Boldoggá tenni, nem csak lenni

Agapé, filia, erósz, három görög szó, amelyet a szeretet-szerelem szóval fordíthatunk le. Komjáthy Károly házassággondozó szerint az erósz és azzal együtt a szexualitás az isteni, feltétel nélküli szereteten (agapé) és a barátságon (filia) belül helyezkedik el, onnan kikerülve azonban könnyen megsérülhet. A szeretkezés lényege pedig az, hogy a házastársunkat tegyük boldoggá. Több mint húszévnyi házassággondozói tapasztalatát osztja meg velünk.

komjathy karoly SL

„Első alkalom csak egyszer van az életben, nagyon igaz ez a szexre”

Fotó: Sebestyén László

Hogyan lehet a keresztyén szexuális nevelésben a tiltás helyett az isteni szabadságot hangsúlyozni?

Isten arra törekedett a világ megteremtésének és megváltásának a történeteiben, hogy kifejezze a szeretetét az ember felé. Sokan félreértik az isteni tiltásokat, amikor úgy gondolják, azok a büntetést szolgálják. Nem, az Úr ezekkel az érdekeinket helyezi előtérbe, nekünk akar jót. Ám mivel az önzésünk elhomályosítja a látásunkat, ezt sokszor másképpen fogjuk fel. Ha a tinédzser megérti Isten szeretetének a lényegét, akkor a törvényeinek a szabadságát is meg fogja.

Ciki-e harmincévesen szűznek lenni?

Sok lány, fiatal hölgy szenved ettől az érzéstől, valószínűleg a közösségi nyomás miatt. Ma úgy gondolják, hogy a szüzesség elvesztése egyenjogúsági kérdés: akkor vagyok egyenrangú a férfiakkal, ha hasonlóan élek, mint ők, ha ők megengedhetik maguknak a szabados életvitelt, akkor én is. Ez nem tudatos. A szüzesség elvesztése Isten tervében a házasságon belül történik, emiatt nem kínos, hiszen elvesztése nem cél, hanem a házasságon belüli eszköz egymás boldogítására. Ezzel már félig azt a kérdést is megválaszoltam, hogy van-e létjogosultsága a házasság előtti szexnek.

…és férfiként?

A csoportnyomás a fiatal férfiakra is erősen hat, ráadásul hajtja őket a versenyszellem. Mindenben, a felnőtté válásban is megelőzni a többieket, esetleg zsákmányként megszerezni a nőt, ezzel próbálják egymás szemében növelni a tekintélyüket. Ennek semmi köze a valódi párkapcsolathoz.

Mi lenne a válasz második fele erre a fel nem tett kérdésre?

Isten tervében a házasság hármas szövetség, amelyet két ember az ő nevében megköt. Megteremtésünkkor Isten belénk kódolta törvényeit, tudattalanul is hat ránk. Első alkalom csak egyszer van az életben, nagyon igaz ez a szexre. Ha az első aktus nem a házasságban történik, akkor az összetartozás, az egymáshoz ragaszkodás érzéséből, a párkapcsolatot erősítő tényezők közül kimarad az egyik legerősebb láncszem. Túl sok korábbi szexuális kaland, szakítással végződött kapcsolat után a hozzászokás miatt gyengülhet a késztetés, az ingerek ereje, és a háttérben állandóan ott lebeghet az újabb kudarctól való félelem. Másrészt a következő kapcsolatokban elkezdenek összehasonlítani. A másikkal jobb volt, más volt a szex, az előzővel megszerzett szexuális tapasztalatokat próbálom a házasságomban alkalmazni, ám sikertelenül. Elvárásokat támaszt az új párjával, ugyanakkor kételyei támadnak magával szemben is, megfelel-e a házastársának a megszerzett szexuális szokásrendjével. Sőt, olykor a nőnek azért van lelkiismeret-furdalása, mert nem a férjével veszítette el a szüzességét.

A férfiakat ez miért nem zavarja?

A férfiaknál a szexualitás sokkal inkább technika, testi történés, ellentétben a nőkkel. A teremtéskor Ádámhoz Isten odavitte az állatokat, de a férfi nem talált magához illő társat, azonban amikor Évát mutatta meg neki, Ádám felkiáltott: „Ez most már csontomból való csont, testemből való test.” A férfi számára a szex eleinte külsőségeken alapul, meglát egy nőt és megkívánja. Ennyi a szexuális indíttatása. Gondolkodása dobozszerű, szereti egymástól elválasztani a dolgokat, egyik dobozban a szex, másikban a munkahely, a harmadikban az autó. Mi így működünk. A nők egyszerre koncentrálnak minden területre, ez azzal is jár, hogy összekötik azokat. Elsősorban harmóniára vágynak a párjukkal, számukra csak a lelki és kommunikációs összhang után jöhet a testiség. Hozzá kell tenni, a már említett egyenjogúsági vágy miatt egyre több hölgy hallgat az ösztöneire.

komjathy karoly SL

„Isten előtt a feleségemmel egynek számítunk”

Károly és felesége, Éva

Fotó: Sebestyén László

A bibliai korban még tinédzserként házasodtak az emberek. Ma már ez elképzelhetetlen. Az önmegtartóztatás jegyében milyen keresztyén életmodellt javasolna?

Pál azt írja a korinthusiaknak: „A férj teljesítse kötelességét felesége iránt, hasonlóan a feleség is a férje iránt. A feleség nem ura a maga testének, hanem a férje; ugyanúgy a férj sem ura a maga testének, hanem a felesége.” Ez azt is jelenti, hogy Isten előtt a feleségemmel egynek számítunk. Hogyha előtte is éltem szexuális életet, ki számít a páromnak? Előfordul, hogy egy férfi első látásra kívánatosnak érez egy nőt. Német lelkigondozó ismerősöm így kezeli ezeket a helyzeteket: „Hú, de szép nő! Megkérem Istent, áldja meg az életét.” Persze nehéz elterelni a figyelmet, viszont ha meg akarja őrizni a tisztaságát a házasságra, hasonló megoldásokat kellene alkalmaznia. A fiatal férfiak különösen hajlamosak arra, hogy a szexualitás álljon életük középpontjában, főként ha nem foglalják le magukat más hasznos tevékenységgel, például a sporttal. Az identitásválság miatt nincs kapaszkodási pontjuk, nincs saját világnézetük, életszemléletük. Vágyaikat a kultúra és a reklámok határozzák meg, ennek következménye az önmegvalósítás, különböző tárgyak megszerzése, az énem kiemelése, az egoizmus.

Ezek a gyakorlatban talán nem is annyira elítélendő dolgok: diploma megszerzése, lakhatás, anyagi biztonság megteremtése. Mindez időbe telik. Ezek a tényezők tolják ki a házasságkötést a keresztyén fiataloknál is.

Eltolódott a hangsúly. Idővel mindenki kénytelen lesz szembesülni saját értékrendjével, mi számára a legfontosabb. Természetes, hogy ezeknek a megszerzése sok energiát, időt vesz el, így a házasságkötés is kitolódik. Ha így folytatódik, hová fog még? Mai világunkban a nők számára különösen probléma az önfeláldozás kérdése. Nehéz eldönteni: család vagy karrier? Nem vállalkoznék arra, hogy mások helyett hozzak döntést. Csupán annyit tehetek, hogy felvetem a problémát. Németországban és a fejlettnek nevezett világban általában sokan úgy oldják meg ezt, hogy nem akarnak gyereket, sőt nem akarnak házasságot sem, csak gondot jelentene. Egyre általánosabb ez a hozzáállás.

A keresztyének között azért nem jellemző…

Nem kellene, hogy az legyen, mégis beszivárog hozzánk ez a mentalitás.

Lépjünk vissza a jegyességig! Paráznaság esetükben a petting?

A Bibliában kifejezetten nincs szó róla, mivel azonban szorosan része a szexuális életnek, ezért Isten nemi életre vonatkozó útmutatása érvényes rá is. A Biblia szellemisége szerint minden házasságon kívüli szex paráznaság. Ebből a szempontból nincs nagy jelentősége annak, hogy történik-e behatolás vagy más jellegű szexuális tevékenység zajlik.

Komjáthy Károly nyugdíjas gyógypedagógus. Isten kegyelmét negyvenévesen fogadta el. Feleségével több mint húsz éve a Bibliai Házassággondozó Szolgálat munkatársa, máig aktív házassággondozók. Két felnőtt gyermek szülei.

Egyre nagyobb teret kap kultúránkban az önkielégítés. Mit mond erről a Szentírás?

A Biblia önkielégítésről, vagy inkább annak látszó dologról Mózes első könyvében Onán történetében ír, ahol nem tér ki a fizikai cselekedet megítélésére. Az önkielégítés öncélú, személytelen, nem csak a házasság előtt, gyakran a házasságban is komoly következményei vannak. A Biblia szerint a szexnek a házasságban van a helye, így minden szexuális tevékenységnek pedig a párommal együtt. A férfiban él egy kép az ideális nőről, akár részletesen megfogalmazva: milyen a haja, a szeme, mekkora a termete. Ritka esetben talál ennek a képnek tökéletesen megfelelő házastársat, mégis megszereti a leányt, közel kerül hozzá, házasságra lép vele, és élik a normális szexuális életüket. Viszont önkielégítésnél nem szokott elmaradni a pornográfia, amely üzlet, a hátterében a vállalkozók meggazdagodása áll, ezért mindent megtesznek, hogy tökéletes nőként adják el a modelleket, színésznőket. Hogyha egy férfi ilyen képekben, videókban találja meg azt a fajta nőt, aki sokkal közelebb áll a benne élő ideálhoz, mint a felesége, egyszerűen rászokik, mivel kielégülést nyújt neki. Méghozzá gyors, felelősség nélküli kielégülést, hiszen itt nem kell törődnie azzal, ami Isten terve, hogy a párjának nyújtson örömet, ne csak magának. Az önkielégítés hosszas gyakorlatával az idegpályák úgy módosulhatnak, hogy megrövidül az ejakulációhoz vezető idő. Ez úgy hathat vissza a házasságra, hogy a férj nem képes elég önuralmat tanúsítani, amikor a párjával szeretkezik. Gauss-görbével ábrázolva a férfiak orgazmusa hirtelen magasba törő tüske, azonban a nőké sokkal laposabb ívben megy fel, hosszabb ideig tart és cseng le. A férfinak gyakran önuralmat kell tanúsítania, hogy a párjával együtt érje el az orgazmust. Az önkielégítés a nők esetében sem kevésbé önzés.

Kell-e tanulni a szeretkezést a házasságban?

Feltétlenül. Nemcsak hogy tanulni kell, a házaspárnak egymást kell megtanítania. Gyakori probléma, hogy a nők nem mondják el párjuknak, mit várnak el szeretkezés közben, ezért nem jutnak el az orgazmusig. A férfi – nem csak az esetleges önkielégítés miatt – általában hamarabb éri azt el, a nő számára ez azonban nemcsak testi, hanem sokkal komplexebb történés. Fokozza a bajt, hogy a feleségek gyakran eljátsszák az orgazmust, így a férjek azt gondolják, minden rendben van. Súlyos hiba. A nőknél az esti együttlét még nappal elkezdődik, a házaspár közötti lelki harmónia alakulásával és fejlődésével. Ha egy férfi szeretne este szeretkezni, kezdje a reggelt azzal, hogy a neje mellett elmenve végighúzza a hátán a kezét, megsimogatja mosogatás közben, szép szavakat mond neki. A nőnél több erogén zóna van, mint a férfinál. Fontos a test egyes részeinek ingerlése, azonban személyenként változik, milyen arányban. Ha a házaspár kommunikációjában nem képes eljutni ezek megbeszéléséig, komoly gondjaik lesznek.

Nem önzőség ilyen helyzetben magunkról beszélni?

Nem. A házasságban együtt átélt örömben az a legszebb, hogy mindkét fél orgazmusát növeli párjának az élvezete. Ezzel inkább megajándékozom a páromat. Férfiként mondom ezt, hiszen nekünk kevésbé van ezzel problémánk.

Az orvosok a veszélyeztetett várandósoknak sok esetben nem ajánlják a szexuális együttlétet. Hogyan teheti a pár könnyebbé ezt az időszakot?

Ekkor helyénvaló a petting, hiszen házasságon belül vagyunk, ez is szexuális tevékenység, kielégítést nyújt, lelki és testi értelemben egyaránt. Fontos, hogy a páromat tegyem boldoggá.

komjathy karoly SL

„A nőknél az esti együttlét még nappal elkezdődik, a házaspár közötti lelki harmónia alakulásával és fejlődésével”

Fotó: Sebestyén László

Lehet szexuális öröm nélkül élni a házasságban?

Ha nem csupán névházasságról beszélünk, ez hosszú távon válsághoz vezet, mivel a házasság képletesen vett épületéből egy fontos szint kimarad. Sokan alapként tekintenek rá, pedig a szex nem lehet egy életen át ugyanolyan összetartó erő, ugyanakkor rendkívül fontos része, ha nem is az alapja, de a teteje a háznak, nehogy beázzon.

Némely nők szülés után testük megváltozása miatt kerülnek szexuális válságba.

Lehet, a hölgy úgy érzi, így már nem fogja kívánni a férje, ezért fontos, hogy erről milyen visszajelzést kap a párjától. Ez azért nehézség, mert a férfiak szexualitása elsősorban látványfüggő, megtörténhet, hogy bár vágyik a szeretkezésre, mégsem kívánja a feleségét, viszont ettől még nem szereti őt kevésbé. Ilyenkor a kapcsolatot közös programokkal fűzhetik még szorosabbá. Ha olyan visszafordíthatatlan változásokon megy keresztül, amelyet a pár nem tud kezelni, érdemes házassággondozó tanácsát kérni. Amennyiben a lelki kapcsolat elég szoros, a pár a testi problémákon is átsegítheti egymást.

A szexuális életben mi a nagyobb probléma, a minőség vagy inkább a gyakoriság?

Mindkettő. A gyakoriság amúgy is személyfüggő. Némelyek naponta kétszer szeretnének, mások hetente kétszer, a két esetet nehéz összeegyeztetni. A házaspárok a stresszes életmód miatt kevesebbet vannak együtt, ezért is hangsúlyos a minőség. Ezt akadályozza az információhiány, nem tudják, hogyan szerezhetnének minőségi örömöt a másiknak, mit szeretne, hogyan szeretné a másik. Ennek az eredményeként sem mennyiségileg, sem minőségileg nem elegendő és kielégítő a szexuális élet. A generációk egyre nagyobb hajszoltságban élnek, az említett példa leginkább a fiatalokat érinti. Feltűnő folyamat manapság, hogy náluk mintha megfordulna a trend, korábban a férfiak szorgalmazták nagyobb arányban a szexuális együttlétet, manapság a nők. Továbbá az információt a párok sok esetben pornóból gyűjtik, amit nem lehet a valóságban használni.

Honnan kellene keresztyén fiatalként informálódni?

Létezik keresztyén szexuális jellegű irodalom. Vannak házassággondozói szolgálatok, továbbá ott a lelkigondozás lehetősége is.

Mi lenne a szeretkezés felső korhatára?

A matuzsálemi kor. Csak tréfáltam! Semmilyen felső határ nincs. Sokan azt gondolják, az idősebb párok nem élnek szexuális életet, ez óriási tévedés. A tapasztalattal rendelkező, egymást szerető házasok még minőségibb szexuális életet élnek, mint korábban. Feleségemmel beszélgettünk olyan hetven fölötti házaspárral, akik úgy fogalmaztak: „Az a baj, most már csak egy héten háromszor szeretkezünk.”

A témához kapcsolódó irodalom:

  • Ed Wheat–Gaye Wheat: A boldogság titkai (Szexuális életről házasoknak)
  • Ed Wheat–Gloria Okes Perkins: Szerelemről minden házaspárnak
  • James Dobson: Amit a feleségekről a férjeknek tudni kellene
  • Linda Dillow: A társ… (Feleségek könyve)

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!