Előtérben az énekeskönyv megújítása

Négy éve zajlik új énekeskönyvünk előkészítő munkája. A Zsinat által életre hívott Énekeskönyv Bizottság október 24–27. között Budapesten rendez konferenciát az új énekeskönyv témakörében Megőrzés és megújítás címmel. A program érdekes színfoltja lesz a mai európai énekeskönyvek bemutatása. Bódiss Tamást, az Énekeskönyv Bizottság előadóját és a konferencia szervezőjét erről is kérdeztük.
Mi a konferencia fő célja, üzenete?

Szeretnénk a kántorok, lelkipásztorok, presbiterek, gyülekezeti tagok figyelmét az új énekeskönyvre irányítani, másrészt fontos meglátni, milyen szerepe van az énekeskönyvnek ma, hogyan használják azt mások az istentiszteleteken.

képA holland reformátusok új énekeskönyve pár hónapja jelent meg. Hol mutatták be és miért érdekes ez nekünk?

A Nemzetközi Himnológiai Társaság (IAH) nemrégiben Amszterdamban megrendezett konferenciáján ismerhettem meg a gyűjteményt, amely nemcsak a reformátusoké: a közismerten szétszakadozott holland protestantizmuson belül tíz egyház – így a lutheránus is – használja az új énekeskönyvet.

Először volt a közös liturgia és aztán az énekeskönyv?

Igen. A liturgiás könyv immár tizenöt éves, de még korábbi a felismerés, hogy az istentisztelet nemcsak tanító jellegű alkalom. Ha a Bibliában ezt olvassuk: „Jöjjetek el, boruljunk le...", akkor tegyük is meg ezt valóban! Ehhez azonban átgondolt rend kell. Az új Liedboek – nevezzük nevén! – műfajában és formájában sok újdonságot hozott: olyan formákat és énekeket, amelyek által dinamikusabbá válhat az istentisztelet. Vannak refrénes vagy más visszatérő formájú énekek, és hasonló a törekvés a svájci énekeskönyvben is. Mindez az istentisztelet dialógusjellegét segíti, amely Isten megszólításának és a közösség – illetve ezen belül az hívő ember – válaszának váltakozására épül. Ennek fontos eszköze az énekeskönyv.

Egyebekben az istentisztelet liturgiája maradt?

A liturgia felépítésében és tagoltságában elég világosan az óegyházi modell ismerhető fel, de talán még erősebb a mindennapi istentisztelet – vagyis a napszaki áhítatok – jelentőségének felismerése. Életünk úgy válhat istentiszteletté, ha napjainkat is átszövi az imádság, és ennek is megvan a megfelelő formája. Valaki úgy fogalmazta, hogy a lelkünknek is szüksége van a higiéniára, nemcsak a testünknek. A napi tisztálkodáshoz hasonlóan fontos a napszaki imádságoknak a rendje, erre is példát mutat majd a konferencia.

Mondhatjuk, hogy ez egységesítő könyv?

Egység a sokféleségben. Olyan egységet alkottak, amelyben mindegyik egyház megtalálja a sajátját, ugyanakkor azt is megismerheti és használatba veheti, ami a másikkal összeköti, amit érdekes módon elsősorban a közös istentiszteleti formákban találtak meg.

Fekete Ágnes, Kép: Sereg Krisztián

A konferenciáról bővebben az alábbi linkeken olvashat: 
http://www.reformatus.hu/mutat/8735/
  http://www.egyhazzene.reformatus.hu/

 

Az interjú megjelent a Reformátusok Lapja 2013. október 20-i számában