Klassz keresztyénnek lenni

A KözösPont Ökumenikus Ifjúsági Fesztiválmisszió önkéntesei nem tukmálják az evangéliumot a hozzájuk betérőkre, akik állandó résztvevői a hazai könnyűzenei fesztiváloknak. Felállított sátrukban a beszélgetésé a főszerep, a bizonyságtétel néha csak egy válasz. – Célunk az, hogy a fesztiválozók megálljanak kicsit és elcsendesedjenek – mondja Demeter László, a KözösPont vezetőségének tagja.

Közös Pont Demeter László 2023 - Fotó: Reformátusok Lapja

Demeter László

Fotó: Facebook / Reformátusok Lapja

Huszonhárom éve állít sátrat a nyári kulturális rendezvényeken az Ökumenikus Ifjúsági Iroda égisze alatt működő KözösPont. Hogyan változott az eddigi több mint két évtizedben a misszió szolgálata?
Jómagam csak 2011 óta vagyok tagja a missziónak, de ez alatt az idő alatt sem változott a szolgálat lényege. Nem direkt misszió vagyunk, elsősorban arra törekszünk, hogy jelen legyünk a fesztiválokon, és el tudjanak érni, meg tudjanak szólítani bennünket a hozzánk betérő fiatalok. Igyekszünk az igényeiket szolgálni. Ha kell, csak mellettük ülünk, és beszélgetünk olyan témákról, amelyek számukra lényegesek: egyetem, párkapcsolat, barátok, különböző élethelyzetek, krízisek vagy éppen az öröm.

Hogyan készülnek egy-egy fesztiválra?
Évente általában három-négy rendezvényen veszünk részt, ezek többnyire hasonló jellegűek, bár az Ördögkatlan kicsit kilóg sorból. Mindegyiken két-három munkacsoport dolgozik, három-négy óránként váltják egymást. Egy-egy munkacsoportot öt-hat önkéntes alkot, és mindig van velük egy felszentelt lelkipásztor vagy pap is, ők a háttértámogatást nyújtják. A csoportokat úgy állítjuk össze, hogy az önkéntesek között legyen a legnagyobb hazai történelmi egyházakhoz (református, evangélikus és római katolikus) tartozó, rájuk három képzés vár a fesztivál előtt. Ezeken tanulják meg azokat a módszereket, amelyekkel nyitottak lehetnek a sátorba betérőkre, és amelyekkel be tudják őket vonni egy-egy beszélgetésbe. A beszélgetések köré szerveződik a sátor többi programja is.

A KözösPont a három történelmi egyház közös projektje, amely az Ökumenikus Ifjúsági Iroda szervezésében működik 2000 óta. Évente hetven–száz önkéntes segíti a missziós munkát. Ők nemcsak az első, februári képzésen és az évzáró rendezvényükön találkoznak, hanem a kéthetente tartott imaalkalmakon is, amelyeken az évad sikeréért és egymásért is imádkoznak.

Mi zajlik a KözösPont sátrában?
Fesztiválonként változó a program. Általában a betérők rajzolhatnak egy csokiért cserébe, vagy kitölthetnek egy kvízt, írhatnak közösen egy történetet a történetfalon, vagy egy levelet saját maguknak, amelyet egy év múlva kaphatnak kézhez. Minden programunk azt a célt szolgálja, hogy a fesztiválozók megálljanak egy kicsit, elcsendesedjenek, és gondolkozzanak azokon a témákon, amelyeket tőlük hallanak, és ha van kedvük, beszélgessenek róla. Mi azért vagyunk ott, hogy meghallgassuk őket. Idén három helyszínen, az EFOTT-on, a 16. Ördögkatlan Fesztiválon és a Strand Fesztiválon találkozhatnak velünk a fiatalok.

efott közöspont fesztiválmisszió

A KözösPont sátra a 2022-es EFOTT-on

Fotó: Molnár Zoltán

Hogyan fogadják az ökumenikus, keresztyén sátrat a fesztiválozók?
Leginkább a kíváncsiság hozza be őket. Gyakran kérdezik, hogy kik vagyunk, és mit lehet itt csinálni. Sokszor furcsállják, hogy itt egy keresztyén sátor, tele fiatalokkal, ez már önmagában jó beszédtéma. Sűrűn kérdezik az önkénteseinket arról, hogyan élik meg hitüket a hétköznapokban, ők pedig szívesen beszélnek erről, tesznek bizonyságot.

Mikor lehet egy fesztivál végén azt mondani, hogy „Na, ez sikeres kitelepülés volt!”?
Nehéz megmondani, hogy mitől lesz sikeres a szolgálatunk. Talán attól, hogyha mindennap sok a betérő, mély beszélgetések alakulhatnak ki, és még segíteni is tudunk néhány fiatalnak. Ha az önkéntesek tudnak adni valamilyen fogódzót az érdeklődők egy-egy problémájának megoldásához, vagy ha bárki meglátja bennünk, hogy klassz dolog keresztyénnek lenni. Ez nekünk is jó visszacsatolás, hogy igen, ezért hívott el minket Isten erre a szolgálatra, hogy mutassunk valami vonzót a keresztyénségből, és ez sikerült.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!