Határon túli adomány az árvízi bajbajutottaknak

2013. július 16., kedd

Csaknem 2 millió forintnak megfelelő lejt adott át a Bihari Református Egyházmegye a Magyar Református Szeretetszolgálatnak (MRSZ) a dunai árvíz miatt bajbajutottak megsegítésére. Pál Sándor, a Szeretetszolgálat kuratóriumának elnöke kifejtette, hogy példaértékű volt az az összefogás, amit az árvíz idején és azóta is tapasztalnak határainkon belül és túl is.

Csaknem 2 millió forintnak megfelelő lejt adott át a Bihari Református Egyházmegye a Magyar Református Szeretetszolgálatnak (MRSZ) a dunai árvíz miatt bajbajutottak megsegítésére. Az egyházmegye adományát ma egy sajtótájékoztató keretében vehette át Debrecenben, Pál Sándor az MRSZ kuratóriumának elnöke Mikló Ferenc esperestől, aki elmondta, hogy mind az 59 gyülekezetük adakozott, még a legkisebbek is. Példaként említette Magyarcséke szórványgyülekezetét, amely összesen 8 tagot számlál, ők 100 lejt, azaz mintegy 7 ezer forintot gyűjtöttek össze. A Bihari Egyházmegye, Királyhágómelléki Református Egyházkerülethez legnagyobb megyéje, amely egykor a Tiszántúli Egyházkerület része volt, ma 59 gyülekezetet számlál.

Pál Sándor, a Szeretetszolgálat kuratóriumának elnöke kifejtette, hogy példaértékű volt az az összefogás, amit az árvíz idején és azóta is tapasztalnak határainkon belül és túl is. A Bihari egyházmegye mellett Kárpátalján is csaknem 2 millió forintot gyűjtöttek össze, de ezek mellett távolabbról, Amerikából is érkezett adomány az árvízi védekezésre és helyreállításra. A Kanadai Magyar Református Egyház 5000 dollárt (mintegy 1070000 Ft.), míg a Miami református gyülekezet 600 dollárt (körülbelül 132000 Ft.) adományozott a Szeretetszolgálatnak. Az Amerikai Magyar Szervezetek Szövetségének társelnöke, Balogh Gyula pedig több ezer dollárt ad az MRSZ-en keresztül, azoknak a kistermelőknek, akiknek a gazdasága szenvedett kárt az árvíz miatt.

Osgyán Dániel, a Szolgálat Vészhelyzet-kezelési és nemzetközi fejlesztési igazgatója a védekezéssel kapcsolatban elmondta, hogy több ezer önkéntessel összesen 25 településen segédkeztek. Szigetmonostoron és Szentendrén a lakásaikat elhagyni kényszerülőknek alakítottak ki bázist, ahol étellel, pokróccal, matraccal látták el őket, de Győrújfalutól egészen Bajáig a gátakon is jelen voltak, hol a lakosságnak, hol a védekezésben dolgozóknak segítettek többek között élelemmel, ivóvízzel. A helyreállítási munkálatok már elkezdődtek, de Osgyán Dániel hangsúlyozta, hogy sok helyen egyenként vizsgálják meg az ártérben kárt szenvedett házakat, ugyanis ezeknek többségére nem köt biztosítást a biztosító, viszont sokan gazdaságossági szempontból kénytelenek hétvégi házaikban élni.

Az épületek állapota mellett a tönkrement ingóságokat is számba veszik. Több településen egyeztetések folynak arról, hogy hány ház felújításánál lesz szükség az MRSZ segítségére, de azt már biztosan tudják, hogy Dunabogdányban, Szigetmonostoron, Leányfalun és Dunaalmáson összesen 20 ház helyrehozatalában vesz majd részt a szervezet.
A helyreállítási munkálatokra körülbelül 25-30 millió forintot költ az MRSZ.

ttre.hu

Istent keresem

1Thessz 4,1–8

„...testvéreim, kérünk titeket, és intünk az Úr Jézus nevében...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →