Ökumenikus kampány az Európa Parlamentben a Palesztinai békéért

Az EAPPI, Ökumenikus Kísérőprogram Palesztinában és Izraelben (Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel), amely az Egyházak Világtanácsának (EVT) kezdeményezésére jött létre, 2011. október 10-14. között Palesztina megszállásának megszűntetését ösztönző akcióhetet szervez a brüsszeli Európa Parlamentben. Az EAPPI programjához az MRE 2008-ban csatalakozott.

Az EAPPI célkitűzése, hogy véget vessen a Palesztin Területek megszállásának és támogassa az igazságos békét a Közel-Keleten. Küldetése, hogy figyelemmel kísérje a palesztinok és izraeliek mindennapjait, segítse a konfliktus igazságos és tartós megoldását, amelynek eredményeképpen két életképes nemzet élhet majd egymás mellett békében és biztonságban. A nemzetközi keresztény közösség meggyőződése, hogy az igazságos béke alapja kizárólag az emberi jogok, a nemzetközi jog és az ENSZ határozatok tiszteletben tartása lehet.

EAPPI és a Magyarországi Református Egyház kapcsolata

Az MRE 2008-ban csatlakozott az EVT EAPPI programjához, vállalva, hogy támogatja a Világtanács kezdeményezéseit a palesztin-izraeli viszony rendezésében. Az Egyháznak így lehetősége nyílt arra, hogy a magyarországi zsidó közösségeknek árnyaltabb képet mutasson a palesztinai helyzetről, továbbá, hogy bizonyítsa, az MRE szót emel az igazságtalansággal szemben. Egyházunkból ketten is részt vettek 2008-ban a programban: Ferenczy Enikő május és július között Jayyousban, míg Sugár Tamás szeptember és november között Jeruzsálemben teljesített önkéntes szolgálatot. A Magyarországi Református Egyház részvételét a programban a Rajnai Egyház tette lehetővé.

kép

Ferenczy Enikő Keith Taylor brit GEFA (zöld) párti képviselővel

Brüsszeli akcióhét

Az EAPPI 2011. október 10-14. között Palesztina megszállásának megszűntetését ösztönző brüsszeli akcióhéten az eddigi 24 EAPPI programban részt vett önkéntesekből álló csapat folytat megbeszéléseket az EU parlamenti képviselőivel, az EU Tanácsának és Bizottságának tagjaival, valamint a tagállamok állandó képviselőivel és az EU nagykövetekkel. Tájékoztatják őket az izraeli-palesztin konfliktus következményeiről, és előre meghatározott ügyekben (mint például vízellátás, gyermekvédelem) a képviselők támogatását kérik. Az idei kampány a tavaly sikeresen kiépített kapcsolatok segítségével a kapcsolati háló továbbbővítésére törekszik.

Az októberi akcióhét témája az erőszakos kitelepítés, beleértve a házlerombolást és a kilakoltatást, a telepesek által elkövetett erőszakot és zaklatást, végül a mozgás és hozzáférés korlátozását is. A tárgyalandó témák közül a legnagyobb hangsúlyt a vízhez való hozzáférésre, a gyermekvédelemre és a (főként kelet-jeruzsálemi) házlerombolások ügyére fektetik. Ezeken kívül az önkéntesek a következő kérdésekben fognak nyomást gyakorolni az EU parlamenti képviselőire: az illegális izraeli telepesek termékeinek megfelelő felcímkézése; az EU-Izrael Társulási Egyezmény és Keretegyezmény felfüggesztése, amíg Izrael nem alkalmazkodik a nemzetközi jogi normákhoz; Izrael anyagi felelősségének kimondása az EU által létrehozott objektumok elpusztításáért a megszállt területeken.

A szervezők az önkénteseket 2-3 fős csoportokra osztják. A csapatok feladata, hogy felvegyék a kapcsolatot a saját és más tagállamok állandó képviselőivel, az EU nagykövetekkel, a Tanács és a Bizottság tagjaival, valamint civil szervezetek képviselőivel. A kampány szempontjából az Emberi Jogi, a Külügyi, a Biztonság- és védelempolitikai és a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság, továbbá az Izraellel fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség játszik fontos szerepet, így az önkéntesek elsősorban ezen bizottságok tagjait keresik fel.

A brüsszeli kampány önkéntesei közé idén Ferenczy Enikő is bekerült, aki a lobbi első kelet-európai képviselője. Részvételét kiemelten fontossá teszi, hogy a szervezők véleménye szerint az új kelet-európai tagállamok saját történelmi tapasztalataikból kiindulva nyitottabbak lehetnek a megszállás következményeinek megértésére, így ezen tagállamok képviselőinek felkeresése igen eredményes lehet. Ferenczy Enikő a negyedik csoport tagja Sharen Green (UK) és Rachel Nassif (UK) mellett, akik Magyarország, Nagy-Britannia, Olaszország és Szlovákia képviselőit keresik fel.

Az EAPPI tevékenységéről, céljairól bővebben az „Egyházak Világtanácsa és Palesztina” című cikkünkben szólunk.

Önkéntesek beszámolói:

http://peaceisus.blogspot.com/

http://evaulland.wordpress.com/

http://shalompaxsalaam.wordpress.com/

http://enikopalestine.blogspot.com/