Küldetésünk

Hírek

gál_judit_2024_március_fotó_zelenka_attila_6

A betegség lélekformáló ereje

Ha egy beteg fel tudja tenni azt a kérdést, hogy „mi végre”, „mit munkál mindez bennem”, akkor a betegágy eszközzé válhat az Isten kezében. Ez egy olyan iskola, amit nem lehet mással helyettesíteni – vallja Gál Judit, a Református Kórházlelkészi Szolgálat vezetője, akinek munkáját Dizseri-díjjal ismerték el.

Tovább a cikkhez
Az-Élő-Ige-Éve-2024-(színes,-fehér-háttérrel)-címlap_verzió

Látsszon, segítsen, mozgasson

Isten a szavával teremti meg a világot és az egyházat. A hívők csoportjai a krisztusi kegyelembe kapaszkodva hit által Isten szövetségéhez tartoznak. A helyi gyülekezeteket Isten élő Igéje táplálja. Közösségeink önmagukon túlmutató értéket képviselnek az evangélium hirdetésével, amely megmozdít, és mélyreható változást idéz elő abban, aki hallja. A Magyarországi Református Egyház 2024-et az élő Ige évének nyilvánította, amely szorosan kapcsolódik a 2023-ra meghirdetett lelkipásztori hivatás évéhez.

Tovább a cikkhez

További hírek

Az értelmes szív

Mit jelent, ha valakire ezt mondjuk, értelmes? Azt, hogy okos és magas az intelligenciahányadosa? Esetleg fejlett az érzelmi intelligenciája? Képes lehet-e egyszerre megfontolt és értelmes döntést hozni egy ember, ugyanakkor úgy kezelni az érzelemvilágát, hogy az ne gátja, hanem a hajtóereje legyen az életének? Ehhez hasonló témákról és kérdésekről szólt idén tavasszal egy csodás kastélyparkban megrendezett konferencia, amelyre különböző felekezetű nők érkeztek az ország egész területéről.

A sakk az maga az élet

– A sakk meggyógyított, és remek kikapcsolódást nyújt – fogalmazott Bagosi Lajos sakkoktató. A nyugdíjas középiskolai tanár, tiszteletbeli óbudai presbiter és korábbi gondnok saját gyűjteményéből állított össze kiállítást az óbudai református parókián. A tárlat kétszáz éves sakkfiguráktól kezdve ritkaságnak számító táblákon át személyes emlékekig bezárólag mutatja be a sakk és egy életút sokszínűségét.

Tudunk nemet mondani?

A világhoz és az emberi kapcsolatainkhoz való alkalmazkodásban fontos szerepet játszik a megfelelési vágy. Ugyanakkor figyelnünk kell arra, hogy ez a vágy ne váljon kényszerré – hívja fel a figyelmet Mogyorósi Rebeka pszichológus. A szakember volt Molnár Ambrus vendége, akivel a megfelelési kényszerről, annak kialakulásáról, okairól és megelőzéséről beszélgettek.

Kalauz

Amikor ma folyton az olyan megállapítások igazával szembesülünk, hogy megváltozott életmódunk – a digitalizálódás, az információs túlterheltség, a felületesség, a figyelem szétdarabolódása, a teljesítménykényszer stb. – nem kínál kellő teret az olvasásnak, azt is látnunk kell, hogy mégis egyre többet „olvasunk”. Ha összeadnánk a hirdetések, a közösségi oldalak posztjai és kommentjei, a szöveges üzenetek mennyiségét, hetente kijönne abból egy Bovaryné.

Március óta református fenntartásban működik a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet

Református Pulmonológiai Centrum néven működik tovább a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet. Az intézmény munkájában a fenntartóváltás nem jelent változást, továbbra is magas szakmai színvonalon, betegközpontú szemléletben végzik feladataikat az ott dolgozók. A kórház főigazgató főorvosa, Székelyné Gálffy Gabriella elmondta, összeszokott csapattal, hazai és nemzetközileg elismert orvosokkal igyekeznek szolgálni a pácienseket. A református fenntartónak köszönhetően egy teljes állású református kórházlelkész is érkezik majd az intézetbe, hogy segítse a betegek gyógyulását.

További tartalmak

Videók és galériák

Események