Az egység megmaradás, a próbákban erő

2014. május 24., szombat

„A közös egyházban otthont kértünk és kínáltunk, s megtapasztaltuk, hogy a református egység nem öncélú" – értékelték a református egység elmúlt öt évét a Református Egység Fesztivál megnyitóján.

A megújuló Debrecenben a református egység is tovább épült 2014. május 24-én. A felállványozott tornyú Nagytemplom előtti színpadon nyitották meg a Református Egység Fesztivált. Vidám zenéjükkel jó hangulatot teremtettek a vonósok és az egyházkerületek néptáncosai, majd református kisiskolás lányok az öt éve létrehozott, határokon átívelő Magyar Református Egyház részegyházait szimbolizáló nemzeti színű szalagokat fonták össze a színpadon.

„Újra miénk a tér, magyar reformátusoké, akik 2009-ben azt mondtuk ki ezen a helyen, hogy számunkra Krisztus a jövő, és mi együtt akarjuk őt követni. Azért vagyunk itt, hogy örüljünk annak, amit Isten adott, emlékezzünk, hálát adjunk, összekapaszkodjunk" – köszöntötte Bölcskei Gusztáv, a házigazda tiszántúli egyházkerület püspöke a résztvevőket.

„A 90. zsoltár jó íze legyen a fülünkben, szívünkben! – kívánta Bölcskei Gusztáv, utalva arra, hogy a fesztivál a Magyar Reformátusok Hetedik Világtalálkozójának kiemelt rendezvénye. – Isten hozott mindenkit, Isten legyen velünk!"

„Nagy jelentősége van a református összefogásnak" – Kósa Lajos, Debrecen polgármestere ezt azzal indokolta, hogy az Európai Unió keresztény identitása válságba került. „Európa a mammon előtt térdepel, és nekünk meg kell mutatnunk, hogy van még Európában hit, mely az Isten előtt hódol!" Debrecen számára büszkeség, hogy otthont adhat ennek a találkozónak – mondta a polgármester. A megnyitón tolmácsolták Orbán Viktor miniszterelnök és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter üdvözletét is.

Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke beszédében visszatekintett az egység elmúlt öt évére. „2009-ben példát mutattunk, kimondtuk: mi reformátusok élni akarjuk az álmunkat, hogy egybetartozunk akkor is, ha hosszú évtizedek óta határok választanak el minket. Nekünk, akik az Európai Unión kívül élünk, az egység különösen is sokat jelent: megmaradást, a próbákban erőt" – mondta, s örömét fejezte ki, hogy azóta felekezetek fölött is összefogott a magyar nemzet.

Megnyitó

Nézze vissza a megnyitót!

„A magyar reformátusság együtt gondolkodik: sikerült együtt kiadnunk a Heidelbergi Kátét, s közösen szeretnénk tovább gondozni hitvallásainkat, az oktatásban és az ifjúsági misszióban is együtt dolgoztunk, a szolidaritásban és a szeretetszolgálatban is közösen értünk el eredményeket, együtt vettünk részt zenei és más fesztiválokon" – sorolta Zán Fábián Sándor a közös munka gyümölcseit. „Isten áldása van rajtunk, ezért egyedül övé a dicsőség" – mondta azt kívánva, hogy a református emberek lássák meg s közvetítsék Isten munkáját a világban.

„A közös egyházban otthont kértünk és kínáltunk, s megtapasztaltuk, hogy a református egység nem öncélú. Isten az elmúlt öt évben gondot viselt ránk, célt és erőt adott. Hisszük, hogy egységünk lehet a népek közötti megbékélés eszköze" – ismertette Kató Béla erdélyi püspök a találkozó nyilatkozatát, melyet a Generális Konvent Elnöksége, az egységes Magyar Református Egyház operatív testülete fogadott el pénteki ülésén.

A megnyitó a Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthonának programjával zárult, akik egy úgynevezett kontakt táncot adtak elő. Győri Zsófia táncművész a fogyatékosotthon egyik lakójával táncolt. A résztvevők tapssal köszöntötték a debreceni találkozóval párhuzamosan Budapesten zajló Református Zenei Fesztivált és annak vendégeit.

reformatus.hu

Istent keresem

Lk 1,1–25

„De íme, most megnémulsz, és nem tudsz megszólalni egészen addig, amíg ezek végbe nem mennek,” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink