Ilyen segítség nélkül nem menne

2010. október 05., kedd

Tizenhat holland nyugdíjas szorgoskodott nemrég a Bethesda Kórház épületeinek felújításán.

Húsz éve járják Közép- és Kelet-Európát holland nyugdíjasok, hogy szabadidejükben önzetlenül segítsék protestáns intézmények életét. A felvidéki Dunaszerdahelyen templomot és parókiát építettek, segédkeztek már Őrbottyánban, a napokban pedig a budapesti Bethesda Gyermekkorházban szorgoskodtak.

Légkalapács zajától hangos a Bethesda Kórház udvara, napenergiát hasznosító átalakítások zajlanak ugyanis a főépületben, de nemcsak itt sürögnek-forognak a mesteremberek.

A két turnusban, egy-egy hétre érkező, összesen tizenhat holland önkéntes, ha nem is olyan hangosan, de annál nagyobb lelkesedéssel végzi vállalt munkáját. Számos szakember van köztük: festők, asztalosok, burkolók. A külföldi református csoport két részre vált, az egyik csapat a Családsegítő Szolgálat épületrészében dolgozott: kifestették a szobákat, a folyosót és az étkezőt, felújították a nyílászárókat. A másik brigád a Bethesda Kórház Ilka utcai épületében munkálkodott: az alagsori étkező helyiséget, az ételmelegítőt valamint a mosogató helyiséget újították fel teljesen: radiátorokat cseréltek, felújították az elektromos hálózatot, kicserélték a burkolatot. A felújítás után a helyiség nemcsak étkezésre lesz alkalmas, hanem ezentúl a pszichoszomatikus csoportterápiában résztvevő gyermekeknek is tarthatnak itt foglalkozásokat.

A holland önkéntes csoport vezetője, Teen van Wiefferen lapunk érdeklődésére elmondta, pozitív fogadtatásban volt részük. „Ezt elsősorban abból érezzük, hogy időről időre emberek jönnek és néznek be ránk, s kérdezik, hogy állunk a munkával, szükségünk van-e valamire.” A csoport vezetőjétől megtudtuk, hogy munkájukat a Hulp Oost Europa Alapítvány (HOE) koordinálja. A szervezet forrásait adományokból gyűjti, ezekből tudják finanszírozni a különböző Közép- és Kelet-Európai projektjeiket. A Bethesdába érkező csoport útiköltsé­gét pedig gyülekezetük, a huizeni reformátusok állták. Nemcsak Magyar­országon segítenek: évekig a felvidéki Dunaszerdahelyen dolgoztak, ott templomot és parókiát építettek, de Romániában is jelen vannak, éhezőket, rászorulókat támogatnak.

„Mégsem egyirányú segítségnyújtásról van szó – hangsúlyozza Teen van Wiefferen, a HOE magyarországi koordinátora. – Ez kétirányú kapcsolat, mi nem anyagiakat kapunk vissza, hanem lelki kincseket és ízelítőt magyar vendégszeretetből.”

Fontos hozadéka még ezeknek az utaknak, hogy a segíteni érkező emberek közösséggé formálódnak, valamint a személyes kapcsolataik megerősödnek. A HOE önkéntesei először, de nem utoljára jártak a Bethesda Kórházban. A gyakorlat az, hogy egy-egy segített intézménybe két-három évig visszajárnak az önkéntesek dolgozni, így valószínűleg Közép-Európa egyetlen protestáns gyermekkórházába még visszatérnek a holland önkéntesek.

„Az ilyen segítségek nélkül nem menne” – mondja Bencze János, a Bethesda Kórház diakóniai igazgatója. „Amit a kórház az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) kap, az csupán a minimális működési költségeket fedezi. Ahhoz, hogy bármit is fejleszthessünk, hogy a küldetésünknek megfelelően olyan ellátást tudjunk nyújtani, amely a gyógyítás mellett lelkileg is épít, az csak támogatásokból lehetséges” – hangsúlyozza. Kiemelte: idén mintegy 78 millió forint felajánlást kapott a kórház alapítványa az adó egy százalékokból, ami körülbelül tízezer ember felajánlása.

„Ez a tény és a ’jókedvű adakozók’ rendszeres felajánlása, az önkéntesek munkája számunkra azt bizonyítja, hogy van egy olyan hazai és külföldi támogatói-baráti kör intézményünk körül, amely fontosnak tartja azt a szolgálatot, amelyet a kórház a gyermekek között végez. Fantasztikus érzés így, sőt kiváltság számunkra, hogy ilyen környezetben, ilyen háttérrel végezhetjük szolgálatunkat! Köszönjük mindenki segítségét, most kiemelten is holland barátainkét!”

Hegedűs Márk

Istent keresem

Lk 8,40–56

„Amikor Jézus ezt meghallotta, így szólt az apához: Ne félj, csak higgy, és meggyógyul.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →