Református óvoda épül Backamadarason

2018. március 17., szombat

Magyar református bölcsőde és óvoda alapkövét tették le szombaton a székelyföldi Backamadarason. Az intézmény három csoportjában ötven gyermek tanulhat majd.

Az Erdély-szerte épülő 27 bölcsőde és óvoda egyikét Backamadarason vehetik majd használatba a helyi és környékbeli gyerekek. Az épület alapkövét március 17-én helyezték el a templom szomszédságában, a régi egyházi iskola mögötti telken. Az épületet Zakariás Attila Ybl Miklós-díjas építész tervezte, az óvoda – felépülése után – a backamadarasi gyülekezet tulajdonába kerül.

„Ha az ember egységes egész, akkor egészségében a testi, lelki és erkölcsi épségét nem lehet különválasztani. Ebben az egészségben kell a gyermekeinket nevelnünk, ezért is kellenek az óvodák” – fogalmazott Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke az ünnepségen.

A közösség hosszú ideje tervezte óvoda építését a régi internátus helyére, Koncz László backamadarasi református lelkipásztor szerint Magyarország kormánya és az Erdélyi Református Egyházkerület segítsége a megfelelő időben érkezett.

„Ezek az intézmények a biztosítékai annak, hogy a fogyás ellenére is minőségi életben maradjon meg az, aki itthon szeretne élni. Így lehet abból a visszaszorított helyzetből kilépni, amelyben iskoláink, óvodáink vannak” – tette hozzá Kató Béla. Az épülő óvoda hozzásegíti a Nyárád menti település fiataljait ahhoz, hogy a 17 kilométerre fekvő Marosvásárhelyen vállalhassanak munkát, miközben biztonságban tudják gyermekeiket.

Az ünnepélyes alapkőletételről szóló tudósítás az Erdélyi Református Egyházkerület oldalán olvasható.

forrás: reformatus.ro, MTI; fotó: Kiss Gábor/reformatus.ro

Ez történik továbbiak →