Lehet változni, és változtatni

2010. szeptember 22., szerda

Ne igyál! Ennek a rövid mondatnak ezernyi érzelmi töltése lehet: Mondhatják intőn, kétségbeesve, kérlelve, vagy veszekedve. Egy azonban biztosnak tűnik: semmit nem használ. Hogyan kell az alkoholfüggő ember felé fordulni? Mitől és hogyan gyógyul egy alkoholista? Hogyan lehet neki megbocsátani? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a hétvégén a kecskeméti Emmaus Házban, ahol „A valóság a Krisztusé” címmel tartott háromnapos konferenciát az Református Missziói Központ Iszákosmentő Missziója.

Szívesen jönnek a résztvevők a programra, mert nemcsak a hitépítésben kapnak segítséget, hanem számos szakmai előadást is meghallgathatnak – mondja Némethné Balogh Katalin, a Református Iszákosmentő Misszió vezetője. Szeptember 17-e és 19-e között nyolcvanan látogattak el Kecskemétre, többségében olyan emberek, akiknek valamilyen érintettségük van a családban a függőséggel kapcsolatban, illetve gyógyult és gyógyulni vágyó alkoholisták. A misszióvezető szerint nagyon fontosak az emberi kapcsolatok és a személyes találkozások, ezért a különböző problémákat kiscsoportos foglalkozásokon lehetett megbeszélni és feldolgozni.

A szenvedélybetegekhez csak elfogadással és megértéssel lehet közelíteni, de a hétköznapokban általában nem ez történik. Némethné Balogh Katalin két jól megkülönböztethető magatartást említ. Az egyik, amikor elutasítják és megvetik az alkoholistát és azt szajkózzák neki, hogy minden baj forrása az, hogy ő iszik. A másik véglet pedig az, amikor teljesen kiszolgálják az alkoholbeteget; megveszik az italát, ha nincs pénze kifizetik a villanyszámláját, rendbe teszik a holmiját stb. Eredményt egyik módszer sem hoz.

Az alkoholizmushoz általában pszichés betegségek is társulnak, de nem mindegy, hogy melyik volt előbb. Vannak olyanok, akik pszichés zavaraikat próbálják alkohollal „gyógyítani”, a másik csoportnak pedig az alkoholizmussal összefüggésben alakulnak ki pszichiátriai betegségei. A legtöbben depresszióban szenvednek. A szenvedélybetegekben gyakran nincs motiváció a gyógyulásra – mondja a misszióvezető.

A Református Iszákosmentő Misszió konferenciájára a gyógyuló szenvedélybeteget elkísérhették hozzátartozói is. Megtanulhatták, hogyan gondolkodik egy alkoholista, és mi hátráltatja a gyógyulását.

A református egyház segítsége más, mint egy világi szervezeté - magyarázza Némethné Balogh Katalin. Pozitív példákon keresztül mutatjuk meg, hogyan oldódhatnak meg a problémák az Istennel való közösségben. Nemcsak abban gondolkodunk, hogyan lehet alkohol nélkül élni. Igyekszünk minél kevesebb gyógyszeres kezelést alkalmazni és valódi közösséget kínálni, szeretetet adni.

A kutyából nem lesz szalonna ars poeticát elveti az iszákosmentő misszió. Némethné Balogh Katalin úgy fogalmaz, a hitük arról szól, hogy igenis lehet változni és változtatni.


Kérjen segítséget és információt!

A Református Iszákosmentő Misszió elérhetőségei:
Telefon: 06-1-307-7160
e-mail: rim@rmk.hu
levelezési cím: 1151 Budapest, Alag utca 3.

Istent keresem

Jel 19,1–10

„Örüljünk és ujjongjunk…” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →