Névtelen segítők képzése

2016. december 01., csütörtök

A Magyarországi Református Egyház partnerként vesz részt a „Névtelen segítők képzése” elnevezésű két éves Erasmus+ projektben.  A Németországi Református Egyház kezdeményezésére indított 2016-2018 közötti európai együttműködésben további partnerként vesz részt a Rajnai Protestáns Egyház, a csehországi Karitász, az Észt Evangélikus Egyház és az olaszországi Karitász katolikus szervezet.

A nemzetközi, ökumenikus program célja képzési lehetőségek biztosítása a menekültáradat következtében segíteni vágyó önkéntesek számára. Az önkéntesek, akik segíteni szeretnének az országukon áthaladó vagy éppen ott hosszabb idei tartózkodó menedékkérőknek, gyakran olyan kihívásokkal találják szemben magukat a nyílt „terepen”, amelyre nincsenek felkészülve, hiszen önként vállalt szolgálatukat nem minden esetben előzi meg részletes felkészítés. A projekt célja, éppen ezeknek az önkénteseknek a képzését hivatott elősegíteni, jobb és célzottabb felkészítést biztosítva számukra.   

A projekt angol címe „Train the Unknown Trainer”, arra a jelenségre reflektál, hogy egyes európai országokban az önkéntesek olyan nagy számban jelentkeznek szolgálatra, hogy talán nem is ismert minden segítő név szerint. Ezért hívják a programot is a névtelen segítők képzésének.

A két éves program során hat alkalommal találkoznak a résztvevők egy-egy partnerországban, ahol legfrissebb tapasztalataikat osztják meg egymással és készítenek közösen olyan, mindenki számára elérhető tudástárat, jó gyakorlatok gyűjteményét, amely remélhetőleg sokak számára hasznosítható lesz.

Az első találkozóra 2016. november 23-25. között került sor a Németországi Mönchengladbachban, a Németországi Református Egyház és a Rajnai Protestáns Egyház közös szervezésében. Prezentációjában valamennyi projektpartner a kommunikáció fontosságáról beszélt.  Ahogy elhangzott: kiemelten fontos, hogy a jó példákról halljanak a táradalom szélesebb köreiben, hogy minél árnyaltabb képet alkothassanak a menekültkérdésről.  

A Németországi Református Egyház gyülekezetei a német történelmi tartományi egyházi szerkezettel ellentétben az ország területén elszórtan találhatóak. Az egyház – földrajzi adottságaiból kifolyólag – gyülekezetein keresztül több helyszínen is aktívan részt vett és vesz a Németországba érkező vagy az országon áthaladó menekültek segítésében. Az egyház országos diakóniai irodájának anyagi támogatásával, de gyülekezeti szinten végezték és végzik ezt a szolgálatot a németországi reformátusok, emlékezve arra is, hogy az országukban a kálvini reformációt meghonosító elődjeik egykor maguk is menekültként érkeztek Németországba.

Valamennyi projekttalálkozó része egy helyi jó gyakorlat bemutatása. A németországi találkozó során a résztvevők a mönchengladbachi IRFAN muszlim közösségnél tettek látogatást. A konzervatív muszlim közösség bemutatta integrációs szolgálatát, majd vacsorára vendégül látta az egyházi partnereket.  Többek között nyelvkurzusokat, szociális és munkaügyi tanácsadást is szervez a közösség, fiatal és idős menekültek és migránsok számára egyaránt. Interkulturális szolgálatuk célja a Németországba érkező menekültek segítése, a társadalomba való integrálásásuk kísérése. A közösségnek egyaránt vannak muszlim és keresztyén önkéntesei, akikkel együtt példaértékű vallásközi párbeszéd és együttműködés keretében végzik szolgálatukat.  

Egyházunk képviseletében Balogh Barnabás, a Magyar Református Szeretetszolgálat lelkészi igazgatója és Erdélyi Diána külügyi referens vettek részt. A következő találkozóra 2017 márciusában kerül sor Olaszországban.

Külügyi Iroda

Istent keresem

Lk 8,1–15

„...és néhány asszony, akiket gonosz lelkektől szabadított meg, és betegségekből gyógyított meg:” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →