Iskolaközelben Károli Gáspár és a bibliafordítás

2016. október 26., szerda

Reformációi témanapot tartottak a pestszentimrei Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskolában október 15-én. A rendhagyó módon, könnyed formában megvalósított programnak köszönhetően a gyerekek sokféle ismeretet szerezhettek az ötszáz évvel ezelőtti világról.

Az iskola reformációi emlékünnepe a százéves Pestszentimrei Református Egyházközség jubileumi rendezvénysorozatába illeszkedik, és egyben előrendezvénye volt a reformáció 2017-ben esedékes 500. évfordulójának is, amelyre szeretnének méltóképpen felkészülni az intézmény pedagógusai és tanulói.

Falusiné Varga Tünde igazgatóhelyettes elképzelései alapján az iskola életében először rendhagyó módon és hagyományteremtő céllal egészen újszerűen, a gyerekekhez közelállóan alakították ki a reformációs ünnepet. A mintát a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola lelkészének, Csűrös Andrásnak az ötlete adta.

A témanapon az osztályok reformációs csapatokká, az iskola épülete, udvara és sportlétesítményei reformációs helyszínekké alakultak. A gyerekek csapataiknak a legkülönfélébb neveket adták, így ott volt közöttük a Luther család, de megmérették magukat a ,Szorgalmas tanítványok, a Reformált bárányok és A hit bajnokai is. A rendezvény igéje az örökkévalóságot hirdette: ,,Uram, igéd örökké megmarad, szilárdan, akár az ég." (Zsolt 119,89)

A diákok időutazáson is részt vettek, ebben Hajdú Bálint Kadosa lelkipásztor volt segítségükre, magára öltve Károli Gáspár alakját, és interaktív formában mutatva be a magyar bibliafordító életét, életműve jelentőségét, hangsúlyozva a reformációnak az egész világra tett hatását és a Szentírás nélkülözhetetlenségét.

A reformációs csapatok alsós és felsős kategóriában párhuzamosan versenyeztek az iskola tizennégy helyszínén. A programok sikerlistáját a gyerekek szerint a Tegyünk együtt azért, hogy ilyen legyen a világ! című film vetítése vezette. A látottakat a kamaszok csoportos beszélgetések során vitatták meg, ahol az egyik tábor meggyőzte a másikat, hogy ne csak akkor segítsünk a másikon, ha velünk is éppen jót tesz valaki, hanem folyamatosan legyen bennünk belső késztetés a jóra.

Az udvaron előkészített terepen a gyerekek Szenczi Molnár Albertként egyenként futottak a kinyomtatott lapokkal Göncről Vizsolyba, az illusztrált nyomdába, mint azt annak idején tette az iskola névadója. A termekben a nagyobbak dolgoztak kódfejtés segítségével egy-egy igeszakasz szövegfordításán görög nyelvről magyarra, a kisebbek kirakós képeket ragasztottak össze ugyanebben a témakörben. De volt könyvborító-készítés is, és az ex libris fogalmával, történetével, sőt a gót betűk tipográfiájával is megismerkedtek a gyerekek. A focipályán pedig ügyességi játékok – futás, ugrálás, célba dobás, kislabdahajítás – keretében a csapatok eljátszották a magyar nyomda védelmét az osztrákok támadásával szemben.

A jutalom minden osztály számára egy-egy emléklap volt, természetesen korabeli papíron, régies betűkkel. Az alsósok és a felsősök kaptak egy-egy, a folytatásra ösztönző vándorserleget is. A meglepetés pedig osztályonként egy-egy hatalmas, könyv alakú torta volt.

A gyerekek könnyed formában sokféle ismeretet szereztek a témanapon. Álljon itt néhány gondolat tőlük: ,,Nekem a futás és a csatázás volt a legnagyobb élmény, igaz, jól elfáradtunk" – mondta egy hetedikes. ,,Szerintem az volt a legjobb, hogy szabadon beszélgethettünk mindenről" – vélekedett egy hatodikos. ,,Annyira jó volt, hogy tortát is kaptunk" – mondták a kisiskolások. Egy hatodikos lány szájából pedig ez hangzott el: ,,Az Isten tortája című film kapcsán elgondolkoztam azon, hogy én mihez ragaszkodom annyira..."

Tóth Betty

A cikk megjelent a Reformátusok Lapja 2016. október 30-i számában.

Istent keresem

Lk 8,26–39

„Térj haza, és beszéld el, mit tett veled az Isten.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink