Nagy ajándék az egység

Az elmúlt két évtized közös eredményeit és jövőbeni terveit tekintették át a Kárpát-medence tíz református egyházkerületének képviselői a Generális Konvent megalakulásának húszéves évfordulója alkalmából. Ismertették a jövő évi egységnap programját, megemlékeztek Szenci Molnár Albert munkásságáról és a gályarabságra ítélt protestáns hitvallókról. A Magyar Református Egyház új taggal bővült, miután felvette tagjai közé az Ausztráliai Magyar Református Egyházak Szövetségét.

Generális Konvent 2024, borítókép 2.

Fotó: reformatus.hu

Istené a hála és köszönet az elmúlt két évtizedért

Az ünnepi esemény úrvacsorás istentisztelettel kezdődött, amelyen Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke hirdette az Igét. A lelkipásztor hálát adott az Istennek, hogy megmutatta, milyen nagy ajándék az egység. Kiemelte: sokszor járjuk a magunk útját, de mindannyiunknak tudnunk kell, hogy hol van a forrás és milyen irányba kell menni. A püspök fontosnak mondta a közös nyelvet, kultúrát és történelmet, de gyakran tapasztaljuk, hogy nehéz egyben tartani valamit, mert számos akadály van előttünk. Ezért is hangsúlyos ráhagyatkoznunk Krisztus szeretetére, amelyben bízhatunk, hogy egyben tart minket. Kiemelte, hogy sokfélék vagyunk, de együtt rendkívüli dolgokra lehetünk képesek. – Hálát kell adnunk azért, hogy Isten olyan erős közösséggé formál bennünket, amely minden nehézséggel szembe tud nézni. Jézus Krisztust követjük és együtt követjük őt. Ez a mi jelmondatunk, és szeretnénk, hogy megmaradjon – fogalmazott a püspök.

Generális Konvent 2024, istentisztelet (f.Magyaródi Milán)

Fotó: Magyaródi Milán

Steinbach József püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke – aki tisztségénél fogva a Generális Konvent ügyvezető elnöke is – köszöntőjét hálaadással kezdte, amelyben megemlékezett mindenkiről, akik a küzdelmet vállalva munkálkodtak azon, hogy a református egység 2009-ben testet ölthessen és azóta is buzgón működjön kifejezve hitbéli, lelki, nemzeti összetartozásunkat, egységünket, koordinálva együttműködésünk közös területeit és tiszteletben tartva az egyes egyháztestek különbözőségeit is. Hozzáfűzte: elsősorban Istené a hála és köszönet az elmúlt két évtizedért.

Generális Konvent 2024, Steinbach József (f.Magyaródi Milán)

Fotó: Magyaródi Milán

Háláját fejezte ki többek között Bölcskei Gusztáv püspöknek, aki egyháztörténelmet írt a Kárpát-medencében élő és a világban szétszóródott reformátusok egységének létrehozásával. A püspök kifejtette, hogy sok nehézséget éltünk és élünk át mindannyian, ezért a nehéz időkben még fontosabb, hogy hűek legyünk Istenhez mindhalálig.

„Továbbra se engedjük el egymás kezét!”

A következő napirendi pontban a Generális Konvent felvette a Magyar Református Egyház tagjai közé az Ausztráliai Magyar Református Egyházak Szövetségét. A csatlakozási nyilatkozatot a szervezet képviselőjeként Péterffy Kund lelkipásztor írta alá. A négy egyházkerületből álló szövetség Ausztrália négy nagyvárosában működik. Dézsi Csaba lelkipásztor 1996 óta szolgál Melbourne-ben, Péterffy Kund Sydney-ben és Canberrában 2002 óta, Szabó Attila Adelaide-ben 2004 óta és Kovács Lőrinc Brisbane-ben 2006 óta. Pérerffy Kund, az erdélyi születésű lelkipásztor ismertette az idén 75 éves ausztráliai egyházi szövetség történetét és napjaink gyülekezeti és intézményi életét a déli kontinensen. Ahogy fogalmazott: a magyar ajkú lakosság számára a bölcsőtől a koporsóig megszervezték az egyházi életet, és alkalmaik túlnyomó többsége magyar nyelven zajlik. Megtisztelőnek érzi a tagfelvételt, és arra kérte a résztvevőket, hogy továbbra se engedjék el egymás kezét.

Generális Konvent 2024, Péterffy Kund (f.Magyaródi Milán)

Fotó: Magyaródi Milán

Ezt követően Szenci Molnár Albert születésének 450. évfordulója alkalmából Szabó András, a Károli Gáspár Reformtus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának emeritus professzora tartott előadást. Megemlékezésében felelevenítette a neves teológus, zsoltárfordító rendkívüli életútját és munkásságát, aki nélkül nem lenne magyar nyelvű Biblia és nem zengene számos zsoltár az anyanyelvünkön.

Generális Konvent 2024, Kató Béla búcsúja (f.Magyaródi Milán)

Fotó: Magyaródi Milán

Az előadás és a zenei örökség meghallgatása után a Generális Konvent megköszönte az Erdélyi Református Egyházkerület nyugállományba vonuló püspökének, Kató Bélának huszonöt éves egyházi szolgálatát. Steinbach József püspök háláját és köszönetét fejezte ki a megfeszített egyházvezetői munkásságért és szolgálatért, amelyet Kató Béla a Magyar Református Egyház Generális Konventjének elnökségében, zsinati közösségében, plenáris ülésein és közös szolgálataiban tett. Felvirágoztatta a gyülekezeteket, az egyházkerületet és az egész református közösséget. Az erdélyi püspök utódjáról december közepén szavaznak egyházkerületében.

Tanúságtételek húsz év munkásságáról

A Generális Konvent megalakulásáról Fazekas László korábbi felvidéki és Zán Fábián Sándor kárpátaljai püspök mondták el személyes hangvételű élményeiket és tapasztalataikat. Fazekas László úgy fogalmazott: a kezdeti nehézségekből és hiányosságokból igyekeztek tanulni, majd egyre barátibb viszony, testvéri közösség alakult ki, a közös döntéshozatalok, az egymásra utaltság tudata mind segítették a közös alkalmakat, hogy megbeszéljék az egyházat érintő eseményeket és történéseket. Zán Fábián Sándor a közösség, az áldás és a hálaadás mentén emlékezett vissza az elmúlt húsz évre. Kifejtette: a konvent egy keret, ami összetart, védelmet, biztonságot és jövőt sugároz. Jelképezi az elkötelezettséget minden magyar református iránt. – Továbbra is feladatunk a testvérek keresése, a testvériség fenntartása, hogy legyen egy bátorító, reménységet adó életközösség, mint a református egyház, amiért készek vagyunk továbbra is dolgozni, imádkozni, áldozatot hozni – hívta fel a figyelmet a kárpátaljai püspök.

A tervektől a megvalósításokig – bizottsági beszámolók

A testületek közül először Fekete Károly tiszántúli püspök ismertette a liturgiai és himnológiai bizottság az elmúlt húsz évet átölelő munkáját, részletezte az istentiszteleti rend és az énekeskönyv megújításának tervezési, előkészületi munkálatait és a megvalósítás folyamatát. Az egyházalkotmányi bizottság munkájáról Kocsis Márta elnök számolt be. A legjelentősebb munkának a közös alkotmány, valamint a jogegységi és alapelvi ajánlás megalkotását mondta. Kiemelte a tagsági reformot, amely az Ausztráliai Magyar Református Egyházi Szövetség csatlakozását is lehetővé tette. Az elnök a jövőben fontosnak tartja az ismeretterjesztést az új tisztségviselők és a gyülekezeti tagok számára is.

Generális Konvent 2024, figyelem (f.Magyaródi Milán)

Fotó: Magyaródi Milán

A Kárpát-medencei Református Oktatási Alap 2009 és 2024 közötti munkájáról Ábrám Tibor számolt be a résztvevőknek. A nehéz helyzetű, nem anyaországi kisebb református intézmények megsegítéséről kiemelte a testvéri, szakmai kapcsolatépítés mellett az anyagi támogatás, illetve a Magyar Bibliatársulat munkájának jelentőségét. Beszámolt a több mint kétszáz projektről, amelyekben oktatási intézmények újultak meg, oktatási és missziós programok valósultak meg. Fontos tapasztalásnak nevezte azt a testvéri összefogást és áldozatos szolgálatot, amely a Kárpát-medence iskolarendszeréért megvalósult. A Coetus Theologorum munkáját Kolumbán Vilmos ismertette. Beszámolt a lelkészképzés kihívásairól, az elmúlt években zajlott előkészítési és egyeztetési munkálatokról a lelkészképző intézmények és az egyházi kormányzók között. A jövőbeni célok között említette, hogy a bibliai hitvallás megtartása mellett a tanterv és képzés tudjon reagálni a világ változására.

A háború árnyékában

Megrendítő beszámolót tartott a kárpátaljai helyzetről Zán Fábián Sándor püspök és Nagy Béla presbiteri főjegyző. Ismertették az egyre súlyosabb helyzetet. Bár a lelki élet aktív és egy kivételével minden lelkipásztor a helyén van, viszont gyakori, hogy a hatóságok szinte folyamatosan nehezítik a lelkészeket szolgálatuk ellátásában, akik ezek ellenére is kitartanak. Hálát adtak az imaközösségekért, az adományokért, amelyekből számos ifjúsági és közösségi alkalom megvalósulhatott, ám az elvándorlás, az anyagi nehézségek, a szolgáltatások akadozása, az árván maradt gyerekek és az idősebbek ellátása továbbra is komoly kihívást jelentenek.

Generális Konvent 2024, Zán Fábián Sándor (f.Magyaródi Milán)

Zán Fábián Sándor beszámolója Kárpátaljáról

Fotó: Magyaródi Milán

Megemlékezés a példás kitartásért és helytállásért

Az ülésnapon Csorba Dávid történész tartott megemlékezést a gályarabságra ítélt protestáns hitvallókról. Háromszázötven évvel ezelőtt kezdődtek el azok a perek, amelyekben protestáns, főként kálvinista prédikátorokat ítéltek gályarabságra, akik szabadulásukat követően is folytatták szolgálatukat, ezzel is példát mutatva az utókornak. Az emlékévben a gályarabok nyomdokait követő útvonalakon is megemlékezhetünk életükről, szolgálatukról.

A Generális Konvent ünnepi ülésén megrendüléssel értesült Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár hirtelen, mindössze 57 éves korában bekövetkezett haláláról. A Kárpát-medencei református egyházak testülete a feltámadásba vetett hittel emlékezett rá. A püspökök, esperesek, egyházkerületi és egyházmegyei főgondnokok az örök élet reménységéről szóló Ige felolvasásával adtak hálát a nemzetpolitika terén végzett szolgálatáért és életéért.

A jövő évi magyar református egységnap előkészületeiről Fekete Károly tiszántúli püspök számolt be. Az eseménynek 2025. május 23–24-én Debrecen ad otthont. Kiemelte, hogy a célok változatlanok, szeretnék megjeleníteni a református egységet a hálaadással, a missziói, társadalmi és közösségi programokkal. A Generális Konvent a Magyar Református Egyház Közös Zsinatát 2025. május 23-ra hívta össze, szintén Debrecenbe.

A Generális Konvent az ünnepi ülés zárónyilatkozatában megerősítette elkötelezettségét a magyar református egység mellett. A dokumentum szerint az elvégzett vagy el nem végzett munka mellett komoly próbatételt jelentett az utóbbi pár esztendő. Szó szerinti harcok kárpátaljai testvéreink életében, sokan életüket is áldozták ebben az értelmetlen háborúban. Mégis ebben a nehéz időszakban is hiszünk abban, hogy közös imádságunk és hitünk révén Isten segítségével megújulást és békét találunk. A gályarab-prédikátorok emlékéveinek kezdetén mindannyian erőt meríthetünk példájukból – hangsúlyozták a konvent résztvevői. A zárónyilatkozatban a Generális Konvent örömmel és hálával állapítja meg, hogy az Ausztráliai Magyar Református Egyházak Szövetsége is csatlakozott a Magyar Református Egyházhoz.