Magyar Református Egyház

Papp Éva Adrienn II. éves teológus hallgató köszöntő beszéde

Elhangzott 2009. május 22-én az Alkotmányozó Zsinat üzenetének kihirdetését követően Debrecen főterén.

Kedves Magyar Református Testvérek!

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem diákjai nevében nagy szeretettel köszöntök Mindenkit.

Istennek legyen hála, hogy elérkezett ez a találkozó. Történelmünk során számos példát említhetnénk arra, amikor a református magyar megtagadta testvérét, miként Péter is megtagadta az ő Mesterét. Mert a tagadás fájdalmas testvérek között is, de íme, van új lehetőség, van újrakezdés, van megbocsátás, és összefogás. Mert: "mily szép és gyönyörűséges, ha a testvérek egyetértésben élnek!" Milyen jó hír, hogy én már a felnőtt életem küszöbén megélhettem, s mi, akik itt vagyunk, megélhettük e jeles dátumot, mikor a magyar újra megnyitja szívét a vele egy nyelvet beszélő felebarátjának. Örömmel tölt el, hogy a Magyar Református Egyház ezen kiemelkedő történelmi eseményének részese lehetek, s úgy gondolom, az itt átélt pillanatok élményét büszkén adhatom majd tovább gyermekeimnek és unokáimnak.

2009. május 22. Bizonnyal nem felejtjük el ezt a csodás élményt: magyar testvér, magyar testvérnek megbocsátva nyújt kezet. Ölelés és csók, mind a szeretet jele. Hiszen arról ismernek meg minket, hogy Jézus tanítványai vagyunk, ha szeretni tudjuk egymást.

János evangéliumából is így olvashatjuk: „Új parancsolatot adok néktek, hogy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást!”

Segítsen mindnyájunkat, a mi Megváltó Urunk, Jézus Krisztus, hogy hűen betöltsük a jövőben az Ő szavát, ami az örök szeretet. Szeretet nélkül pedig nincs élet, mert olyan a szeretet, mint a fény.

Isten hozta Önöket, Isten áldjon Mindnyájunkat!