Hálaadó istentisztelet a tengődi barokk kehely visszaadása alkalmából

2011. április 14., csütörtök

Hálaadó istentiszteletet tartanak vasárnap a siófoki református templomban abból az alkalomból, hogy a Tengődről két éve ellopott értékes úrasztali kelyhet visszakapta a gyülekezet.

Hálaadó istentiszteletet tartanak vasárnap a siófoki református templomban abból az alkalomból, hogy a Tengődről két éve ellopott értékes úrasztali kelyhet a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak (KÖH) köszönhetően visszakapta a gyülekezet. A barokk műtárgy a jövőben a pápai múzeumba kerül, nehogy megint ellopják.

Csaknem két évvel ezelőtt, 2009. július elsején törtek be a Somogy megyei Tengőd református parókiájára, ahonnan három ezüstből készült úrvacsorai kelyhet loptak el. A műtárgyak egyike volt a végül előkerült, ritkaságnak számító, 18. századból való barokk kehely. Az ellopott kegytárgyak közül a legértékesebb darab került elő - mondta a már a virágvasárnapi hálaadásra készülő Nagy Csaba esperes. Hozzátette: maguk sem tudták, hogy a kehely ilyen értékes, ám most, hogy tisztában vannak az értékével, nem is merik magunknál tartani.

A gyülekezet lelkésze tett is lépéseket, hogy a kehely biztonságos helyre kerüljön. Elmondta, hogy miután ünnepélyes keretek között bemutatják a gyülekezetnek a megkerült kegytárgyat, a pápai múzeumba viszik, ahol biztonságos körülmények között kiállítják. Az esperes úgy vélekedett: jobb helyen lesz ott a tárgy, nem szeretnék megkockáztatni, hogy még egyszer ellopják.

Azt, hogy miért Siófokon és nem Tengődön tartják a hálaadást, Nagy Csaba azzal indokolta: szeretné minél nagyobb nyilvánosság előtt bemutatni a kelyhet. A 32 tagú tengődi gyülekezet mellett a siófoki istentiszteleten még tízszer annyian lesznek a várakozások szerint. Az eseményen ott lesznek a kegytárgy visszaszerzésében nagy szerepet játszott Kulturális Örökségvédelmi Hivatal vezetői is.

Buzinkay Péter, a KÖH Műtárgyfelügyeleti Irodájának vezetője az MTI-hez eljuttatott összegzésében arról számolt be, hogy annak idején a hírekből szereztek tudomást a lopásról, amelyet hónapokig tartó levélváltás követett a rendőrséggel. 2010 tavaszán végül sikerült beszerezni az ellopott tárgyak és az ügy adatait, mindezt feldolgozták és rögzítették a lopott műtárgyak nyilvántartásában. Szerencsére a legértékesebb barokk kehelynél is rendelkezésre álltak régebbi leírások és fénykép is, ami alapján még az is tudható volt, hogy a 25 centiméter magas, mívesen elkészített, aranyozott ezüst kelyhen vésett felirat hirdette, hogy az "A Tengődi Szent Eklésiájé".

A tavaszi árverési katalógusok ellenőrzésekor - 2010 májusában - az egyik pesti aukciósház katalógusában azután sikerült is a "dél-német rokokó misekehely" fényképe és leírása alapján az ellopott úrasztali kelyhet beazonosítani, a műtárgyat a rendőrség lefoglalta.

A kehely nem egyedi, de ritkaságnak számít - mondta az irodavezető az MTI érdeklődésére. Az árverésen majd félmillió forint volt a kikiáltási ára. Arra a kérdésre, hogy miért csak most, egy évvel a megtalálása után került vissza a tengődi gyülekezethez, Buzinkay Péter azt mondta: a rendőrségi lefoglalás után még ennyi idő kellett ahhoz, hogy a tanúvallomások, igazságügyi szakértői vélemények alapján minden kétséget kizáróan megállapítsák, hogy az árverésen eladásra kínált kehely azonos a Tengődről ellopott úrasztali kehellyel.

 

Forrás: Mti

Istent keresem

5Móz 28,49–69

„És bár olyan sokan voltatok, mint égen a csillag, kevesen maradnak meg közületek,” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →