Oktatás

Hírek

Szabó András nyerte az Év Publikációja díjat a Károli Gáspár Református Egyetemen 2022 július - Fotó: Hurta Hajnalka

A magyar reformátusság első nemzedéke Wittenbergben

Miért csak a magyaroknak lehetett diáktársasága Wittenbergben? Miért tartottak nekik külön latin nyelvű áhítatot? Hogy kerültek hordókba a könyvek? Ezekre és hasonló kérdésekre kaphatnak választ interjúnkban Szabó András professor emeritustól, aki Natio Ungarica című német nyelvű kiadványáért elnyerte az Év Publikációja díjat a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán.

Tovább a cikkhez
Tatárjárás kori kincs tervásatása civilekkel_fotó Rácz Tibor Ákos.jpg

Az eltemetett múlt üzenete

Van, aki hobbiként segít a régészeknek, mást a segíteni akarás vezérel, de legtöbben az aktív kikapcsolódásért csatlakoznak a közösségi régészethez. A civilek és a régészek összefogása előrelépés az örökségvédelem számára. A Közösségi Régészeti Egyesület elnökével és alelnökével, a csömöri református gyülekezet gondnokával beszélgettünk.

Tovább a cikkhez
Debreceni Református Hittudományi Egyetem.jpg

Segítségnyújtás és eredményesség

Az intézményi hagyományoknak megfelelő tudás átadása mindig elsődleges a magyarországi református felsőoktatási intézményekben. A Károli Gáspár Református Egyetem, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem, a Pápai Református Teológiai Akadémia és a Sárospataki Református Teológiai Akadémia 2021/2022-es tanévének beszámolója.

Tovább a cikkhez

További híreink

A személyiség ereje a szolgáló hivatásokban

Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus volt a Károli Szabadegyetem vendége szeptember 28-án. A Korszellem és pszichológushivatás címmel zajló beszélgetésen szó esett a pszichológusszakma kihívásairól, a pszichológus szakokkal kapcsolatos tévhitekről, valamint a végzett fiatalok elhelyezkedésének, élethelyzetének lehetséges javításáról is.

„Ez az épület a tiétek is” – ifjúsági nap a Ráday Házban

– Azért hívtunk ide titeket, hogy olyan embereket lássatok, akik arra készülnek, hogy egész életükben Istennek szolgáljanak – mondta Balog Zoltán püspök a Ráday Napokon, az ifjúsági nap istentiszteletén. Ezen a napon a Dunamellék református középiskoláinak diákjai ismerkedhettek meg a teológushallgatók életével és a megújult Ráday Házzal.

Palota az oktatás szolgálatában

Két éve, hogy a Károlyi-Csekonics-palota – átalakítását, felújítását, XXI. századi technikával való felszerelését követően – a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának lett az épülete. Annak jártunk utána, hogy az egyetem funkcionális oktatási intézményként miként vált a tanárok, diákok otthonává.

Nélküle aligha lett volna hosszú életű a Doktorok Kollégiuma

Makkai László történész, egyetemi tanár kivételes tehetség volt, aki úgy futott be kettős karriert az egyházban és a világban, hogy a kommunista hatalom nem tudta ellehetetleníteni. A Doktorok Kollgéiuma első főtitkárának egyházi szolgálata a II. világháború után kezdődött, „miután lelkét megérintette a református ébredés”.

További tartalmak

Videók és galériák

Károlyi-Csekonics

Egy épület két arca

A 21. század és a neobarokk találkozik a Károli-egyetem legújabb épületében, a felújított Károlyi-Csekonics palotában. Lapozza végig kontrasztokkal teli galériánkat!

Tovább a cikkhez

Események

térkép no