Kálvin hagyománya – bemutatták a kiállítás anyagát összefoglaló katalógust

2010. február 02., kedd

alt„A reformátusság nem a kultúrakép elvetését jelenti, nem az ábrázolás kizárását, hanem az individuum átvételét a mindennapokba” – mondta Marosi Ernő professzor a "Kálvin hagyománya – Református kulturális örökség a Duna mentén" című kiállítás katalógusának bemutatóján február 1-én, hétfőn a Budapesti Történeti Múzeumban.

A kiadvány tartalmazza a kiállítás anyagának teljes katalógusát, és a témához kapcsolódó tanulmányokat. A népszerű tárlatot albumba foglaló kötetet Békési Sándor, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának dékánja és Marosi Ernő professzor akadémikus mutatta be, majd a kurátorok – Farbaky Péter, Fogarasi Zsuzsa, Kiss Erika, Kiss Réka, Millisits Máté és Szacsvay Éva – szakvezetést tartottak. 


alt„A katalógusban található tanulmányok a Duna menti reformátusság helyzetét vizsgálják a változó korokban. Először is abból szempontból, hogy mit jelentett itt a kálvinizmus fogalma a változó korok számára, azután az itteni reformátusság története szempontjából, a művelődés, közelebbről is az irodalmi művelődés és az iskolaügy szempontjából, továbbá, hogy milyen volt a reformátusság helyzete a társadalomban, milyen volt a viszonya a művészetekhez, s egy különösen elgondolkodtató tanulmány bizonyos statisztikai adatokról is szól. Elgondolkodtató, mert bár a statisztikai adatok a múltról, ha nem is a régmúltról szólnak, de a jövő kérdését vetik fel… „– írja  Ritoók Zsigmond professzor, akadémikus a kötet előszavában.

Istent keresem

2Tim 2,19–26

„De az Úr szolgája ne viszálykodjék,...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →