Köszönet az eddigi segítségért!

Példaértékű összefogással gyűlnek az adományok a leégett a nagydobronyi református cigány gyülekezet imaházának és óvodájának újjáépítésére. Komoly hiányt pótolt a térségben az intézmény, hiszen az ide járó gyermekeket telítettség miatt más óvodák nem tudják fogadni – ezért különösen is fontos, hogy az újjáépítés minél hamarabb megkezdődhessen.

Több mint két hét telt el azóta, hogy július 15-én hajnalra virradóra a kárpátaljai nagydobronyi déli cigánytelepen leégett a református imaház és a hozzá tartozó óvoda. A tűzoltók szinte semmit nem tudtak megmenteni az épületből, odavesztek a berendezések, a játékok és a konyhai eszközök, ezért a kárpátaljai gyülekezetek azonnal felajánlották a vasárnap összegyűlt perselypénzt a felújításra, a Magyar Református Szeretetszolgálat pedig már július 16-án gyorssegélyt vitt a helyszínre.

képAzóta is folyamatosan érkeznek a felajánlások, egyházunk elnökségének felhívására július 29-i perselyadományainkkal támogathattuk a nagydobronyiakat. Ez a kezdeményezés megmozgatta a magyarországi gyülekezeteket, a Szeretetszolgálat tájékoztatása szerint a fóti reformátusok például 700.000 forintot gyűjtöttek össze – ami sokszorosa az egy-egy vasárnap összegyűlő perselypénznek. Emellett holland támogatók jelezték, hogy szeptember folyamán eljuttatják Kárpátaljára a nagydobronyiak számára gyűjtött bútorokat és egyéb adományokat.

A vasárnapi perselyadományokat a gyülekezetek a Magyar Református Szeretetszolgálat 10702019-85008898-51100005-es számlaszámára küldhetik „Nagydobronyi tűzeset" megjegyzéssel.

Az adománygyűjtésbe Mága Zoltán Prima Primissima díjas hegedűművész is bekapcsolódott templomi jótékonysági koncertsorozatán keresztül: az augusztus 21-i díszelőadás bevételének egy részét a leégett imaház és óvoda felújítására fordítja. A sajtót bejárta a hír, miszerint Mága Zoltán újjáépítteti a leégett épületeket, azonban fontos hangsúlyozni, hogy a Szent István-bazilika elé szervezett koncerten befolyó összegből a súlyos betegséggel küzdő Tóth Róbert ifjúsági Európa- és többszörös magyar bajnok kajakozó életmentő orvosi műtétjét és hátrányos helyzetű gyermekek oktatását is tervezi támogatni, így az onnan érkező adományok három részre oszlanak majd.

képA hegedűművész ökumenikus templomi koncertsorozatának további állomásain is gyűjtést szervez a kárpátaljai épületek helyreállításáért, abban bízva, hogy az újjáépítés minél hamarabb elkezdődhet. Mága Zoltán reméli, hogy a karácsonyi istentiszteleten már a felújított református imaházban, az óvodás gyermekek közreműködésével adhatnak hálát.

Az óvodába mintegy hatvan roma gyerek járt, akiket a helyi állami óvoda telítettség miatt nem tud fogadni. Komoly hiányt pótolt a térségben a református egyház óvodája és imaháza, hiszen azok a cigánygyerekek, akik ide jártak a telepről, később az iskolában is jól teljesítettek – ezért is fontos, hogy az intézmény újra fogadhassa a gyermekeket. A felújítási munkálatok megkezdéséhez leginkább pénzadományra van szüksége a gyülekezetnek, így arra kérjük a támogatókat, hogy a 1358-as adományvonal tárcsázásával hívásonként 250 forinttal támogassák a bajba jutottakat, vagy a  Szeretetszolgálat holnapján keresztül online adományozásnál válasszák a „Nagydobronyi tűzesetet" támogatási célként, illetve banki átutalásnál a „Nagydobronyi tűzeset" megjegyzéssel a Magyar Református Szeretetszolgálat 10702019-85008898-51100005-es számlaszámára küldhetik támogatásukat.

Emellett a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) is támogatást nyújt az újjáépítéshez, a szövetség már át is utalt 100 ezer forintot a gyermekintézménynek, és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen országos gyűjtést szervez a károsultak megsegítésére. Jakab Zoltán, a Magosz elnöke segítségnyújtásra és összefogásra hívott mindenkit a Magyarok kenyere program augusztus 4-i, mezőgecsei állomásán. A Kárpát-medence különböző pontjain nyolcadik alkalommal gyűjtöttek búzát, amelyből augusztus 20-ára kenyeret készítenek a rászorulóknak.

Hamarosan jelentkezünk a gyűjtéssel kapcsolatos legfrissebb hírekkel.

Farkas Zsuzsanna