Oktatás

Hírek

Református Óvodák konferencia 2023, borítókép (Tiszáninneni Reormátus Egyházkerület)

Isten szeretetének megismertetése

A keresztyén értékek megőrzése és kommunikációja volt a központi témája a Református Óvodák 29. Kárpát-medencei Szakmai Találkozójának. A kétnapos konferencián huszonkilenc intézmény több mint százötven munkatársa és óvodapedagógusa vett részt.

Tovább a cikkhez
Keresztény asszonyok a családért illusztráció 2023. (f. Kapás Csilla)

„Nem bízhatjuk gépekre a nevelést!”

A rendkívül gyors technológiai fejlődés miatt eltávolodnak egymástól a generációk. A mai felnőtt társadalom mintha elveszítette volna a kontrollt a gyermekek felett, és görcsös igyekezettel próbál igazodni az új eszközök szabta kommunikációhoz – véli Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet igazgatója. A Keresztény asszonyok a családért konferencián tartott előadásában a gyermekvédelem új kihívásairól, a párbeszéd fontosságáról beszélt.

Tovább a cikkhez

További híreink

Erősíteni egymást a tudományban

A tudomány egyik alapvető módszere úgy különbséget tenni a dolgok között, hogy ráérezzünk arra a legmélyebb egységre, amiben a dolgok a teremtés folytán vannak – mondta áhítatában Balog Zoltán dunamelléki püspök, a Zsinat lelkészi elnöke csütörtökön a Károli Interdiszciplináris Akadémia 2023-as modulzáró poszterkonferenciáján, ahol az akadémia hallgatói beszámoltak arról, mivel foglalkoztak az elmúlt évben.

Nagy elődök nyomában

A Károli mindig is arról volt híres, hogy nem csupán futószalagon képzi a hallgatókat, hanem közösséget is nyújt, mentori és mentorálti viszonyrendszer alakulhat ki tanár és diák között. A most létrejövő koreai tanszék esetében is ezt tekintem a legfontosabb tényezőnek – mondja Csoma Mózes, a Károli Gáspár Református Egyetem új tanszékének vezetője, aki korábban négy évig volt Magyarország nagykövete a Koreai Köztársaságban és Észak-Koreában.

Szakmai támogatás pedagógusoknak

Az ukrajnai menekült és más hátrányos helyzetű gyermekek nevelését-oktatását végző pedagógusok szakmai támogatására indított programot az év elején a Református Pedagógiai Intézet a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány koordinálásával és az UNICEF támogatásával.

Megalakult a koreai tanszék a Károlin

Az alapító ünnepség május 15-én zajlott a Károlyi-Csekonics-palotában. A rendezvényt Szedzsong egykori koreai király születésnapjára szervezték, aki maga is sokat tett hazájában az oktatásért és a tehetséggondozásért, valamint az ő nevéhez fűződik a koreai írásmód megalkotása is. A koreai tanszék vezetője Csoma Mózes, a Károli-egyetem Keleti Nyelvek és Kultúrák Intézetének docense.

Akire Szenci Molnár örvényként hatott

Imre Mihály debreceni irodalomtörténész, reformációkutató nem csak Szenci Molnár Albert életművének egyik legnagyobb kortárs tudora, közelebb vitt minket például a Vizsolyi Biblia létrejötte rejtélyének a megoldásához is.

További tartalmak

Videók és galériák

Események