Oktatás

Hírek

Ránk bízott ifjúság 2023, borítókép (f.Sebestyén László)

Őszintén és hitelesen jelen lenni

A felelősség, a kihívások és a megszólítás lehetőségéről beszélgettek egyházi oktatási intézmények szakemberei a Ránk bízott ifjúság elnevezésű konferencián, a Ráday Házban. Az eseménynek a fiatalok is fontos szereplői voltak. Kisfilmekben mondták el tapasztalataikat, véleményüket arról, hogy mit várnak az egyházaktól, a közösségektől, a velük való párbeszédtől.

Tovább a cikkhez
Közösségi média, gyerekek, internet, okoseszköz - Fotó: Gettyimages

Analóg szülők, digitális gyerekek

Arra törekszünk, hogy elérjük: olyan legyen a közösségi kultúra, amely nem engedi meg azt, hogy bántsuk egymást – mondja Nagy-Szakmáry Enikő az iskolai és internetes zaklatásokról. A váci Piarista Gimnázium és Kollégium iskolapszichológusa szerint a cyberbullying azért is veszélyes, mert nem lehet elbújni az elől, ha a zaklató „beleköltözik” áldozata mobiltelefonjába. A szerető család és a máshonnan nyert öröm is segíthet, ha elkerülni nem is, de csökkenteni az áldozattá válás lehetőségét.

Tovább a cikkhez

További híreink

Református felsőoktatási tájékoztató

Már elérhető az a tájékoztatófüzet, amely tartalmazza a négy magyarországi református felsőoktatási intézmény képzési lehetőségeit. A kiadvány bemutatja azokat a hitéleti és nem hitéleti szakokat, felsőfokú szakképzéseket, doktori programokat, ahová jelentkezhetnek az érdeklődők.

Megújuló online felület, átláthatóbb hitoktatás

Megújult, teljeskörűen órarendalapú lett a hittanoktatási osztály elektronikus ügyviteli felülete, a REKIR. A változásnak köszönhetően jelentősen csökkennek az egyházközségek, a hittanoktatók és a református intézmények adminisztrációs terhei. A REKIR 2.0 részleteiről Szakácsné Huszti Emmát, a hittanoktatási osztály osztályvezető-helyettesét kérdeztük.

„Harmincéves a szociális törvény, harmincéves a Károli”

Mind a szociális törvény, mind a Károli Gáspár Református Egyetem megalapítása egy olyan társadalmi igényt jelöl, amelyet létrehívásukkal kívántak betölteni. Az idén harmincéves szociális törvény fejlődésével, alakulásával leköveti a hazánkban zajló társadalmi változásokat. Az elmúlt három évtized kiértékelésére rendezett tudományos konferenciát az egyetem gazdaságtudományi, egészségtudományi és szociális kara november 22-én.

Érték, kapaszkodó, mérték

A móri Ábrahám János Református Óvoda és Minibölcsőde hálaadó ünnepe volt az utolsó abban a sorban, ahol a Magyarországi Református Egyház hatvanhat projekthelyszínen épített, bővített, újított vagy korszerűsített óvodákat, bölcsődéket, ezzel közel 3200 új férőhelyet és több száz munkahelyet is létestíve abból a 2017-es állami támogatásból, amelyet a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatalának kellett koordinálni.

Egyetemmé válhat a Sárospataki Református Teológiai Akadémia

Amennyiben a törvényjavaslatot elfogadja az Országgyűlés, 2024. február 1-jétől a Sárospataki Református Teológiai Akadémia alkalmazott tudományok egyetemeként Sárospataki Református Hittudományi Egyetem néven működik tovább. Az intézmény oktatási rektorhelyettese úgy véli, hogy az egyetemi cím egy több mint harmincéves folyamatos építkezés eredménye.

További tartalmak

Események