Magyar Református Egyház

Indul az Oktatási Alap idei adománygyűjtése

oktatasi_alap_2020.JPG

Idei adománygyűjtésükkel a felvidéki Vaján református iskolájának belső felújítását, a Szatmárnémeti Református Gimnázium digitális infrastruktúrájának felújítását és a Sepsiszentgyörgyi Református Kollégium általános iskolai épületének berendezését támogatják a Kárpát-medencei református intézmények diákjai és pedagógusai. A Kárpát-medencei Református Oktatási Alap 2020-as kiemelt céljai között van továbbá a kárpátaljai református oktatási intézmények működésének segítése, valamint nyári gyermek- és ifjúsági táborok támogatása Horvátországban és a Vajdaságban.

A pandémia sújtotta hónapokban elmaradtak a Kárpát-medencei református egység megélésének köznevelési rendezvényei, és az augusztus végi Kárpát-medencei református tanévnyitón is csak korlátozottan tudtak részt venni a határon túli oktatási intézmények képviselői. „Ebben a helyzetben különösen fontos a közösségvállalás és közösség megélésének azon formája, amelyről az adománygyűjtésben szép tanúbizonyságot tettek intézményeink az elmúlt években” – olvasható a Generális Konvent Elnökségének idei felhívásában.

A pedagógusok és diákok által összegyűjtött támogatást kiegészítik a Magyar Református Egyház költségvetéséből. A kiemelt célokon kívül az alap ebben a tanévben is támogatja a Bibliaprogramot – a külhoni középiskolák 9. évfolyamán tanulók újfordítású teljes bibliával történő megajándékozását –, a református általános iskolák és a református középiskolák találkozóját, valamint a Kárpát-medencei református tanévnyitó szervezését. Bíznak benne, hogy ez utóbbi hármat 2021 nyarán már meg tudják szervezni.

A tavalyi, tizedik ilyen adománygyűjtés célja kivételesen nem magyar református köznevelési intézmény segítése, hanem a Szíriai Örmény Református Egyház fenntartásában működő Damaszkuszi Keresztyén Általános Iskola felújítása és működési feltételeinek javítása volt. Az akkor befolyt 20,8 millió forintot a Generális Konvent Elnöksége további 20 millióval egészítette ki. A szíriai testvéreknek elküldött 32,5 millió forintos adomány mellett jutott támogatás a horvátországi és szerbiai táborokra, valamint a Bibliaprogramra is.

Segédanyagok az adománygyűjtéshez: