A világban

Hírek

izrael_gaza_konfliktus_fotó_getty_images

Terrorcsapásból háborús konfliktus a Szentföldön

Fájó szívvel szemlélem az eseményeket, hiszen a Szentföldről van szó, ahol évezredek óta mindig is éltek zsidók és palesztinok, ahol ráadásul Jézus Krisztus megszületett, és maradéktalanul elvégezte földi küldetését – mondja Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára. Az evangélikus lelkész, aki egyúttal külügyi szakértő és a hadtudományok doktora, átfogó és pártatlan elemzését adja az Izrael elleni terrortámadással kezdődő, a zsidó állam gázai válaszcsapásával folytatódó, a világ biztonságát is érintő, új közel-keleti válsághelyzetnek, amely egyaránt szenvedést okoz palesztinoknak és zsidóknak.

Tovább a cikkhez
Balog Zoltán és Novák Katalin Pitilun 2023 október 26 - Fotó: Sándor-palota/ Bartos Gyula

Újra magyar harang szól Pitilu szigetén

– Ha megszólal a harang, Isten hív. Ha megszólal a harang, Molnár Máriára és mindazokra emlékeztet bennünket, akik Isten hívását továbbították – mondta Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke csütörtökön a Pápua Új-Guineához tartozó Pitilu szigetén, ahova magyar delegáció látogatott. A Novák Katalin köztársasági elnökkel utazó küldöttség a mártírhalált halt Molnár Mária református misszionáriusra emlékezett, és egy harangot vitt ajándékba a kis sziget lakóinak.

Tovább a cikkhez

További hírek

Nyomás alatt a keresztyének Iránban

Egyre jobban ellenőrzik és üldözik Iránban a keresztyéneket azóta, hogy a kormányzat veszélyben érzi a hatalmát az egy éve tartó tüntetések miatt. A sokszor nyugati ügynöknek tekintett keresztyéneket mondvacsinált vádak alapján ítélik el, illetve folyamatos razziákkal és fizikai erőszakkal igyekeznek félelemben tartani őket. Iránban a már az iszlám vallás megjelenése előtt is ott élő örmény és asszír keresztyén közösségek sincsenek biztonságban.

Emberevők hitre térítése

A világ egyik utolsó fehér foltjának, Pápua Új-Guineának megismerésében múlhatatlan érdemeket szerző Fenichel Sámuel és Bíró Lajos után a harmadik magyar Molnár Mária volt. A rendkívüli küldetéstudattal megáldott református asszonyt nem a felfedezők és kutatók kíváncsisága hajtotta a föld másik felére: az evangélium terjesztésének vágya, Krisztus követése küldte a kannibálok országába.

Egyház és közösség – énekesek a gejzírek és vulkánok földjén

Bolygónk egyik legészakibb fekvésű és talán ezért is a legtöbb titkot, csodát rejtő szigetén, Izlandon tizenöt ország egyházzenészei találkoztak. A kétévenként más-más országban sorra kerülő találkozókon a vendéglátó ország történetének és egyházzenei életének megismerése a cél, az idei izlandi programban viszont jelentős szerepet kapott a sziget természeti értékeinek megismerése, különleges helyek, mint a gejzírek, vízesések, gleccserek és tengerpartok felkeresése.

„A szívemre helyezte sorsukat az Úr”

Az árva gyerekek felkarolását Afrika több országában, így Malawiban is többnyire keresztyén szervezetek vállalják. A Malo a Mcherezo gyermekközpontjai menedéket nyújtanak a nehéz sorsú kicsiknek és fiataloknak. A foglakozások középpontjában az evangélium hirdetése és a gyerekek fejlesztése áll, tanulással, játékkal és szeretettel. A Malawiban szolgáló Kevezsda Szilvia misszionáriusnővel beszélgettünk a küldetéséről.

Szervezett támadásokkal próbálják megfélemlíteni a hívőket Pakisztánban

Augusztus közepén a pakisztáni Dzsaranvala térségében muszlim szélsőségesek megtámadták a helyi keresztyén közösségeket. Feldúlták templomaikat és otthonaikat, meggyalázták szent tárgyaikat, Bibliákat égettek el. Sok keresztyén otthon nélkül maradt az országban, ahol egyébként is másodrendű állampolgárként kezelik őket hitük miatt.

További tartalmak

Közel-keleti reformátusok

pakisztani_teologus_borito.jpg

„Uram, tégy engem a te békéd eszközévé!”

A harmincéves Sosheel Emanuel Pakisztánból érkezett és a következő két évben a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán fog tanulni. A lahorei születésű teológushallgatóval a pakisztáni keresztények helyzetéről, személyes meglátásairól, terveiről beszélgettünk.

Pakisztáni árvíz 2022 - Fotó: Flickr / EU Civil Protection and Humanitarian Aid / Abdul Majeed

Segítség a pakisztáni árvíz áldozatainak

Kétmillió forinttal támogatja a pakisztáni református testvéreket a Magyarországi Református Egyház. Pakisztánban az elmúlt időszakban rég nem látott méretű árvíz pusztított.

közel kelet

A Közel-Kelet keresztyén közösségei segítségért kiáltanak

A Közel-Keleten élő keresztyének helyzete egyre rosszabb, rengetegen hagyják el szülőföldjüket, ősi kultúrák tűnnek el. Ebben a helyzetben Magyarország az üldözött keresztyének megsegítésére létrehozott államtitkárságon, valamint a Hungary Helps programon keresztül próbál helyben segíteni a rászorulóknak. Ezt a munkát mutatja be az Arcok és történetek – Magyar segítség a kereszténység bölcsőjében című kötet.

További tartalmak

Események