Nem lesz visszavonás!

Egy régi magyar szállóige szerint „Magyarországon kívül nincs élet, és ha mégis van, az nem olyan”. Honfitársaink jelentős része ma aligha osztja ezt a nézetet, de nyilván abban is különböznek, hogy szerintük hol a legjobb élni a világon. Az ENSZ minden évben kiadja az úgynevezett világboldogsági jelentést, amely többek között az egyéni szabadság, az anyagi jólét, az életminőség, az egészségi állapot, a társadalmi összetart(oz)ás alapján rangsorolja a világ országait. Tudják, melyik ország vezeti már évek óta ezt a rangsort? Elárulom: Finnország. (Magyarország nincs az első ötven között.)

Nálunk is sokan hivatkoznak a finnekre, különösen az oktatás-nevelés magas színvonalára. Azt talán kevesebben tudják, hogy a híres református pedagógus, Karácsony Sándor már a két világháború között a finn életformát állította példaként a magyar nemzet elé. Azt írta, hogy a 19. század első felében elindult finn evangélikus ébredési mozgalom – mint a kovász vagy a só – áthatotta az egész társadalmat, s az orosz fennhatóság alatt elkezdődött az autonóm finn nemzeti élet: „Ott már minden megvalósult, ami minálunk még csak vágyálom: vannak népfőiskolák, van szövetkezeti mozgalom, demokrácia, jólét, nemzeti gyökerű irodalom és művészet, nemzetközi súly és tisztesség.”

Vajon ma hogyan kommentálná a finnek követésére biztató magyar nemzetnevelő azt, hogy egy finn keresztyéndemokrata parlamenti képviselőt bíróság elé állítottak azért, mert (három éve) nyílt levélben kritizálta a Finnországi Evangélikus Egyház csatlakozását a homoszexuálisok felvonulásához, a „Helsinki Pride”-hoz?

Ezután pedig a közösségi oldalán megosztotta Pál apostol rómabeliekhez írt levele első fejezetének 24–27. verseit, amelyek a férfi és férfi vagy nő és nő közötti szexuális kapcsolatot tisztátalannak, természetellenesnek és tévelygésnek minősítik. Päivi Räsänent – aki ötgyermekes édesanya – a Biblia idézése miatt kisebbség elleni gyűlöletkeltéssel, a homoszexuális emberek egyenlőségének és méltóságának megsértésével vádolják, és pénzbüntetésre vagy akár szabadságvesztésre is ítélhetik.

Február 13-án több ezer magyar tartott Päivi Räsänent támogató szimpátiatüntetést Budapesten a finn nagykövetség előtt. A szervezők szerint azért, mert a politikus asszony pere nem finn belügy, hanem minden európai keresztény/keresztyén ügye. A per végkifejlete sorsdöntő lehet mindanynyiunk számára, precedenst teremthet a szólásszabadság, a lelkiismereti és vallásszabadság tekintetében is, amelyek az európai kultúra alapvető értékei.

A rendezvényen bejátszották a finn képviselőnő üzenetét, aki megköszönte a magyarok kiállását mellette, és leszögezte, hogy a pénzbírságnál vagy a börtönbüntetésnél sokkal rosszabb lenne, ha a bibliai tanításokon alapuló nézetei, írásai visszavonását követelné meg a bíróság…

Mintha ötszáz évnyi időutazásnak volnánk a résztvevői.

Hiszen 1521 áprilisában a wormsi birodalmi gyűlésen Luthertól követelte a császár és az egyház vezetői, hogy vonja vissza a hatóságok által tévesnek és veszélyesnek minősített könyveit, tanait. Ő azonban – az életét kockáztatva – kijelentette: „Kötve vagyok a Szentírás általam idézett igéihez és az Isten Igéjébe vetett bizodalmamhoz, így semmit vissza nem vonhatok, de nem is akarok, mert nem tanácsos és nem helyes dolog a lelkiismeret ellen cselekedni. Isten engem úgy segéljen!” Vagyis Luther követte Péter és a többi apostol példáját, akik így feleltek a Jézusról való tanítást megtiltani akaró főpapoknak: „Istennek kell inkább engedelmeskednünk, mint az embereknek” (ApCsel 5,29).

Päivi Räsänen – Jézusra hivatkozva – azt mondta a legutóbbi tárgyalás után, hogy „gyűlöljük a bűnt, de szeressük a bűnöst!”. Ezért nem vonja vissza, amit a Bibliából idézett, még ha ezért a világi bíróság elítéli is. Ha pedig (várhatóan március végén) tényleg elítéli, akkor szerintem mégsem Finnországban a legjobb élni a világon.

A szerző a Magyar Nemzet szerkesztője, a Protestáns Újságírók Szövetsége elnökségének tagja.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak! Keressék a templomokban és az újságárusoknál!