Befektetés a jövőbe

2017. október 16., hétfő

Letették a Fehérgyarmati Református Egyházközség fenntartásában működő Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola új épületének alapkövét október 15-én. A reformációi emlékév kiemelkedő tiszántúli eseményén Fekete Károly püspök mondott áldást, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter pedig üdvözölte az egyházi intézmények növekvő szerepét a hazai közoktatásban.

A rövid ünnepségen Némedi Gusztáv, a település református lelkipásztora ismertette a felépülő intézmény legfontosabb tulajdonságait. a másfél hektáros telken épülő, háromszintes épületben tizenhat osztályterem, számos szaktanterem, csoportszoba és étterem is helyet kap. Az új létesítmény a testnevelés lehetőségeit is kiszélesíti, szabványos méretű kézilabda tornacsarnok és az udvaron futópálya várja majd a gyermekeket. „Rendkívüli ajándék ez a mi Urunktól, hogy a reformáció ötszázadik évfordulóján, a jövőbe vetett reménység jegyében itt kezdődhet el egy új református iskola építése. Mindezért most és mindörökké az Úré a dicsőség" – zárta gondolatait.

Péter Csaba, Fehérgyarmat polgármestere kiemelte, hogy évtizedek óta nem volt ilyen nagyszabású építkezés a településen, ami reményre ad okot az ott élőknek. „Iskolát a jövő generáció számára építünk. Ez a beruházás olyan közösségi teret biztosít majd a fehérgyarmati és a térségben élő tanulók számára, mely lehetővé teszi a legmodernebb, 21. századi oktatási eszközök alkalmazását. Ez az alapkőletétel üzenet a jövőnek arról, hogy van értelme építkezni, nevelni, bízni az emberben, és ébren tartani a reményt a közösségeinkben, társadalmunkban, kultúránkban. A mai alkalom azonban az összefogás erejéről is üzen nekünk."

Tilki Attila országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy a térség életében igen nagy jelentőségű ez a beruházás. „Pár nappal ezelőtt Strasbourgban az Európa Tanács épületében a reformáció ötszáz évére emlékeztünk. Abban a városban, amelyik a magyar reformátusság életében is nagy jelentőséggel bír, ugyanis 1538-41 között Kálvin János is itt élt. Elképzelhető, hogy az ötszáz év alatt ebből a térségből is tanulhatott diák a reformáció bölcsőjében, és elképzelhető, hogy egy tanuló, aki itt végez a Kölcsey Ferenc Református Általános Iskolában, az ismét ott tanulhat majd" – mondta Tilki Attila.

Az eseményen részt vett Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, aki köszöntőjében Kölcsey Ferenctől, az iskola névadójától idézett: „»Az élet jól megfontolt, de biztos lépéseket kíván.« Ma, amikor letesszük az egyházi iskola épületének alapkövét jól megfontolt és biztos lépést teszünk a jövő felé. A lehelyezett kő egy olyan szilárd alap, amelyre biztosan építhetjük a nemzet jövőjét. Iskolát építünk, mert nemzetünk fontossági listáján a gyermekek az elsők" – zárta beszédét.

Az alapkövet Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke áldotta meg. „Íme én tettem alapkövet Sionban, értékes követ – ezt mondja az Úr –, szegletkövet, szilárd alapul, aki hisz, az nem szégyenül meg. A kő, amelyet az építők megvetettek szegletkővé lett, az Úrtól lett ez csodálatos a mi szemünkben. Ez a nap az, amelyet az Úr szerzett, vigadozzunk és örüljünk ezen" – mondta imádságában.
Az épület alapzatában egy időkapszulát is elhelyeztek, amelyben a 2017-es esztendő néhány szimbolikus jelentőségű tárgyát gyűjtötték össze.

A most kezdődő beruházás nemcsak a fehérgyarmati járás, hanem Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és a Tiszántúli Református Egyházkerület életében is nagy jelentőségű, a tervek szerint az új épület 2019 szeptemberétől várja majd a diákokat. A Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola a Szatmár-Beregi térség egyik vezető oktatási intézménye, ahol a körzetben lakó mintegy 400 család gyermeke kap évek óta elismerten jó színvonalú nevelést és oktatást. A beruházás eredményeképpen létrejövő új iskolaépület a korszerű oktatás és nevelés minden feltételének megfelel majd, ami mind a pedagógusok, mind a tanulók és szüleik számára vonzó perspektívát nyújt a jövőre nézve, ezzel is javítva a környék népességmegtartó képességét.

Forrás: ttre.hu, fotók: Barcza János

Istent keresem

5Móz 29

„A titkok az Úréi, a mi Istenünkéi, a kinyilatkoztatott dolgok pedig a miénk...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →