A világban

Hírek

CEC-COMECE sajtótájékoztató 2024. június 24. Budavári Evangélikus Gyül. gyülekezeti terme - Fotó: Fotó: Lambert Attila/Magyar Kurír

Keresztyén értékekért az Európai Unióban

Budapestre látogatott az Európai Egyházak Konferenciájának és az Európai Unió Püspöki Konferenciái Bizottságának a küldöttsége, hogy a magyar kormánnyal megbeszélést folytassanak a keresztyén értékek megőrzéséről, illetve az állam és az egyház viszonyának rendezéséről. Magyarország hamarosan átveszi az Európai Unió soros elnöki posztját, a két szervezet vezetése pedig sokat remél a féléves magyar elnökségtől.

Tovább a cikkhez
2024 KRE iraki keresztények - Diana városánál

Élő hit az üldöztetésben

A félelem a keleti keresztyének életének része. Az Irak kurdisztáni részére menekültek mostanra berendezkedtek egy új életre. Bár a térségben megbecsült közösségnek számítanak, jövőjükre mégis bizonytalanul tekintenek. Az iraki keresztyénüldözés tizedik évfordulója alkalmából látogatott Irakba a Károli Gáspár Református Egyetem nemzetközi tanulmányok szakos hallgatóiból álló delegáció. Az úton szerzett benyomásaikról beszélgettünk a küldöttség két tagjával.

Tovább a cikkhez

További hírek

Ligonier-konferencia, Belfast

Hisszük-e, hogy üdvösségünk Krisztusban, Isten irántunk megnyilvánuló kegyelmén nyugszik? Igaznak tartjuk-e, hogy Jézus Krisztus halálával szerzett engesztelése és feltámadása által megbékélhetünk a Szent Istennel és egymással? A többi között ezekre a kérdésekre keresett választ a Ligonier Ministries három meghívott előadója, Sinclair Ferguson, Mark Johnston és Paul Levy a Krisztusban kiválasztva című konferencián, Észak-Írország esős fővárosában, Belfastban június végén.

Tanulságok a felső szobából

Ha egy lelkipásztor kincsként őrzi Isten Igéjét, az ő jelenlétében prédikál és egyházának szenteli magát, kitörölhetetlen nyomot hagy maga után – Sinclair Ferguson skót teológust szólaltattuk meg a konferenciához kapcsolódva.

Ha elég hitünk van, akkor semmi okunk a félelemre

Május elején Budapestre látogatott gyülekezetével Semko Koroza, a Lengyel Református Egyház püspöke. Az egyházi vezető beszélt a lengyel–magyar barátságról, az egyház valódi feladatáról és arról, mit jelent és mit nem a „keresztyénség védőbástyájának” lenni. A püspökkel a Parókia portál készített interjút.

Úgy táncolunk, ahogy a keresztyénüldözők fütyülnek

Lerombolt templomok és házak, meggyilkolt papok, lelkészek és apácák, elárvult gyerekek és szétszakadt családok – az üldözött keresztyéneket általában csak akkor kezdjük támogatni, amikor már megtörtént a baj – vallja Asif Mall, a Mordecai Ministries International alapítója és vezetője. A pakisztáni születésű, de brit állampolgárságú férfi azért kezdte el a keresztyénüldözés ellen küzdő szolgálatot, hogy a gondoknak elébe menve segítsenek. Legutóbb például Pakisztánból mentettek ki fiatalokat, egyikükkel találkozhattunk is, de a biztonsága érdekében csak Eszterként fogunk rá hivatkozni.

Zarándokút a koptok földjén

Jó dolog, ha az ember nemcsak beszélgetni, hanem imádkozni is tud a munkatársaival. A Károli Gáspár Református Egyetem karainak oktatói közül két éve spontán létrejött egy imakör. Tagjai rendszeresen találkoznak, beszélgetnek, imádkoznak, legutóbb pedig elhatározták, hogy közös zarándokútra mennek Egyiptomba, megismerkedni az ottani keresztyén közösséggel, a koptokkal, közben pedig egymással és Istennel is. Az ötlet a pszichológia szak egyik egyiptomi hallgatójától származik, aki számos tanácsot adott hazájával kapcsolatban, és el is kísért bennünket az út egy részén.

Az igazi Homo Deus

Az emberiség hosszú ideje fáradozik különböző gépek megteremtésén: az egyszerűbb számítási műveletek elvégzését megkönnyítő számológépektől a II. világháború feltörhetetlennek vélt enigmájával titkosított üzeneteket dekódoló gépezeten át egészen napjaink összetett, nagy mennyiségű adatot feldolgozni képes és akár öntanulást alkalmazó megoldásaiig. A soha nem látott technikai fejlődés azonban olyan etikai problémákhoz vezet, amelyekhez mi is hozzászólhatunk, és ehhez nem szükséges a mesterséges intelligencia kutatójának lennünk – vallja bioetikusként John C. Lennox.

További tartalmak

Közel-keleti reformátusok

pakisztani_teologus_borito.jpg

„Uram, tégy engem a te békéd eszközévé!”

A harmincéves Sosheel Emanuel Pakisztánból érkezett és a következő két évben a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán fog tanulni. A lahorei születésű teológushallgatóval a pakisztáni keresztények helyzetéről, személyes meglátásairól, terveiről beszélgettünk.

Pakisztáni árvíz 2022 - Fotó: Flickr / EU Civil Protection and Humanitarian Aid / Abdul Majeed

Segítség a pakisztáni árvíz áldozatainak

Kétmillió forinttal támogatja a pakisztáni református testvéreket a Magyarországi Református Egyház. Pakisztánban az elmúlt időszakban rég nem látott méretű árvíz pusztított.

közel kelet

A Közel-Kelet keresztyén közösségei segítségért kiáltanak

A Közel-Keleten élő keresztyének helyzete egyre rosszabb, rengetegen hagyják el szülőföldjüket, ősi kultúrák tűnnek el. Ebben a helyzetben Magyarország az üldözött keresztyének megsegítésére létrehozott államtitkárságon, valamint a Hungary Helps programon keresztül próbál helyben segíteni a rászorulóknak. Ezt a munkát mutatja be az Arcok és történetek – Magyar segítség a kereszténység bölcsőjében című kötet.

További tartalmak

Események