium a cigányságnak? Mit tanulhatunk a roma közösségektől? Ezekről a kérdésekről is beszélgetett az Országos Református Cigánymisszió vezetőjével Molnár Ambrus a Világ/nézet legutóbbi adásában.

„A lelki, hitbeli háttér egy életen keresztül elkíséri őket” – a Református Szeretetszolgálat kéthelyi lakásotthona (videó)

A református egyház története során mindig az elesettek oldalán állt, szolgálatának kiemelten fontos része a gyermekvédelem. A Református Szeretetszolgálat Nyugat-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központja nemcsak új otthont, hanem hitbeli vigaszt és támogatást is ad azoknak a gyermekeknek, akik ezt saját családjukban sajnos nem élhették át. A kéthelyi lakásotthonban nevelkedő nyolc fiatalt látogatta meg Steinbach József, a Zsinat lelkészi elnöke.

Negyvenöt év

Golub Iván 1947-ben született, és negyvenöt esztendeje dolgozik orvosként a Schweitzer Albert Református Szeretetotthonban. Még mindig minden héten megfordul az intézményben: korábban szombatonként, az utóbbi években pedig csütörtökön reggel kezdődik a szolgálata. Számos intézményvezetőt kísért végig, több évtizedes munkatársi és páciensi kapcsolatok kötik oda, mint mondja, családias a hangulat.

Jókedv, elmélyülés, cigány ritmusok

Április 13-án a káposztásmegyeri református templom és környéke már korán reggel pezsgett a közösségi élettől. A tizedik alkalommal megrendezett imanapra az ország számos pontjáról érkeztek roma és nem roma származásúak. Mind azért jöttek, hogy egy kivételes alkalmon felhőtlenül adhassák át magukat Isten Igéjének, a találkozás örömének és a sokszor kihívásokkal teli identitásuknak, a cigány kultúrának.

További tartalmak

Videók és galériák

Események