Tanodai programok

"Bölcs Salamon" Tanoda Jándon

Felzárkózási terület EFOP-3.3.1-15-2015-00138

Projekt azonosító száma: EFOP-3.3.1-15-2015-00138
Projekt kezdete és vége: 2016. 11. 01 - 2018. 12. 31.
Támogatás összege: 27 840 000 Ft
Kedvezményezett neve: Magyarországi Református Egyház Diakóniai Iroda
Támogatási intenzitás: 100%
Megvalósulási helyszín: Jánd

A 2016 november és 2019 december között lezajlott projektünk célja az volt, hogy a településen élő rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő és hátrányos helyzetű fiatalok iskolai felzárkóztatását és továbbtanulását támogassuk.

Jánd az Észak-Alföldi régióban, a Vásárosnaményi kistérségben található, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye leghátrányosabban térsége, itt is jelentős probléma, hogy sok fiatal már az általános iskolában hátrányba kerül és képzettség nélkül félbehagyja tanulmányait.

A projekt közvetlen célja, hogy a helyi gyerekek helytálljanak az oktatási rendszerben és segítsük a társadalmi és munkaerő piaci integrációjukat.

A projekt tevékenységei: Első lépésként beszereztük a szükséges eszközöket, és 2017 januárjában megkezdődtek a rendszeres szakmai programok, melynek keretében elkészültek az egyéni fejlesztési tervek és a haladási naplók.

Februárban, a félév kezdetével, megindultak a fejlesztő tevékenység a tanulók egyéni szükségletei alapján. Igénytől függően a gyermekek tanulási alapkészségének (szövegértés olvasás, írás, matematika-logika) fejlesztése és kiegészítő kompetenciák (IKT, idegen nyelv) fejlesztése történt meg, és emellett fontos volt a szociális hátrány kompenzálása is.

Minden nap legalább egyszeri étkezést biztosítottunk a gyerekek számára, akik számos egyéb kiegészítő tevékenységen részt vehettek. A tanodában hétköznaponként négy órán át fogadtuk a gyerekeket, és alkalmanként szombaton is tartottunk programokat.

A programban a közösségi munkatársak a gyerekek családjait több alkalommal meglátogatták, és szoros együttműködésben dolgoztak a települések szociális és intézményhálózatának munkatársaival.

Széchenyi 2020 logó