A világban

Hírek

Kevesda Szilvia 2023. (f.Sebestyén László)

„A szívemre helyezte sorsukat az Úr”

Az árva gyerekek felkarolását Afrika több országában, így Malawiban is többnyire keresztyén szervezetek vállalják. A Malo a Mcherezo gyermekközpontjai menedéket nyújtanak a nehéz sorsú kicsiknek és fiataloknak. A foglakozások középpontjában az evangélium hirdetése és a gyerekek fejlesztése áll, tanulással, játékkal és szeretettel. A Malawiban szolgáló Kevezsda Szilvia misszionáriusnővel beszélgettünk a küldetéséről.

Tovább a cikkhez
Timkat fesztivál. Eritrea. Fotó: Pixabay

Keresztyénüldözés egy keresztyén többségű országban

„Afrika Észak-Koreája” – így is nevezik a kontinens északkeleti részén található, mintegy hatmillió lakosú Eritreát, amelynek területén a keresztyének valamivel még többen is vannak, mint a muszlimok. De ez nem jelenti azt, hogy szabadon is élhetnek: az ország ugyanis negyedik az Open Doors keresztyén szervezet azon listáján, amelyen azokat az államokat rangsorolták, ahol a legnehezebb Krisztus híveként élni.

Tovább a cikkhez

További hírek

Szervezett támadásokkal próbálják megfélemlíteni a hívőket Pakisztánban

Augusztus közepén a pakisztáni Dzsaranvala térségében muszlim szélsőségesek megtámadták a helyi keresztyén közösségeket. Feldúlták templomaikat és otthonaikat, meggyalázták szent tárgyaikat, Bibliákat égettek el. Sok keresztyén otthon nélkül maradt az országban, ahol egyébként is másodrendű állampolgárként kezelik őket hitük miatt.

„A teremtés minden része számít”

Fennállásának huszonötödik évfordulóját ünnepelte az Európai Keresztyén Környezetvédelmi Hálózat. A szervezet augusztus 31. és szeptember 3. között a dániai Roskildében tartotta nagygyűlését, amelyen mintegy huszonöt ország egyházai képviseltették magukat. Az eseményről Kodácsy Tamás református lelkipásztor, a teológiai munkacsoport vezetőjének beszámolóját olvashatják, akit a nagygyűlés a szervezet öttagú elnökségének tagjává választott.

Keresztyén múzeumpedagógusként egy egyiptomi ásatáson

Nagyon hálás vagyok az Úristennek, hogy itt élhetek Európában, Magyarországon. Mert lehet, hogy Egyiptom a Föld napos oldala, de ahogy mi élünk, a mi kultúránk, az az élet napos oldala – mondja Halászné Kapcsándi Szilvia, a pápai Pannonia Reformata Múzeum vezetője, aki három hetet töltött Egyiptomban egy magyar kutatócsapat tagjaként. Hazatérve a pápai múmiát a szakterületén hasznosítja.

Hawaii keresztyén emlékeit megtépázta a tűz, de a közösségek erősek maradtak

A Hawaii-szigetekhez tartozó Mauin augusztus 8-án csaptak fel a lángok, amelyek a száraz bozótosban és erős szél miatt rendkívül gyorsan terjedtek, és hamarosan elérték a lakott területeket is. Lahaina, az egykori Hawaii Királyság fővárosa, amely az állam keresztyén történelmének fontos színhelye is egyben, szinte teljesen elpusztult.

Egyre nehezebb helyzetbe kerülhet a maroknyi keresztyén Nigerben

Az utóbbi hetekben azzal került be a hírekbe a Száhel-övezeti ország, hogy a demokratikusan megválasztott vezetést katonai puccs döntötte meg. A káosz következtében a Nigerben egyébként is erősödő iszlamista jelenlét feltehetően fokozódni fog, amely kifejezetten veszélyes lehet a helyi keresztyének számára.

További tartalmak

Közel-keleti reformátusok

pakisztani_teologus_borito.jpg

„Uram, tégy engem a te békéd eszközévé!”

A harmincéves Sosheel Emanuel Pakisztánból érkezett és a következő két évben a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán fog tanulni. A lahorei születésű teológushallgatóval a pakisztáni keresztények helyzetéről, személyes meglátásairól, terveiről beszélgettünk.

Pakisztáni árvíz 2022 - Fotó: Flickr / EU Civil Protection and Humanitarian Aid / Abdul Majeed

Segítség a pakisztáni árvíz áldozatainak

Kétmillió forinttal támogatja a pakisztáni református testvéreket a Magyarországi Református Egyház. Pakisztánban az elmúlt időszakban rég nem látott méretű árvíz pusztított.

közel kelet

A Közel-Kelet keresztyén közösségei segítségért kiáltanak

A Közel-Keleten élő keresztyének helyzete egyre rosszabb, rengetegen hagyják el szülőföldjüket, ősi kultúrák tűnnek el. Ebben a helyzetben Magyarország az üldözött keresztyének megsegítésére létrehozott államtitkárságon, valamint a Hungary Helps programon keresztül próbál helyben segíteni a rászorulóknak. Ezt a munkát mutatja be az Arcok és történetek – Magyar segítség a kereszténység bölcsőjében című kötet.

További tartalmak

Események