A szülés nemcsak testi, hanem lelki folyamat is

A református kórházlelkészi szolgálat lelkigondozói szemléletű szülésfelkészítő csoportot indít a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórházban. A csoport keretein belül mentális, pszichés és spirituális eszközökkel készülnek a szülésre, hogy minél kevesebb félelemmel, minél nagyobb biztonságérzettel érkezzenek meg a leendő édesanyák arra a bizonyos nagy találkozásra.

lelkünkkel_is_szülünk

Fotó: Református Kórházlelkészi Szolgálat

Az intézmény honlapján felhívják a figyelmet arra, hogy a mentális és spirituális felkészülés a szülésre épp olyan fontos, mint például a babakelengye összeállítása. A szülés nemcsak testi, hanem lelki folyamat is – szögezik le. Kevesen tudják, de a kiegyensúlyozott lelkiállapot, a biztonságérzet segíti a szülés folyamatát, míg a félelem vagy más pszichés gátak hátráltatják azt. (A témáról bővebben itt olvashat!)

A lelkigondozói szülésfelkészítőn a résztvevők megismerhetik a szülés lélektanát, megtudhatják, melyek azok a normális lelki és fiziológiás folyamatok, amelyek ijedtséget válhatnak ki akkor, ha nincsenek tisztában azzal, hogy ezek természetes módon jelentkezhetnek a szülés közben. A csoport közös szülőszoba-látogatáson is részt vesz a szülészet egyik munkatársának vezetésével, így a vajúdás alatt egy már ismert közegbe érkeznek meg a leendő anyák. Emellett beszélgetnek a szüléshez való személyes viszonyról, a szülés körüli félelmekről, a szülés szépségéről és az anyává válásról. Próbálnak minél több témát érinteni, hogy a pszichés gátak oldódjanak, hogy a nőkben elkezdjen megszületni az Anya. A szülésfelkészítő csoport utolsó alkalma egy szülésáldó ünnep, amely lezárja a csoportfolyamatot és szülésre bocsátja a kismamákat.

Felhívják a figyelmet, hogy a csoport lelkigondozói szemléletű szülésfelkészítő, nem szülészeti, egészségügyi tematikájú, így egészségügyi kérdések megbeszélésére nem nyílik lehetőség – ez alól egyedüli kivétel a szülőszoba-látogatás. Aki egészségügyi szülésfelkészítő tanfolyamot keres, annak ajánlják a Berettyó Szülészet honlapját és szülésfelkészítőjét.

Az első két alkalmon (a szülés lélektana és fiziológiája, szülőszoba-látogatás) a jövendőbeli apák is részt vehetnek. A csoportba világnézettől függetlenül lehet jelentkezni.

A szülésfelkészítő ingyenes, az a református kórházlelkészi szolgálat és a kórház együttműködésében valósul meg. A csoport meghatározott tematikájú és zárt, az alkalmak egymásra épülnek, ezért a jelentkezőktől az első alkalom után elköteleződést várnak.

A szervezők azoknak, akiket gyermekkorukban családon belüli erőszak, abúzus ért, vagy bántalmazó kapcsolaton estek át, különösen ajánlják a szülésre való mentális felkészülést, mert ezekben az esetekben a kiszolgáltatottság érzése különösen is ijesztő lehet a korábbi áldozatok számára.

Tematika

A szülés lélektana és fiziológiája

Az első alkalommal a szülés lélektana és néhány fiziológiás jellemzője a téma, áttekintve azokat a vajúdás közbeni természetes tüneteket, amelyek ijedtséget válthatnak ki. Ezen az alkalmon lehetőség van az apákkal együtt részt venni, ugyanis az ő felkészültségük is fontos a szülés kimenetele szempontjából. A szülés lélektanát illetően a módosult tudatállapotról, a szuggesztiók szerepéről, a társas támasz jelentőségéről és a mögötte lévő hormonrendszer ismertetéséről lesz szó. Ezenkívül az elhúzódó szülés mögötti lehetséges lélektani okok és azok lelki, spirituális oldási lehetőségéinek felmutatása történik meg. Szó lesz a szülési fájdalomról és annak természetes, pszichés csökkentési lehetőségéről (amely nem zárja ki a gyógyszeres fájdalomcsillapítást). A résztvevők javaslatokat kapnak arra, hogy mit tehetnek ők maguk a saját szülésükért, és mindenki kap a kórházi betegtájékoztatókból és beleegyező nyilatkozatokból is.

Szülőszoba-látogatás

A szülészet munkatársa körbevezeti a csoportot az osztályon. Erre az alkalomra is lehet az apákkal együtt érkezni. A látogatás után beszélgetés lesz a lelkigondozóval, hogy lehetőség legyen a felvetődő gondolatok, érzések, esetleges félelmek oldására.

Az anyává válás

A harmadik alkalomtól kezdve a kismamának már egyedül kell érkeznie. A csoporttalálkozó témája az anyává válás. A csoport tagjai dolgozni fognak a saját édesanyjukkal való kapcsolatukon, hiszen számukra ő az anyaminta, akitől tudattalanul megtanulják, miként kell anyának lenni. Ezenkívül foglalkoznak az anya archetípusával, ami lehetőséget ad a negatív minták felülírására.

Én és a szülés

Ezen a találkozón a szülésről alkotott belső képpel foglalkozik a csoport. Ennek célja, hogy az esetlegesen meglévő félelmeket oldják, és a szülésről pozitív képet alakítsanak ki. Transzgenerációs blokkok oldására is lehetőség lesz.

A szülés mint erő és elengedés

Bár kevesen tudják, lélektanilag a szülés elengedés, hiszen az anya kiengedi a testéből a gyermekét. Ez gyászreakcióval is együtt járhat. Ezért a résztvevők a szülésről mint elengedésről is beszélnek, illetve gyakorlatokkal készítik fel magukat gyermekük elengedésére.

Szülésáldó ünnep

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a szülésre bocsátó ünnep. A szülésfelkészítő csoport utolsó alkalma egy ilyen keresztyén szülésáldó ünnep lesz. Ez különleges, meghatározott rituáléval rendelkező ünnep, amely segít lelkileg felkészülni a szülésre, és csodálatos élmény, örökre szóló emlék lesz. Erről az alaklomról a csoporttal való egyeztetés alapján fotó készülhet, a képeket a résztvevők később megkapják ajándékba.

JELENTKEZÉS: mikopremalexandra.reformatus@gmail.com, 06-30-722-8047.

IDŐPONT: hetente egyszer, hétfői napokon körülbelül két óra (2022. november 7., 14., 21., 28., december 5. és 12.

HELYSZÍN: Berettyóújfalu, Gróf Tisza István Kórház, szülészeti osztály, referáló.

A csoportban való részvétel feltétele egy személyes találkozás a csoportvezetővel, ahol lehetőség nyílik az ismerkedésre, valamint a személyes szempontok átbeszélésére.

A jelentkezőnek e-mailben a következő információkat kell megadnia:

  1. név,
  2. telefonszám,
  3. hányadik trimeszterben jársz,
  4. bármi egyéb, ami fontos lehet.

A megadott információkat természetesen titoktartással kezelik. A jelentkezők a beszélgetésre e-mailben vagy telefonon tudnak időpontot egyeztetni.