Közös siker

Mester és tanítványa

Mészáros Jázon, a Bocskai István Református Oktatási Központ Egressy Béni Művészeti Szakgimnáziumának 11. osztályos tanulója is bekerült a Virtuózok nemzetközi elődöntőjébe. A 17 éves fiú három zenésztársával képviseli Magyarországot a nemzetközi mezőnyben. A Virtuózok az első magyar fejlesztésű komolyzenei tehetségkutató műsor, amelyben idén a visegrádi négyek mellett Horvátország is részt vesz. Mészáros Jázon 7 éve játszik klasszikus klarinéton, néptáncol, úszik, és éli a középiskolások hétköznapi életét. Tehetsége megkérdőjelezhetetlen, hogy merre repíti őt a talentum, még kérdés.

A Jázon görög mitológiai eredetű férfinév, jelentése gyógyulást hozó. A klarinét gyógyít?
Igen. Legalábbis az én lelkemet biztosan, és örülök, ha klarinétjátékommal mások lelkét is gyógyítom.

Kedvenc magyar klarinétművészed?
Elsőként a tanárom, Varga István. Azonban nagy tisztelője vagyok a nemrég elhunyt Kovács Béla klarinétművésznek, zenepedagógusnak, és szívesen hallgatom Rumy Balázs és Klenyán Csaba klarinétjátékát is.

Külföldi?
Több klarinétművészt is követek, leginkább francia és olasz zenészeket. Thomas Gottschalk, a döntő egyik műsorvezetője nyilatkozta, hogy sokan különbséget tesznek a klasszikus zene és a szórakoztatás között, pedig nincs különbség.

Neked mit jelent a zene?
A zene művészet. Egyfajta kifejezésforma: az érzések átadása, az emberek boldogabbá tétele, vagy legalább az, hogy megértsék azt, ami bennem van. A néptánc is épp olyan fontos számomra, mert abban az öröm mellett bánatot is közvetítünk. A klasszikus zenében minden visszatükröződik, sok minden kifejezhető, akár lázadás vagy mély érzelem is. Én ebben is csak önmagamat szeretném adni.

Mészáros Jázon

Mészáros Jázon, a Bocskai István Református Oktatási Központ Egressy Béni Művészeti Szakgimnáziumának tanulója, a Virtuózok nemzetközi elődöntőse

Fotó: Hurta Hajnalka

Milyen zenei műfajt hallgatsz még szívesen?
A legtöbbször és a legtöbbet klasszikus zenét hallgatok, de szívesen veszem a népzenét, népzenei átírásokat, a török és indiai muzsikát.

A népzenekedvelés mellett ott a néptánc.
Még óvodában beírattak tánctanárhoz a szüleim, mivel ki lehetett próbálni, és én megszerettem ezt a mozgásformát. Azóta, több mint 14 éve táncolok a Csillagszemű Táncegyüttesben. Hároméves korom óta úszom is, nagyon jót tesz a tüdőnek. A fúvós hangszerek a test ritmikus szerveivel, a tüdővel és a szívvel köthetők össze, a tüdőkapacitás nagyon fontos ezeknek a hangszereknek a megszólaltatásában.

A nemzetközi verseny egyszemélyes szuperzsűrije Plácido Domingo operaénekes-karmester. Izgulsz?
A versenynek pontosan az a lényege, hogy ne az izgalmakra gondoljunk, oda kell tennünk magunkat, hiszen örömből zenélünk. Itt nem a megfelelési kényszer van előtérben, hanem a zene élvezete. Hiszek abban, hogy sikerülni fog, a zene élvezetével a kamerák kihozzák belőlem azt, amit eddig.

A Virtuózok zsűrijében a hazai komolyzenei élet legelismertebb képviselői foglalnak helyet. A produkciód után Kesselyák Gergely karmester, operarendező annyit mondott: a játékodból érződik, hogy „kiegyensúlyozott személyiség” vagy. Az vagy?
Szerintem igen, bár ezt majd bebizonyítja az élet. Én bízom Kesselyák művész úr értékítéletében.

Virtuózok V4+

A Virtuózok a Magyar Televízió komolyzenei tehetségkutató versenysorozata. A produkció célja a tehetségkutatás mellett az, hogy minél szélesebb körben ismertesse és szerettesse meg a klasszikus zenét a nézőkkel. 2020-ban a Virtuózok a nemzetközi színtérre is kilépett, magyarok mellett már a másik három visegrádi ország és Szerbia versenyzői is szerepeltek. Idén Horvátország csatlakozott a visegrádi négyekhez.

A nemzetközi sorozat idén a visegrádi négyek országai és Horvátország tehetségeit kutatja. Mit vársz a versenytől?
Nekem az volt a nagy álmom, hogy kapjak egy kis hegedűt ebben a műsorban. Minden más már a „finálé”. Ha nem kapok díjat, az sem fog megrázni, ha kapok, annak nyilván nagyon fogok örülni. Azért lépek színpadra, hogy zenéljek. A verseny csak plusz töltést ad.

Református intézményben tanulsz. Milyen kötődésed van az egyházhoz?
Keresztyén család a miénk. A bátyám, a húgom is zenél, rengeteget dolgozunk, és nagyon sok fellépésünk van. Amikor időnk engedi, eljárunk istentiszteletre, tartunk közös imádkozásokat. Most, adventben és karácsonykor biztosan fogunk közösen is zenélni.

Peller Mariann, a Virtuózok alapítója mondta: szuper-showt mindenki tud produkálni, de tehetséges gyerekeket csak kiváló tanárok tudnak nevelni. Varga István a fiatal virtuóz, Mészáros Jázon felkészítő tanára, a Bocskai István Református Oktatási Központ Egressy Béni Művészeti Szakgimnáziumának klarinétművész tanára. Amikor megkérdeztem Jázont, ki a kedvenc klarinétművésze, kapásból önt említette. Könnyű dolga van Jázonnal?
Nemcsak zenében, hanem szinte mindenben kivételes, egyedi adottságú, nagyon tehetséges, kreatív fiatalember. És én nemcsak könnyen dolgozom vele, de minden tanár kollégámnak ilyen diákot kívánok.

Varga István

Varga István, a fiatal virtuóz, Mészáros Jázon felkészítő tanára, a Bocskai István Református Oktatási Központ Egressy Béni Művészeti Szakgimnáziumának klarinétművész tanára

Fotó: Hurta Hajnalka

Ön nevezte be a fiatalembert a megméretésre?
Együtt gondolkodtunk, több szempont is vezérelt bennünket. Kicsit a sporttal tudnám összehasonlítani, az olimpiákkal. Mi is hosszú távra tervezünk, azaz van egy előremutató terv, és azon belül kisebb lépcsőfokok. Jázon tizenegyedikes tanuló, még legalább két éve van az egyetemi felvételiig. Az elsődleges célja bejutni a Zeneakadémiára vagy más hasonlóan színvonalas zeneművészeti egyetemre, és ehhez most rengeteg megméretésre van szüksége, hangversenyekre, koncertekre. Jázon bejutott a legjobb négy közé, de óriási dolog volt, hogy Knyazoviczky Linett és Petrik Balázs – akik szintén tanítványaim – is eljutottak a tehetségkutató tévés fordulójáig. 250 nagyon tehetséges fiatal muzsikusból ötven versenyzőt választottak ki, és ebből a félszázból az iskola három tanulója is csodálatosan teljesített. Bármilyen eredmény születik, az a legfontosabb, hogy a szerzett tudást és tapasztalatot senki nem veheti el tőlük.

A hazai zsűri egyik tagja, Bogányi Gergely zongoraművész a televíziós műsorban külön megköszönte a zongorakíséretet, ahogy ő fogalmazott, az „együtt játékot”. Mennyit gyakorolnak közösen?
Mindenképpen ki kell emelnünk Miskei László nevét, ő a zongoristánk, a korrepetitor. A megméretés előtt a mi kis műhelyünkben biztos volt legalább ötven próbánk. Csak úgy engedek versenyre vagy koncertre egy produkciót, ha az megérett a bemutatóra. Azt, hogy eljutottunk ide, kemény műhelymunka előzte meg. A Virtuózok egyfajta show-műsor, olyan műsorválasztást igényel, amely a klasszikus irodalomnak a színpadra termett változatát kedveli. Kovács Béla „Ich begrüsse Sie, Herr Johann Strauss című szerzeménye volt erre a legmegfelelőbb.

Mészáros Jázon és Varga István

Mester és tanítványa: Mészáros Jázon és Varga István

Fotó: Hurta Hajnalka

A Bocskai István Református Oktatási Központ Egressy Béni Művészeti Szakgimnáziuma 2012-ben kérte a református fenntartásba való kerülését, ezzel a Magyarországi Református Egyház legmagasabb fokú művészeti képzését teszi lehetővé. Ön miért az Egressyt választotta?
Huszonöt évesen lettem a Zeneakadémia tanára. Tavaly betöltöttem a hatvanat. A főiskola előtt zeneiskolában tanítottam, egészen kicsiket. És mindig mondtam, hogy a nyugdíjhoz közeledve újra kisebb gyerekekkel szeretnék foglalkozni, mert annál nagyobb öröm nincs, mint látni a csillogó szemüket, az örömöt az arcukon, ahogy egy-egy hang, dallam megszólal. Sokat járom az iskolákat, onnan merítek 25-30 kis diákot évente, hétéves kortól, így került hozzám Jázon is. Amióta a református egyház átvette az irányítást, azóta még megalapozottabb, még biztosabb munkafolyamatok jellemzik tanintézményünket. Olyan hátteret és infrastrukturális feltételeket tudunk teremteni a gyerekeknek, amit talán kevés zeneiskola mondhat magáénak ma Magyarországon. Lett egyházzenei szakunk is. Folyamatosan részt veszünk kamarahangversenyeken, akár egyházzenével, olyan helyeken, ahol befogadják a szakrális zenét, református, római katolikus, görögkatolikus templomokban is.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak! Keressék a templomokban és az újságárusoknál!