Szeretetszolgálat

Radírozzuk ki a különbségeket.jpg

„Nem is tudjuk, hány kívánságot váltunk valóra”

Idén is meghirdette tanszergyűjtő-akcióját a Magyar Református Szeretetszolgálat. 700 diák tanévkezdését szeretnék megkönnyíteni. Az iskolacsomagok célba juttatása augusztusban zajlik. Jelenleg kisfiús iskolatáskákra, nagyobb diákoknak való hátizsákokra van leginkább szükség, az írószerek közül pedig körzők, vonalzók, hegyezők, ecsetek és vízfestékek nem állnak még rendelkezésre kellő mennyiségben. A szeretetszolgálat munkatársait egy budapesti négygyermekes családhoz kísértük el, ahol nagyon örültek az ajándékoknak.

Tovább a cikkhez
Határmenti riport - 2022. március 1. - Záhony, Dobis-Lucski Zsófia  -Fotó: Zelenka Attila

Figyelmes gondoskodással – másokért

A Magyar Református Szeretetszolgálat az orosz–ukrán háború kirobbanása óta folyamatosan segít a bajba jutottaknak határainkon innen és túl. A szervezet munkatársai naponta tapasztalják, milyen nagy szükség van munkájukra, hiszen a tárgyi adományok mellett az általuk képviselt szeretetre is óriási szükség van. Ugyan a háborús helyzet jó ideig mindent felülírt, a szeretetszolgálat továbbra is igyekszik más területeken is segíteni a nélkülözőkön. Dobis-Lucski Zsófia kommunikációs vezetővel beszélgettünk.

Tovább a cikkhez
MRSZ gyerektábor

Adományok a gyerekek felszabadult nyaráért

Nehéz anyagi körülmények között felnövő gyermekek, háború elől menekülő családok, valamint fiatal tehetségek számára is szervez nyári táborokat a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ). A gyerekek üdültetéséhez bárki hozzájárulhat az MRSZ tematikus gyűjtése által.

Tovább a cikkhez

Hírek

Záhony határ kisfiú

Hogyan tudok segíteni?

A Magyar Református Szeretetszolgálat az orosz–ukrán háború kirobbanása óta a határainkon innen és túl is segít a bajba jutottaknak. Számos gyülekezeti közösség döntött úgy: támogatást nyújt a szeretetszolgálat segítségével – vagy egyenesen testvérgyülekezetének, általa ismert közösségeknek. Ezenkívül sokunkban felmerül: személyesen hogyan tudnánk segíteni a bajban? Írásunkban ennek lehetőségeit gyűjtöttük össze.

Tovább a cikkhez
Szeretethíd009

A cselekvő szeretet „gyakorlópályája”

A szeretet gyakorlásának csodája: minél többet adunk, annál többet fogunk mi magunk is visszakapni – mondta Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, a Szeretethíd Kárpátaljáért fővédnöke. A református egyház egyik legnagyobb önkéntes akciójához még lehet csatlakozni a www.szeretethid.hu oldalon.

Tovább a cikkhez
Denis Kravchenko, MRSZ ukrán önkéntes - Fotó: Kalocsai Richárd

Egy fiatal ukrán a Szeretetszolgálatban

Úgy érzem, nem teszek eleget – mondta Denis Kravchenko, a Magyar Református Szeretetszolgálat Budapesten élő és dolgozó ukrán önkéntese. A háború első napjaitól ott van a Nyugati pályaudvaron, Záhonyban vagy épp a BOK csarnokban. Bárhol, ahol tolmácsolással vagy másként segítheti az ukrajnai háború elől menekülőket. Volt olyan hét, amikor napi 16-17 órát töltött önkéntesmunkával.

Tovább a cikkhez

Hírek a Bethesdából

víz, segítség, segélykérés, pixabay fotó

A vízbefulladás veszélyére figyelmeztet a Bethesda

A vízbefulladás nem olyan, mint a filmekben! – hívta fel több fórumon is a figyelmet a református Bethesda gyermekkórház. A nyári időszakban rengeteg tragédiával találkoznak a kórház szakemberei. Cikkünkben igyekeztünk összegyűjteni a legfontosabb tudnivalókat megelőzésről és helyzetkezelésről, amiben dr. Bakancsos Edit, a Bethesda aneszteziológus szakorvosa, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány munkatársa volt segítségünkre.

Csohány Ágnes - Bethesda kórház 2..jpg

„Elhívást éreztem, hogy ezen a területen dolgozzak”

A szeretettel gyógyítás vezeti napjainkban is a Bethesda Gyermekkórházat. Az erős közösséget a munkatársak, az ott ápolt gyerekek és szüleik együtt alkotják. Idén 30 éve kapta vissza a Magyarországi Református Egyház az intézményt. Csohány Ágnes, a rehabilitációs osztály osztályvezető főorvosa foglalta össze a három évtized főbb eredményeit és értékeit.

Meseösvény, Bethesda, terv

Meseösvényt a Bethesdába!

Adományokat gyűjt a református Bethesda Gyermekkórház, hogy a hosszan náluk gyógyuló gyerekeknek meseösvényt építhessenek. A különleges kertet Kő Boldizsár mesejátszótér-tervező már megálmodta, most a hozzájárulásokat várják.

További tartalmak

További hírek

Tanszergyűjtésbe kezdett az MRSZ

Radírozzuk ki a különbségeket! Ezzel a felhívó elnevezéssel idén is meghirdeti iskolatáska- és tanszergyűjtő akcióját a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ). A felajánlásokat július 15. és augusztus 15. között várják. A szeretetszolgálat célja ebben az évben, hogy legalább hétszáz diák tanévkezdését tegye könnyebbé, a támogatott fiatalok között kárpátaljai gyerekek is vannak.

Vitaminadomány kárpátaljai gyermek- és idősotthonoknak

Kárpátaljai gyermek- és idősotthonokba kerül majd az a közel nyolcmillió forint összegű adomány, amellyel a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) közvetítésével a Béres Gyógyszergyár támogatta a háború által sújtott régiót.

Ideiglenes tető a leomlott templomtoronyra

A Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató-Mentőcsoportja végezte el harminchét méter magasban, a múlt hónapban megrongálódott csokonyavisontai református templom tornyában a szükséges állagmegóvási munkákat. A gyülekezet és az egyházmegye tovább gyűjti az adományokat a templom helyreállítására.

Debreceni és koreai adomány Kárpátaljára

Nagy értékű adománnyal segítették a kárpátaljai magyar testvéreket a Debrecen-Nagytemplomi Református Gyülekezet és koreai keresztyén testvérek. Kétmillió forint árú élelmiszert és 5000 dollár pénzadományt adott át a nagytemplomi egyházközség nevében Fekete Károly tiszántúli püspök és Oláh István, a gyülekezet elnök-lelkipásztora Kárpátalján a cívisvárosiak csongori testvérgyülekezetének. A delegációhoz csatlakoztak koreai keresztyének is: 4000 euró támogatást nyújtottak át a csongoriaknak.

Hálásak a magyaroknak a nigériai diákok

Arra ébredt Harkivban egyik reggel Jesuniyi Omoiyin és Gbolahan Gee-n Bada, azaz Ní és Dzsíbi, a két nigériai keresztény hallgató, hogy kitört a háború. Elbeszélték nekünk, hogyan jutottak el Budapestre és, hogy mennyire meglepte őket a sok segítség, amit kaptak: a magyar kormány nyitottsága, a határon kapott étel, ital és László vendégszeretete, aki Budapesten befogadta őket otthonába, amikor nem volt hova menniük.

További tartalmak

Videók és galériák

web_idosekotthona26.jpg

Karácsony a plexin keresztül

Karácsonyi csoda: különleges megoldással, egy fertőzésbiztos látogatószobával érték el a Schweitzer Albert Református Szeretetotthon munkatársai, hogy a lakók és a hozzátartozóik kis időt együtt tölthessenek.

Tovább a cikkhez

Események

térkép no