Videók az Izraeli-Palesztin megbékélésért rendezett Nemzetközi Imahét alkalmából

2011. augusztus 18., csütörtök

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) kezdeményezésére május 29. és június 4. között imahetet szerveztek azzal a céllal, hogy a palesztin és izraeli nép közötti megbékélésért küzdő egyéneket és közösségeket összefogásra hívják. Közzétették az alkalomra meghirdetett videópályázatra készült alkotásokat is.

Az imahét hátterében az EVT EAPPI programja áll, vagyis az Ökumenikus Kísérőprogram Palesztinában és Izraelben (EAPPI) kampány. A kezdeményezés annak az ökumenikus kampánynak a része, amelynek legfőbb törekvése, hogy a Palesztin Területek megszállásának véget vessen, és az igazságos békét támogassa a Közel-Keleten. Küldetése, hogy figyelemmel kísérje a palesztinokat és izraelieket mindennapjaikban, összehangolt pártfogással segítse a konfliktus igazságos és tartós megoldását, amelynek eredményeképpen két életképes nemzet élhet egymás mellett békében és biztonságban. Az a meggyőződés vezeti a nemzetközi keresztyén közösséget, hogy az igazságos béke alapja kizárólag az emberi jogok, a nemzetközi jog és a vonatkozó ENSZ határozatok tiszteletben tartása lehet.

A terepen az EVT tagegyházai által delegált önkéntesek végzik a szolgálatot. A világ minden részéből, különböző keresztyén felekezetekből érkező önkéntesek három hónapot töltenek a Palesztin Terület valamely településén.

A Nemzetközi Imahét az Izraeli – Palesztin megbékélésért lezárásaként a szervezők pályázatot hirdettek, melyre olyan videókat, rövidfilmeket vártak, amikkel az egyházak, keresztyén testvérek együttérzésükről, támogatásukról biztosítják a palesztin megszállás alatt élőket.  A pályázatra sok alkotás érkezett, melyekből többet bemutattak június 4-én az imahetet lezáró ökumenikus istentiszteleten Betlehemben.

A szervezők ezeket a videókat összegyűjtötték és elérhetővé tették az érdeklődők számára.


Az idei imahétről az alábbi írásokban talál bővebb információt:

Megkezdődött a Nemzetközi Imahét az Izraeli-Palesztin megbékélésért

Ima az igazságos békéért

Istent keresem

Lk 9,37–50

„Aki befogadja ezt a kisgyermeket az én nevemért, az engem fogad be,” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink