Huszonkét pályázat, több mint húszmillió forint támogatás

2013. július 01., hétfő

A Generális Konvent elnöksége döntött a Kárpát-medencei Református Oktatási Alap pályázatainak támogatásáról.

A Generális Konvent elnökségei 2012. novemberében felhívással éltek a Kárpát-medence református köznevelési intézmények pedagógusai, tanulói és a szülők felé adománygyűjtés céljából.

A 2012. év adománygyűjtés három cél támogatását szolgálta:

  • Végvárprogram – óvodaindítási és általános iskola indítási támogatás. A programban Erdélyben, Kárpátalján, Felvidéken, Horvátországban és Szerbiában szeretnénk segíteni magyar református óvodák és általános iskolák indításában. Nagyon fontosak óvodáink, ahol az anyanyelv megerősíthető, a közösségi élmény átélhető. ... református közegben, magyarul.

  • Megmaradási program – a kárpátaljai, felvidéki és a délvidéki református intézmények működési támogatása. Tudjátok azt, hogy az itt lévő intézmények működésükhöz egyáltalán, vagy csak kis mértékben kapnak állami támogatást. Adományainkkal a létezésüket tesszük lehetővé és segítjük.

  • Bibliaprogram – újfordítású teljes bibliát szeretnénk ajándékozni az adománygyűjtésből a Kárpát-medence református intézményei 9. évfolyamos tanulóinak.

A Kárpát-medencei Református Oktatási Alap 2012 évi adománygyűjtési felhívására a református oktatási intézmények tanulói 11.527.909.-Ft adományt gyűjtöttek. Ezt egészítette ki a Magyar Református Egyház 11.000.000.-Ft összeggel a 2013. évi költségvetésében.

Az oktatási alap céljaira így rendelkezésre álló 22.527.909.-Ft összegből, a Generális Konvent elnöksége 400.000.-Ft összeggel a Kárpát-medencei Református Tanévnyitót (Beregszász, 2013. szeptember 7., szombat, 11 óra), valamint 1.320.000.-Ft összeggel a Biblia program keretein belül a határon túli református iskolák 9. osztályos tanulóinak biblia ajándékát támogatta.

Így óvoda és általános iskola indításra és intézmény működtetésre 20.080.000.-Ft összeget ítélt oda a 26 benyújtott pályázat közül 22-nek a Generális Konvent elnöksége.

reformatus.hu

Istent keresem

1Krón 28

„...ismerd meg atyád Istenét, és szolgálj neki teljes szívvel és készséges lélekkel, mert megvizsgál az Úr minden szívet, és megismer minden szándékot és indulatot.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink